Hoe ik boeken lees voor een recensie

Hoe ik boeken lees voor een recensie

Of je nu je mening geeft op Goodreads, een eigen blog hebt of misschien wel de lezers van
een krant verblijdt (of juist niet): je leest een boek niet alleen als lezer, maar ook als (kritische) recensent. En dan lees je toch net even anders.

Lezen voor recensies
Tenminste: ik wel. Eerlijk gezegd kan ik me ook niet meer herinneren dat ik boek las alleen voor de lol, want ik moet altijd iets vinden van een boek. Vind ik het leuk? Waarom vind ik dat? En waarom vind ik het ene boek geweldig, maar is het andere maar matig? Hoe leg ik dat uit?

Daar ben ik mee bezig, net als dat ik aan het einde al probeer te bedenken hoe ik die recensie schrijf. Ik wil altijd goede én slechte punten kunnen geven. Soms heb ik een boek waar ik niet zoveel aan vind, maar die over het algemeen wel gewoon goed is. Meestal schrijf ik daar dan alsnog wat over.

Toch zul je op mijn Goodreads ook boeken vinden die ik nooit gerecenseerd heb. Dat zijn vrijwel altijd boeken die ik zo slecht vond dat ik niets goeds kan benoemen of kan benoemen waarom ik ze dan slecht vond. En aan ‘ik vond dit boek slecht’ heb je als lezer niets. Of ik heb ze niet uitgelezen, dan krijgen ze van mij meestal ook geen aandacht.

Het is geweldig om andere mensen hun nieuwe, favoriete boek te zien vinden dankzij jou.

Dingen onthouden
Sommige bloggers schrijven meteen een recensie als ze het boek uit hebben, anderen wachten heel lang. Ik ben een combinatie van beiden: soms wacht ik best een tijdje en soms schrijf ik hem meteen, al gebeurt dat niet zo vaak. Als ik net een boek uit heb, zit ik meestal nog vol in de emotie van dat boek en dat ben ik objectiever als ik er 24 uur overheen laat gaan.

Maar omdat ik nu eenmaal geen geheugen, maar een gatenkaas in mijn hoofd heb, maak ik van elk boek (of idee) een kort lijstje met wat ik van het boek vond. En vaak benoem ik ook het einde in een paar woorden. Vooral bij boeken die weinig indruk maakten, vergeet ik nog weleens hoe het afliep. Ook noteer ik vaak de namen van de verschillende personages. Vind ik erg handig, vooral als het een luisterboek is en het constant vanuit de eerste persoon verteld wordt.

Ook maak ik foto’s van bijvoorbeeld mooie quotes tijdens het lezen, zodat ik ze in de recensie kan hergebruiken. Bij audioboeken is dat helaas een stuk lastiger en dan moet je als een razende Roeland mee typen in de hoop dat ik het goed gespeld heb. Vooral met namen en Engels is dat nog weleens een lastige.

Maar ik lees ook nog voor de lol
Natuurlijk vind ik lezen nog steeds leuk, anders hield ik recensies schrijven niet inmiddels al ruim 4 jaar vol. Soms wat minder en dan herlees ik vaak boeken. Die hoeven geen recensie meer (meestal) en daar ontdek je alsnog nieuwe dingen in. En het is geweldig om andere mensen hun nieuwe, favoriete boek te zien vinden dankzij jou.

Lees jij boeken ook anders als je er een recensie over schrijft?

Eén gedachte over “Hoe ik boeken lees voor een recensie

  1. Ik wilde dit eigenlijk expres niet doen en ik hoop dat ik dat nog steeds niet doe. Ik schrijf mijn recensies altijd zodra ik het boek heb weggelegd en ik schrijf ze vooral vanuit de emotie. Ze zijn 0,0 professioneel, maar ze komen wel heel recht uit mijn hart.
    Mijn sterren zijn dan ook een weerspiegeling van wat ik voel. Een boek kan technisch niet zo goed zijn, maar als ik er heel erg van genoten heb, geef ik het toch 3 of 4 sterren. Ik benoem dat dan wel in de recensie.
    Ik ben dus niet anders gaan lezen en ik hoop eigenlijk juist dat mijn emotionele, recht uit het hart en totaal niet technische recensie daarom iets toevoegen aan het toch al drukke landschap van recensenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge