Een boekenblog beginnen

Een boekenblog beginnen

Lang dacht ik dat mensen steeds minder van lezen hielden, want ik hoorde niemand over het lezen van boeken. En als er al gelezen werd, dan waren het vooral die uit de bestseller top 10. En toen stuitte ik op het fenomeen boekenblogs en wist ik dat ik helemaal niet de enige was.

Ik ben zelf in april 2014 een boekenblog gestart, maar ik blogde al veel langer over persoonlijke dingen. Een jaar of twaalf heb ik mijn domeinnaam nu, denk ik. Alleen ik merkte dat over mezelf bloggen toch niet zo heel erg goed werkte. Het voelde als teveel druk om minstens drie keer in de week een blog over mezelf te moeten schrijven. Over boeken schrijven is veel gemakkelijker.

Wel of geen blog beginnen
Een boekenblog beginnen is voor iedereen weggelegd dus wees niet bang om er eentje te beginnen. Dat is juist heel erg leuk. Al zijn er wel een paar basisdingen die je nodig hebt om een blog over lezen te starten.
Zo heb je een internetverbinding nodig. Al is de kans vrij groot dat je er eentje hebt als je dit leest, want op een andere manier kun je hier niet komen.

Ook heb je tijd nodig. Zonder tijd kun je geen blog beginnen. Hoeveel tijd dat is, verschilt per persoon. Zelf ben ik tussen de 0 en 20 uur per week bezig met mijn blog en dat is zonder het lezen van boeken. In deze tijd schrijf ik de recensies over boeken, maak ik foto’s van boeken, schrijf ik blogs die gerelateerd zijn aan boeken en lezen, maar niet per se recensies zijn, bedenk ik nieuwe blogs, houd ik Social Media bij, onderhoud ik contacten via de mail en ga ik naar evenementen.

Leuke dingen aan een boekenblog
Door boekbloggen heb ik al heel wat toffe mede-boekenwormen ontmoet en zelfs een paar schrijfsters, zoals Leigh Bardugo (bekend van de Grisha-trilogie) en Krystal Sutherland (bekend van Sterrenstof) waar ik ook handtekeningen van heb.

Daarnaast vind ik het heel tof als mensen naar aanleiding van mijn recensie een boek gaan lezen, omdat ze nieuwsgierig geworden zijn. Ik deel graag mijn mening met de hele wereld en ik vind het heel tof als mensen door mij hun favoriete boek ontdekken.

Wat je wel moet doen
Enthousiast geworden om zelf een blog te starten? Hieronder staat een klein lijstje waarvan ik denk dat het handig is om deze dingen te gebruiken of in je achterhoofd te houden.

  • Geef een eerlijke mening, ook als je het boek gekregen hebt. Eerlijkheid duurt immers het langste. En een negatieve recensie is alsnog een recensie en aandacht.
  • Wil je recensie-exemplaren? Wacht dan minstens zes maanden voor je een recensie-exemplaar aanvraagt. Op die manier kan de uitgever ook zien dat je serieus bent en het niet alleen voor een gratis boek doet. Stuur de uitgever – waarvan je het boek wilt – een net mailtje waarin je uitlegt wie je bent, wat je blog is, hoeveel unieke bezoekers en volgers je hebt en wat je genres zijn die je leest.
  • Doe je eigen ding. Wil je niet alleen maar bloggen over boeken, maar bijvoorbeeld ook over muziek? Gewoon doen. Ik ben voor 90% boekenblogger en 10% voor andere dingen.
  • Weet je zeker dat je blijft bloggen? Neem dan een domeinnaam. Dat is een .nl/.com/.iets naam. Vind ik veel professioneler dan pietjeblogtoverboeken.blogger.com*. Het praat ook makkelijker als je zegt: ‘Ik ben van Pietjeblogtoverboeken.nl.’ En duur zijn domeinnamen ook niet meer.
  • Zorg dat je visitekaartjes hebt.
  • Ga naar evenementen. Niet omdat het heel gezellig is, maar ook om te netwerken met andere bloggers, schrijvers en uitgevers. Dan weten ze wie je bent.

Wat je niet moet doen
Er zijn natuurlijk ook dingen die je niet moet doen. Of in elk geval: die ik afraad.

  • Begin geen blog voor gratis spullen. Blog omdat je het oprecht leuk vindt en je mening wilt delen met de rest van de wereld.
  • Steel geen artikelen van je medebloggers. Het komt altijd uit. Inspiratie opdoen mag altijd, maar zorg dat je het zo doet dat het een heel ander artikel is.
  • Steel geen foto’s van andere bloggers of van sites als Pinterest of Tumblr, maar gebruik zogenoemd stockfoto’s. Deze zijn rechtenvrij en mogen gebruikt worden.Deze foto’s vind je bijvoorbeeld op pixabay.com.
  • Vind je een boek niet leuk? Geef je mening en leg uit waarom. Ga niet zeggen dat je het boek goed vond als je dat niet vindt. Ook niet bij recensie-exemplaren. Niet leuk is niet leuk.

Natuurlijk zijn er nog heel wat meer dingen die je kunt bedenken die je wel of niet moet doen, maar voor mij zijn dit de belangrijkste.

Heb je nog vragen over het beginnen van een boekenblog? Je mag me altijd een berichtje sturen op de sociale media (Pluizenbolnl op Facebook, LizGreenash op Twitter en Instagram).

*Dit is een verzonnen naam. Mocht ‘ie wel bestaan, dan is het puur toeval

Deze blog verscheen eerder bij The Black Sheep Indie

2 gedachten over “Een boekenblog beginnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge