Blog: recensies zijn belangrijk voor auteurs

Blog: recensies zijn belangrijk voor auteurs

Je leest een boek en denkt dan misschien: Leuk, dit moet ik aan Sofie vertellen! Dit gaat ze vast leuk vinden. Van mond-tot-mondreclame worden wij auteurs zeker blij, want dit is een hele belangrijke manier om nieuwe lezers te krijgen. Maar ook recensie op het internet zijn voor auteurs heel belangrijk. Patty van Delft schreef er eerder al een stukje over en dat inspireerde mij om het ook nog eens te benadrukken, want recensies zijn belangrijk voor alle auteurs. De auteurs die bij een reguliere uitgever zitten, hebben vaak meer mogelijkheden wat betreft reclame maken, maar zelfs daar worden recensies heel erg gewaardeerd.

Waarom het de auteur helpt
Steeds minder lezen, dat is een feit. Boekhandels hebben het zwaar, uitgeverijen durven vaak geen risico te nemen en geven vooral de al gevestigde namen uit. Niets mis mee op zich, want een Saskia Noort moet ook boter op haar boterhammen kunnen smeren, maar het is zo jammer dat ze niet verder kunnen/willen kijken dan hun neus lang is.

Een recensie brengt een boek onder de aandacht. Het kan ervoor zorgen dat je nieuwsgierig wordt en je nieuwe favoriete boek ontdekt. Ikzelf heb echt pareltjes ontdekt door recensies, die ik anders misschien voorbij zou zijn gelopen. En ik heb boeken gelezen die uiteindelijk niets voor mij waren en wat ik geleerd heb toen ik de recensie schreef.

Als een boek onder de aandacht komt, dan helpt het de auteur. Meer promotie zorgt voor meer aandacht en meer inkopen van bijvoorbeeld boekhandels. Vooral voor indie-auteurs zijn de recensies heel belangrijk, want meestal is daar veel kleiner (of geen) budget voor reclame en hangt het af van onder andere de recensie.

‘Maar ik kan echt niet schrijven!’
Het hoeft geen heel opstel te zijn en een boekverslag hoeft zelfs niet. Een paar zinnen zijn eigenlijk al genoeg. Je kunt bijvoorbeeld aangeven waarom je het boek leuk vindt (of waarom niet, dat kan ook natuurlijk), of je het lekker weg vond lezen en wat je van de personages vindt. Zo uitgebreid als mijn recensies hoeven ze bijvoorbeeld echt niet te zijn.

Voorbeeld:

Ik vond Harry Potter en de geheime kamer heel leuk. De personages zijn leuk, er zit een hoop spanning in en het leest als een trein. Je moet weten hoe het verder gaat met Harry! O, en alle personages zijn ook supergeweldig.

Dit is een extreem korte recensie, maar zelfs dit helpt al. Het zorgt er toch voor dat mensen nieuwsgierig worden naar wat er (in dit geval) met Harry gebeurt. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn. Korter kan zelfs ook nog, maar voor mij is dit een recensie die echt niet korter kan. Ik heb vaak eerder te lange dan te korte recensie.

Waar je dat kunt doen
Alle recensies die ik schrijf, verschijnen hier op Pluizenbol (of ergens anders). Maar niet iedereen heeft een blog en heeft er zin in om elke keer een recensie te schrijven. En dat is ook helemaal niet nodig als je de wereld wilt laten weten wat van een boek vond. Zo kun je recensies achterlaten bij vrijwel elke webwinkel zoals BolBruna en bijvoorbeeld Kobo voor ebooks. Koop je een boek, schrijf er dan na het lezen een recensie over.

Ook zijn er mensen die op sites als Instagram en Tumblr recensies schrijven, maar ik vind Instagram daar niet echt het goede medium voor. Dat is een onhandig medium met lange teksten en Tumblr draait voor mij persoonlijk meer om plaatjes. Maar als je het daar al doet of wilt gaan doen, moet je mij vooral lekker laten kletsen. Daarnaast heb je lezerssites als Goodreads en Hebban waar je genoeg plek hebt voor eigen ervaringen.

Kortom: doe ons een plezier en schrijf een recensie!

Schrijf jij van elk boek dat je leest een recensie?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: