Boeken waar ik blij van word

Boeken waar ik blij van word

Er zijn zo van die boeken waar je alleen maar met een glimlach aan kunt denken als iemand ze ter sprake brengt. Ook heb ik boeken die ik lees als ik me even rot voel en iets wil lezen waarvan je weet hoe het eindigt en of je er wel of niet blij van wordt. In dit artikel drie van die boeken waarvan ik altijd weet dat ik ze wil blijven herlezen. En misschien ken je ze allang, misschien nog niet. Maar dat maakt niet uit. Al is er maar een iemand die nog niet weet hoe tof deze boeken zijn, dan is het al genoeg.

Geek Girl

‘Mijn naam is Harriet Manners en ik ben een “geek”. Ik weet dat omdat ik het net heb opgezocht in het woordenboek. Ik heb een vinkje gezet naast de symptomen die ik herken, en ze blijken allemaal op mij van toepassing! Eerlijk gezegd komt het niet als een enorme verrassing.’

Harriet Manners weet best veel; zo weet ze dat een mens gemiddeld 15 keer per dag lacht, hommels niet kunnen lopen, en dolfijnen met één oog open slapen. Ze is geen nerd, maar een charmante allesweter – een geek, zeg maar. Er is alleen één ding waar ze absoluut niets van begrijpt: mode. Maar hier komt verandering in als ze op een dag wordt gecast als model en besluit dat dit dé kans is om van haar geeky imago af te komen. Terwijl ze in hilarische situaties belandt, komt ze erachter dat er niet bepaald een klik is met de modewereld. Maar kan ze nog teruggaan naar de oude Harriet die ze ooit was?

Ik recenseerde de hele serie in de loop der jaren. Toen ik begon met lezen waren de eerste drie delen al uit en ik verwachtte er vrij weinig van. Gewoon leuk voor tussendoor, maar het boek bleek vol met toffe quotes te staan. Iets dat ik nooit verwacht had, maar me blij verraste. Ik vind de vertaling trouwens ook erg goed gedaan, want ik heb een paar boeken van deze serie in het Engels gelezen en wat mij betreft is de sfeer heel goed behouden gebleven.

Daarnaast vind ik dat Geek Girl belangrijke dingen vertelt, dingen waar je over na gaat denken zonder dat het belerend is, maar juist op een humoristische manier.

Ik vind Harriet gewoon cool en ik wilde dat ze echt bestond zodat we vrienden konden worden en ik haar een hart onder de riem zou kunnen steken zo nu en dan, omdat ze dat gewoon af en toe nodig heeft.

Op naar boek 2!

Cath is fan van Simon Snow, maar zo zijn er wel meer. Het enige verschil is dat een Simon Snow-fan zijn voor Cath net zo veel betekent als kunnen ademen voor de rest van de mensheid. Als Cath niet over Simon Snow leest, in boeken waarin hij de hoofdpersoon is of op forums, dan schrijft ze fanfictie of verkleedt ze zich als een van de personages uit de films.Tot nu toe was haar tweelingzus Wren net zo gek op Simon Snow, maar nu ze gaan studeren is het fangirlen er voor Wren wel een beetje af. Cath zal nu dus alleen door haar veelal fictieve leven moeten gaan. Maar is ze daar wel klaar voor? Haar nieuwe kamergenoot Reagan is in ieder geval vastbesloten om Cath een handje te helpen. Samen trekken ze ten strijde tegen veeleisende docenten, manische ouders en sluimerende verliefdheden en komt Cath erachter dat nerd zijn eigenlijk wel heel cool is. 

Dit was het eerste boek van Rainbow Rowell dat ik las en ik vond het echt heel tof. Supercool. Misschien omdat ik me zo goed in Cath kon verplaatsen. Ik las dit boek jaren geleden al eens en pas herlas ik hem. Toen ik hem voor het eerst las, dacht ik over sommige dingen anders dan nu, een paar later. Grappig om te zien hoe je mening kan veranderen en hoe je een paar jaar later anders denkt over sommige dingen. Of misschien ben ik te kritisch geworden sinds ik blog over boeken.

Maar ook die tweede keer was Cath zo herkenbaar voor mij op heel veel vlakken. Meer dan ik me de eerste keer besefte. Daarnaast vind ik het heel tof aan dit boek dat de liefde voor schrijven zo duidelijk naar voren komt. De dingen die erover in stonden … ik herkende ze allemaal en zat inwendig ‘ja, dat heb ik ook!’ en ‘dat ook!’ te roepen.

Niet hardop, want zou een beetje raar zijn aangezien ik dit boek vooral luisterde tijdens mijn werk en ik denk niet dat mensen graag een schreeuwende postbezorger op de stoep willen hebben.

Fangirl is vooral tof als je zelf ergens fan van bent of als je graag schrijft, want anders zul je er waarschijnlijk minder blij van worden. Dan is het misschien wat saai enzo. Als je mijn recensie wilt lezen, dan vind je hem hier.

 

En er is nog een derde boek. Een boek dat mensen wel vaker voorbij hebben zien komen als je mij al een tijdje volgt, want ik vind het een heerlijk boek. Niet eens omdat het bizargoed is, maar tegelijkertijd is het dat ook weer wel.

Aaah! Waarom is niemand in haar familie normaal?! Gek wordt de zestienjarige Gwen soms van haar strenge oma lady Arista, haar bemoeizuchtig tante Glenda en vooral haar arrogante nichtje Charlotte. Maar boven alles van de vele geheimen in haar eigenaardige familie… Alles wordt anders als ze op een dag plotseling terechtkomt in het Londen van honderd jaar geleden.

Wanneer ze gelukkig ook weer snel naar haar eigen tijd terugspringt, wordt duidelijk dat zijzelf het allergrootste geheim van de familie is. Gwendolyn komt terecht in een wereld van tijdreizen, prachtige kostuums, een geheim genootschap, een machtige graaf en vooral ook… de knappe Gideon. En ze komt erachter dat het niet handig is om dwars door alle eeuwen heen ook nog verliefd te worden…

Ik denk dat Robijnrood het eerste boek was dat ik las van zowel Blossom Books als Kerstin Gier en ik was meteen eindeloos verliefd … Niet op een jongen, maar op het boek. Voor die tijd had ik vrij weinig met tijdreizen, maar dit was het boek dat me verliefd er op maakte en me inspireerde om mijn eigen Zwart als Inkt te schrijven – oké, Silber was daar ook een hele kleine inspiratiebron voor.

Robijnrood heb ik al minstens drie keer herlezen en ik hou nog steeds van de serie. Hoewel de serie ietwat kinderachtig kan zijn in vergelijking met andere YA’s vind ik dat dat wel meevalt. Het leest als een trein en ik word er altijd blij van als ik de serie weer eens herlees (wat ik eigenlijk te weinig doe). Als ik me rot voel, ga ik graag mee met Gwen op avontuur.

 

Dit waren drie van mijn boeken waar ik altijd blij van wordt. Hebben jullie nog favorieten waar je altijd naar terug keert?

2 gedachten over “Boeken waar ik blij van word

  1. Leuke blogpost! Ik kende de Geek-girl serie helemaal nog niet, maar de boeken klinken erg vermakelijk. Ik word vooral blij van (de meeste) contemporary boeken, daarnaast blijf ik ook fan van Harry Potter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: