E-reader: mijn persoonlijke ervaring

E-reader: mijn persoonlijke ervaring

‘Ik wil echt nooit een e-reader, dat leest echt verschrikkelijk.’

Waarschijnlijk heb ik bovenstaande quote nooit zo gezegd, maar ik zou dat wel gedaan kunnen hebben. Ik snapte het nooit zo: wat is er nou fijn aan het lezen van een ebook? Het kan toch echt geen echt boek verslaan.

Toch was ik nieuwsgierig en zeker na alle lovende verhalen over e-readers. Stiekem was ik weleens jaloers op mensen die er eentje hadden en niet dat megadikke boek mee hoefden te slepen. Ik kocht er geen, maar het bleef knagen. Ik kon toch ‘prima boeken op mijn iPad/iPhone lezen?’ Niet dat ik dat vaak deed, want het las niet zo lekker. Op een e-reader zou het vast hetzelfde zijn.

En toen was daar een stemmetje die siste dat ik er eentje moest kopen en ik besloot om mezelf vast een vervroegd verjaardagscadeau te geven. En als het niets was, dan zou ik hem nog altijd kunnen verkopen.

Mijn e-reader

Welke e-reader ik heb en hoe hij bevalt
Ik heb de Kobo Glo HD en ik vind het een ideaal ding. Hij is licht, ligt lekker in de hand en je kunt ook lezen als het pikdonker is in je kamer. Handig als je vriend(in)/kat/cavia hebt die niet tegen licht kan ‘s nachts. Ik heb het ding in de afgelopen weken al overal en nergens mee naartoe gesleept. Ik heb hem zelfs al bijna per ongeluk verzopen, omdat de dop niet goed op mijn flesje zat. Oeps. Inmiddels zit er een paars hoesje omheen die ik ruilde voor een tas met Marielle.

Maar ik kan wel zeggen dat hij goed bevalt en ineens heb ik zelfs zin om ebooks te lezen. Voorheen deed ik het alleen als het niet anders kon, als mijn tas bijvoorbeeld al te zwaar was om nog een echt boek mee te sjouwen. Mensen zeggen dat het op een e-reader veel rustiger leest en eerst dacht ik: onzin. Maar nu snap ik wat ze bedoelen.

Wat ik heel fijn vind aan de Kobo Glo HD is dat ik het licht aan kan passen. Vind ik hem te fel? Dan zet ik hem donkerder. Zit ik in de volle zon? Dan kan hij probleemloos lichter.

Het hoesje … in het echt is hij trouwens meer paars, maar dat kreeg ik niet zo goed op de foto.

Wanneer je een e-reader moet kopen
Wanneer je een e-reader moet kopen hangt natuurlijk van van alles en nog wat af. Van je portemonnee, maar ook of jij een heel dik boek vervelend vindt, of je vaak onderweg bent. Als je vaak op reis bent, zou ik het zeker doen. Als je zorgt dat je er genoeg boeken op hebt staan, zit je nooit meer halverwege je reis zonder omdat je maar één boek hebt meegenomen.

Maar het is iets dat heel persoonlijks is en sommige mensen lezen toch echt liever dat echte boek. Dat vind ik prima, al heb ik stiekem wel een beetje spijt dat ik niet eerder zo’n ding gekocht heb.

Goedgekeurd door de kat…

 

Voordelen van een e-reader
– Je hoeft niet meer moeilijk te doen als je op je zij wilt lezen.
Je kunt zonder problemen gaan lezen en alle kanten opdraaien.
– Ik kan lezen als ik net in aanraking ben gekomen met water.
Ik heb nogal wat moeite met veel soorten papier en dan is dit ideaal. Vooral als ik net water over mijn handen heb laten stromen, voelt papier niet lekker, maar dat is nu geen probleem meer
– De kat kan de hoekjes niet er vanaf bijten.
Ja, ik heb zo’n kat. Hij eet ook boekenleggers trouwens. Nomnomnom.
– Mijn tas is nooit meer te vol/te zwaar/gaat kapot
– Als je het ebook koopt, hoef je nooit meer op de post/pakketbezorger te wachten en verzendkosten betaal je ook al niet.
– Als het boek erg dik is, ligt een e-reader fijner in de hand.
– Als je het goed doet, zit je nooit meer halverwege een reis zonder boek.

Natuurlijk zijn er net zo goed nadelen en dat geldt ook voor gewone boeken. Wat ik nadelen vind, is het rijtje hieronder.

Nadelen van een e-reader
– Hij ruikt niet zoals een boek ruikt.
Natuurlijk kun je eraan gaan snuffelen, maar het zal nooit hetzelfde ruiken.
– Een ebook kopen is toch minder leuk dan het fysieke exemplaar.
Al is hier het voordeel van dat je het ebook meteen hebt, maar dat je op het fysieke boek altijd een tijdje moet wachten. Als je geluk hebt, heeft de postbezorger het de volgende dag mee.
– Als de e-reader leeg is, moet je eerst wachten tot hij weer vol is.
– Je kunt hem niet op de tenen van de inbreker/je broertje/de hond laten vallen.
Die tenen overleven dat wel, maar het apparaat niet, gok ik.
– Een e-reader kan kapot.

Zal ik nu alle papieren boeken in de ban doen en nooit meer aanraken? Nee, natuurlijk niet. Ik vind een echt boek veel te leuk en boekwinkels veel te fijn om er nooit meer te komen. O, en ebooks kun je niet op een stapel leggen en fotograferen. Maar ik zal wel meer ebooks gaan lezen, dat merk ik nu al.

[bol_product_links block_id=”bol_566f11d429164_selected-products” products=”9200000041424793″ name=”E-reader” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 gedachten over “E-reader: mijn persoonlijke ervaring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: