Boeken versturen

Boeken versturen

Boeken versturen. Het klinkt als iets simpels, maar ik zie online regelmatig de vraag voorbij komen hoe je nu eigenlijk een boek verstuurt. Daarop besloot ik om een artikel te schrijven over hoe je een boek verstuurt met mijn ervaringen uit de praktijk.

Het boek inpakken
Ik ben postbezorger en dat houdt dus in dat ik vijf dagen in de week post in mijn handen heb. Daarbij zie ik regelmatig slecht ingepakte spullen en je wilt toch niet dat jouw boek beschadigd bij het versturen?

Brievenbuspost
– Plastic is altijd een goede optie, omdat het nogal eens regent in Nederland. Dat kan een plastic zak zijn die je bijvoorbeeld dichttapet , maar ook plastic bubbeltjesenveloppen. Die laatste verkoopt in elk geval Flying Tiger die in een aantal steden in Nederland zit.

– Plak je verpakkingsmateriaal goed dicht met tape. Ik zie nogal eens dat het bijvoorbeeld beschadigd door de sorteermachine en je wilt niet dat het boek eruit valt. Gebruik je een envelop? Plak dan sowieso altijd de flap waarmee je de envelop sluit, dicht.
Ook zijn de zij- en onderkanten zwakke plekken en zeker als het regent, scheuren deze. Gebruik je een envelop van papier? Plak dan gewoon alle kanten dicht met tape.

Wat voor tape je gebruikt, maakt niet uit. Je kunt kiezen voor plakband, plastic tape, maar bijvoorbeeld ook voor een tape met een motiefje voor de leuk. Dit is masking- of washitape.

– Zet de afzender (jouw adres) erop. Waarom? Stel dat het adres niet juist is. Dan wil jij je boek toch terug? Alleen kan men niets als er niet bekend is wie het boek verstuurd heeft. Er is wel één afdeling bij Post NL die post open mag maken. Dit is wettelijk bepaald. Op deze manier proberen ze om de post toch bij de juiste persoon (geadresseerde of afzender) te bezorgen.

Pakketpost
Bij pakketpost doe ik het het liefste in een doosje waar het boek zo goed mogelijk in past. Je wilt niet dat het boek gaat schuiven. Mocht je niet zo’n doosje hebben, maar alleen een hele grote doos, vul hem dan op met bijvoorbeeld kranten. Dit voorkomt ook het schuiven van een boek. Hoe minder het boek kan bewegen, hoe minder het beschadigt.

Past het wel of niet door de brievenbus?
Belangrijk is om te weten of je boek wel of niet door de brievenbus kan, want daar zijn de verzendkosten op gebaseerd. Tip: Zorg ervoor dat je het weet voor je met iemand een prijs afspreekt. Op die manier hoeft de koper niet onnodig extra geld over te maken. Ook hoef jij niet achter je geld aan als het boek toch niet door de brievenbus blijkt te kunnen.

Hoe groot en zwaar mag uw brief zijn?
• Maximum formaat: 38 x 26,5 x 3,2 cm
• Minimum formaat: 14 x 9 cm
• Maximum gewicht: 2 kg

Bron: postnl.nl

Voor je het verstuurt, moet je het dus altijd opmeten. Als je dat niet doet, heb je kans dat je een boete krijgt. Zorg er ook voor dat er genoeg postzegels op zitten. Dit ontdek je door het boek te (laten) wegen. Dit kun je zelf doen, maar bijvoorbeeld ook bij de Albert Heijn of bij de Bruna.

Boeken versturen: met wie doe je dat?
Brievenbuspost wordt altijd via Post NL verstuurd, dus dat wat je in de oranje brievenbussen stopt. Wat de meest actuele prijs is, vind je op de site van Post NL.

Pakketjes zijn een ander verhaal. Daar kun je kiezen uit meerdere: Post NL, Kiala, DHL en UPS te doen. Op de verschillende sites vind je tarieven en de andere voorwaarden om je boek te laten versturen

Eén gedachte over “Boeken versturen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: