De bibliotheek versus je eigen boekenkast

De bibliotheek versus je eigen boekenkast

Zolang als ik me kan herinneren, kwam ik in de bibliotheek. Als kind leende ik er al boeken, omdat ik niet elke week nieuwe boeken kon kopen. Toen ik jonger was, vond ik boeken die al door veel meer mensen gelezen waren, wel een beetje smerig.

Gelukkig ging dat over toen ik ouder werd en me realiseerde hoe fijn het eigenlijk is om voor weinig geld zoveel boeken te lenen als je wilt. Elke week een boek van twintig euro vindt je bankrekening misschien heel even leuk, maar daarna niet meer. En wat te denken van die overvolle boekenkasten die na een tijd uit gaan puilen?

Voordelen van lenen bij de bibliotheek
Er zitten best wat voordelen aan het lenen bij de bibliotheek.

 1. Het is goedkoper dan elke keer kopen
 2. Als je een boek niet leuk vindt, hoef je hem niet tegen je zin uit te lezen, maar breng je hem gewoon weer terug.
 3. Je kunt zoveel lenen als je wilt. Wel met het juiste abonnement, dus als je heel veel leest, moet je daarop letten
 4. Je hebt geen ‘rommel’ in je huis. Sommige mensen vinden boeken enkel rommel, maar lezen wel graag een fysiek boek en geen ebooks. Dan is de bibliotheek een goede plek
 5. Je leest nog eens boeken die je anders nooit zou hebben gekocht. Zo las ik via de bibliotheek Vuur en As, een boek dat ik anders nooit zou hebben gekocht.

Nadelen bibliotheek
Maar er kunnen niet enkel voordelen aan zitten, want er zitten ook zeker nadelen aan. Voor sommige mensen wegen die zo zwaar dat ze liever niet naar de bibliotheek gaan.

 1. Je moet een boek binnen een bepaalde tijd uitlezen. Je hebt dus een deadline. Sommige mensen zullen dit als vervelend ervaren, omdat ze bijvoorbeeld geen snelle lezers zijn. En dan krijg je weer te maken met een boete.
 2. Andere mensen lezen het boek ook en je weet niet waar zij het lezen. Al die bacteriën … ik denk er liever niet over na
 3. Soms is het volgende deel in een serie uitgeleend of zijn alle delen er, behalve deel 1 en dan kun je dus nog niet beginnen.
 4. Je kunt de boeken nooit mooi in de boekenkast zetten. Een mooie verzameling is er dus niet bij.
 5. Er is weinig Engels aanbod. In elk geval: in mijn bibliotheek heb ik amper keuze daaruit.

Zelf ben ik helemaal voor de bibliotheek en ik vind het fijn dat op deze manier iedereen beschikking heeft over genoeg boeken op een legale manier. Tegenwoordig is gratis aan boeken natuurlijk niet meer zo moeilijk, maar schrijvers verdienen er dan niets aan.

Stichting LIRA
Als het boek uitgeleend wordt in de bibliotheek, verdienen ze er echter wel wat aan. Stichting LIRA regelt dat deze schrijvers jaarlijks uitbetaald worden. Sinds 1996 is dit wettelijk zo geregeld dat bibliotheek een vergoeding moeten betalen voor het uitlenen van boeken en tijdschriften. Per uitlening is het een vast bedrag.

Maar niet alleen schrijvers krijgen hier geld voor. Bijvoorbeeld ook uitgevers hebben recht op een (kleiner) gedeelte van het geïnde leenrecht. Een uitgever krijgt dit geld van een andere stichting.

Hier vind je alle informatie over dit onderwerp.

Er zijn ook mensen die liever zelf een mooie boekenkast hebben en nooit in de bibliotheek komen. Ik ben iemand die het allebei heeft, want ik vind het heerlijk om naar mijn boekenkast te kijken, om mijn vingers langs de ruggen te laten glijden. Boeken waar alleen ik (oké en mijn overige huisgenoten) toegang tot heb, die ik gekocht of gekregen heb. Boeken waarin elke vlek, elke vouw en elke gebroken rug mijn eigen schuld is.

Voordelen eigen boeken
Eigenlijk zijn de voordelen van eigen boeken de nadelen van boeken die je in de bibliotheek leent. En de nadelen van eigen boeken zijn de voordelen van bibliotheekboeken. En eigenlijk

 1. Je kunt altijd verder lezen in een serie (als je het volgende deel tenminste in de kast hebt staan).
 2. Je hoeft je nooit af te vragen wat mensen met de boeken hebben gedaan
 3. Je kunt over een boek een week of twee jaar doen, er zit geen deadline op.
 4. Af en toe kun je verliefd naar je eigen boeken staren en dagdromen over hoeveel geluk je hebt dat je toch zoveel mooie boeken in je bezit hebt.
 5. Je kunt zoveel Engelse boeken in de kast hebben als je wilt.

En zo’n volle boekenkast staat ook gewoon een stuk mooier. O, en je maakt er schrijvers en uitgevers ook blij mee.

De nadelen van eigen boeken
1. Soms heb je gewoon echt teveel boeken en moet je ze (met pijn in je hart) wegdoen, maar weet je niet goed waarheen. Maar ja, je wilt ook het huis niet uitgejaagd worden door al die boeken.

 1. Het kost veel geld. Je kunt het zo duur maken als je wilt natuurlijk, dat dan weer wel. Bij de bibliotheek zit je aan een vast bedrag per maand.
 2. Uitstapjes maken in een genre dat je niet goed kent … ik doe het minder gauw in de boekwinkel. Heel af en toe laat ik me verleiden, maar dat gebeurt niet zo vaak.
 3. Wat doe je met boeken die je stom vind?

Het beste van twee werelden
Zelf ga ik voor de combinatie, het beste van twee werelden. Boeken die ik waarschijnlijk toch nooit meer lees, haal ik bij de bibliotheek. Boeken die wel goed moeten zijn, koop ik lekker zelf. En alle Engelse boeken.

Soms koop ik trouwens alsnog boeken die ik eerst in de bibliotheek leende. De Edelsteentrilogie bijvoorbeeld die in nu paperback en hardcover in de kast staat. Omdat ik wist dat ze zou gaan herlezen. En herlezen.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Zelf boeken kopen, toch de bibliotheek of ook een combinatie van beiden?

10 gedachten over “De bibliotheek versus je eigen boekenkast

 1. Ik ben zelf echt heel blij met de bibliotheek, wantja ik lees graag boeken, maar ik hou niet veel geld over om ook nog boeken te kopen..

  Wel denk ik vaak aan al die bacteriën ja.. Ik ben ook altijd bang om luizen te krijgen.. Wat ik dan vaak doe is kijken welke boeken mijn bieb nieuw heeft, en die als eerste proberen te lenen.
  Ik kies sws altijd boeken uit die ik er een beetje schoon uit vind zien, anders laat ik ze gewoon liggen.

  Het lijkt mij ook wel erg leuk om thuis een hele hoop boeken te hebben, maar op dit moment heb ik geen eens ruimte voor een kast, en liggen mijn boeken dus allemaal wat achterin mijn kast, wat echt zonde is eigenlijk…

  Ik ben trouwens ook echt totaal geen type wat boeken herleest, dus wat dat betreft kan ik ook net zo goed van de bieb lenen. Ik lees liever een nieuw boek, dan dat ik een boek herlees
  Henriet onlangs geplaatst…Boek recensie: Bibliotheek der ZielenMy Profile

 2. De bibliotheek van Gent heeft gelukkig heel veel Engelse boeken en ook een enorm aanbod aan YA! Hierdoor ben ik het afgelopen jaar toch echt minder boeken gaat kopen, wat goed is voor mijn portemonnee 😉

 3. Ik vind een eigen boekenkast ontzettend fijn, maar ik heb altijd al iets gehad met de bibliotheek. Heel erg rustig om te lanterfanten. De nadelen begrijp ik ook wel goed, maar je leest inderdaad eens boeken die je anders nooit zou lezen. Een combinatie van beiden lijkt mij ook het beste! Leuk artikel! 🙂

 4. Ik vind het ook heel fijn om naar de bieb te gaan, maar raak wel steeds meer teleurgesteld in de bibliotheek!

  Eerst was er in het dorpje waar ik woon een kleine, maar fijne bieb waar ik iedere week boeken kon gaan halen. Als bezuinigingsmaatregel verdween deze, waardoor ik een half uur naar de bieb moet fietsen. Dat is niet zo erg, maar nu gaat de bieb daar óók weg, en zal ik bijna een uur naar de stad moeten fietsen. Dat is echt niet meer te doen…
  Vandaar dat ik ze toch liever in huis heb.
  Als ik écht een mooie serie lees wil ik hem vaak sowieso graag hebben 🙂
  Anne onlangs geplaatst…Haalbare doelen stellen voor het nieuwe schooljaarMy Profile

 5. Wat een fijn artikel! Zelf vind ik het ook heerlijk om boeken van de bibliotheek te halen, maar toch ook wel lastig. Ik ben namelijk een ster in het terugbrengen van de boeken: not. Ik vergeet altijd dat ik ze nog heb liggen en ze terug moeten, haha! En een boek wat ik zelf in bezit heb lees ik toch iets sneller en vaker. Heeft inderdaad allebei voor- en nadelen!

 6. Vroeger was ik altijd lid van de bieb en vond ik dit fantastisch, maar toen ik 18 werd moest ik er voor gaan betalen en sindsdien ga ik er eigenlijk nooit meer naartoe. Alleen af en toe op mijn vaders pasje, haha. Mijn bieb heeft helaas ook niet super veel aanbod in YA, maar ik vind het idee van de bieb wel top!
  Rowan onlangs geplaatst…Februari – Audrey CarlanMy Profile

 7. Ik houd van bibliotheken!
  Niet zozeer om boeken uit te lenen maar wel om er heerlijk tijd door te brengen.
  Het is er altijd lekker stil, warm en overal boeken en tijdschriften om naslagwerk te doen.
  Ook de reisbladen zijn heerlijk om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge