De boeken van mijn personages

De boeken van mijn personagesAls ik een verhaal schrijf, maak ik eigenlijk altijd een document over het personage. Hoe ziet hij eruit (eventueel een bekende acteur of actrice erbij)? maar ook dingen als: wat is zijn/haar lievelingsboek?
Stiekem is dat ook veel belangrijker dan hoe iemand eruit ziet. In elk geval wel voor een boekenwurm. Maar het gekke is dat ik meestal boeken uitkies die ik zelf nog nooit gelezen heb. En het zijn eigenlijk altijd klassiekers.

To kill a mockingbird, De ontdekking van de hemel (als dat een klassieker is), Atonement (en is dit er eentje?), Wuthering Heights. Zomaar vier  boeken uit de lijst met werken die iedereen gelezen zou moeten hebben, volgens sommigen. Ik behoor niet tot deze groep mensen, ik denk dat je vooral moet lezen wat jij leuk vindt. Als het gaat om deze vier boeken, dan scoor ik slecht. Heel erg slecht.

Atonement heb ik gelezen, ik heb hem ergens in de kast. Weliswaar de Nederlandse versie Boetekleed en met de filmvoorkant, maar dat maakt niet uit. De ontdekking van de hemel wil ik ook ooit nog eens gaan lezen, die staat ook in de kast. Maar het is eigenlijk nooit dat ik denk: Ja, dat boek wil ik nu lezen. Misschien zou ik eens moeten overwegen om een klassieker per maand te lezen, als een soort nieuw project. Wuthering Heights ken ik vooral door het liedje van Kate Bush en How to kill a mockingbird ken ik eigenlijk niet. Dat was het eerste boek dat in mijn hoofd opdook.

Gelukkig heb ik ook personages die minder met klassiekers hebben. De edelsteentrilogie heeft er eentje. En een ander gaat voor  Harry Potter (de hele serie) en die heb ik dan wel weer allebei in de kast staan. Harry Potter heb ik ook nog eens in twee talen en in verschillende covers. Zou Harry Potter ooit een klassieker worden of zijn ze dat al?

Je kunt veel zeggen, maar de tovenaarsleerling heeft de wereld wel beziggehouden. Naar mijn idee meer dan dat Heathcliff dat ooit gedaan heeft. Wat gaat het volgende lievelingsboek worden van een karakter?
The Mortal Instruments? The Grisha trilogie? Ik geef je de zon? Of wordt het er misschien toch eentje van Oscar Wilde? Ik zal het zien.

2 gedachten over “De boeken van mijn personages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: