De boeken van 2015

De boeken van 2015

Ook dit jaar las ik weer een heleboel boeken, leerde ik een heleboel personages kennen. Van sommigen hield ik meteen, aan anderen moest ik even wennen. Feit is dat de personages me allemaal geraakt hebben op een bepaalde manier.

Ik lees elkaar genoeg boeken. Alle boeken stelen een snippertje van mijn hart. Sommige positief, anderen negatief. Maar dit zijn de boeken die minstens 200 van die snippers stalen en me achterlieten. In tranen en soms omdat ik ze onverwacht goed vond.

Grappig dat er best veel boeken bij zitten die ik aanvroeg als recensie-exemplaren, want dat is absoluut niet met opzet gedaan. Blijkbaar vraag ik boeken aan die ik graag wil lezen. Niet alle boeken komen uit 2015, maar voor mij zijn dit wel mijn boeken van dit jaar. Omdat ik om ze moest lachen, huilen en ze dit jaar las.

 

Liefdesbrieven aan de sterren

Het begint allemaal met een opdracht voor Engels: schrijf een brief aan een overleden persoon…
Laurel kiest voor Kurt Cobain, omdat haar zus May gek was op zijn muziek. Net als May stierf hij jong. Na die eerste brief schrijft Laurel er nog veel meer aan dode sterren.
Ze vertelt over haar leven op school, haar eerste verliefdheid en het verdriet om de dood van haar zus. Maar hoe kun je rouwen om iemand die je nog niet hebt vergeven voor wat zij heeft gedaan?

Waar het licht is

Soms zijn ontmoetingen voorbestemd, moet het zo zijn. Dat geldt in elk geval zeker voor de ontmoeting van Theodore Finch – Finch – en Violet die elkaar tegenkomen op de klokkentoren van hun middelbare school.

Finch is geobsedeerd door de dood en wil een eind aan zijn leven maken, maar elke keer weerhoudt hem ervan om het te doen.

En dan is er Violet, Violet die de dagen aftelt voor ze het kleine stadje waar ze woont, kan ontvluchten. Haar leven is niet meer hetzelfde sinds haar zus gestorven is.

Finch ontdekt dat Violet niet een populair leeghoofd is en Violet komt tot de conclusie dat Finch helemaal niet die freak is zoals iedereen denkt. Langzaam maar zeker bouwen de twee band op.

Ze laten elkaar zien dat er genoeg in het leven is om voor te leven. Toch is er een zwart randje aan dit verhaal, want kent Violet Finch wel echt?

Six of Crows

Ketterdam: a bustling hub of international trade where anything can be had for the right price—and no one knows that better than criminal prodigy Kaz Brekker. Kaz is offered a chance at a deadly heist that could make him rich beyond his wildest dreams. But he can’t pull it off alone…
A convict with a thirst for revenge.
A sharpshooter who can’t walk away from a wager.
A runaway with a privileged past.
A spy known as the Wraith.
A Heartrender using her magic to survive the slums.
A thief with a gift for unlikely escapes.
Six dangerous outcasts. One impossible heist. Kaz’s crew is the only thing that might stand between the world and destruction—if they don’t kill each other first.


Val & Verlossing

Ravka is in handen van de Duisterling die regeert.
De enige hoop is een Lichtheerser zonder kracht, een spoorzoeker en de overblijfselen van een magisch leger dat ooit onverstaanbaar was.
Oftewel: Ze hebben de hulp nodig van Alina en van Malyen – Mal.
Alina is verzwakt en heeft de hulp ingeroepen van de Apparat. Ze wordt aanbeden als een heilige, maar dat is alles wat ze niet wil.
Ze wil zoeken naar de vuurvogel en naar een prins van wie ze niet weet of hij nog in leven is.
Ze weet dat ze dit niet alleen kan, dat ze hulp nodig heeft, maar daar zijn consequenties aan verbonden. Kan ze dat aan?


Ik geef je de zon

De tweeling Jude en Noah is onafscheidelijk. Ze delen alles met elkaar tot er meerdere dingen gebeuren die hen uit elkaar drijven en het zelfs zover komt dat ze nauwelijks nog met elkaar praten.
Noah worstelt met het feit dat hij op jongens valt, terwijl Jude de eerste keer seks probeert te vergeten en daardoor steeds meer in zichzelf keert.
Maar de tweeling heeft elkaar nodig en ze zullen hun band moeten herstellen om erachter te komen wat er nu precies gebeurd is.


Onder de ketchupwolken

Zoe Collins heeft een geheim, een vreselijk geheim, en dit durft ze aan niemand te vertellen.
Behalve aan één iemand: Stuart Harris, een veroordeelde die in een dodencel wacht op zijn dood.
Zoe besluit om hem te schrijven, want hij weet alles van leugens en verraad af. Volgens haar. Ze schrijft hem brieven en vertelt zo haar verhaal over drama’s en het verraad dat zich in haar leven heeft afgespeeld.


Stuk van jou

Kat Lane was negen jaar oud toen haar vader voor haar ogen werd vermoord. Nu, vijftien jaar later, komt ze haar belofte aan hem na om iets voor de maatschappij te betekenen. Dat doet ze door les te geven aan gedetineerden in een New Yorkse gevangenis. Op deze manier hoopt ze ook eindelijk haar angst voor criminelen te overwinnen.

Wesley Carter is een van haar leerlingen. Hij is gevaarlijk, grappig en geheimzinnig. Kat raakt geïntrigeerd. Ze wil weten wie de échte Carter is, voorbij zijn intimiderende voorkomen. Hoe verder ze gaan, hoe moeilijker het wordt om hun verboden gevoelens voor elkaar te negeren.

Over de grens

Niemand weet waarom de populaire Echo opeens een outsider is geworden. Wat er die afschuwelijke nacht is gebeurd, kan ze zich zélf niet eens meer herinneren, maar de gevolgen zijn duidelijk.
Op school ontwijkt iedereen haar, en haar strenge vader houdt haar voortdurend in de gaten. Maar als Noah in zijn zwartleren jack haar leven binnenwandelt, verandert alles.
Hij zou fout zijn, een player, gevaarlijk zelfs. Echo weet dat ze hem beter uit de weg kan gaan. Maar toch … toch heeft ze het gevoel dat hij de enige is die haar begrijpt en dat ze op het punt staat een grens over te gaan, iets waarvan ze niet eens wist dat ze het durfde …


Hier was ik

Deze YA-roman volgt Cody Reynolds in de maanden na de onverwachte zelfmoord van haar beste vriendin Meg. Waarom heeft Meg haar niet gewaarschuwd? Cody ontdekt dat er een hoop is wat Meg haar nooit heeft verteld. Over haar oude schoolvriendinnen, over Ben McAllister – de jongen die Megs hart brak – en over een versleuteld computerbestand, dat Cody niet lijkt te kunnen openen. Wanneer ze toch toegang krijgt tot het bestand, worden de geheimen achter Megs dood beetje bij beetje aan Cody onthuld…


Soulmates

Er worden soms mensen geboren die elkaars perfecte match zijn: soulmates. Niet dat die kans erg groot is, want de kans om door bliksem geraakt te worden is groter. Wanneer die soulmates elkaar toch tegenkomen en verliefd worden, slaat de natuur op hol en wordt het gevaarlijk.

Poppy is zeventien, cynisch en heeft het niet zo op de liefde. En dan ontmoet ze Noah, de gitarist in een bandje. Ze reageert heftig op hem, misschien wel iets te heftig. Het voelt niet als gewoon maar wat vlinders. Dan begint hun relatie waarin ze elkaar aantrekken en afstoten.
Er ontstaat al snel vreemd weer. Heftige regen waarbij de boel overstroomt, rare stormen, bliksem… het is allemaal het werk van moeder Natuur en soulmates.

Poppy en Noah komen voor een onmogelijke keuze te staan: het einde van iedereen of een leven zonder liefde. Zie die keuze maar eens te maken.

Dit waren de boeken van 2015 die op de een of andere manier zoveel indruk op me maakten dat ik ze – soms – maanden later nog in mijn hoofd had. Sommigen van deze boeken raadde ik aan aan andere mensen, omdat ze gewoon zo mooi en goed waren.
Omdat ze zo perfect waren en dat ik wilde dat ik het geschreven had. <3

2015 was dus een mooi jaar als het om boeken ging. Een prachtig jaar vol met nieuwe boekenkastvulling, een prachtig jaar met geweldige personages. Hopelijk wordt 2016 minstens zo goed!

[bol_product_links block_id=”bol_566f1746b0b3a_selected-products” products=”9200000046552420″ name=”Vleugels” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: