Een slecht boek

Een slecht boek

Soms vind ik een boek niet goed en dat gebeurt ons allemaal. Waar ik bijvoorbeeld Harry Potter geweldig vindt, vindt mijn moeder het helemaal niets om de eenvoudige reden dat ze niets heeft met dingen die niet echt kunnen gebeuren. En dat is een mening die moet kunnen.

Ik heb bijvoorbeeld pas het boek Heftig van David Nicholls weggelegd, ook al krijgt het op Goodreads 3.58 sterren. De schrijfstijl en de manier van vertellen trok me echt totaal niet. Maar er zijn blijkbaar genoeg mensen die het wel goed vinden en Davids manier van schrijven kunnen waarderen.

Maar echt slechte boeken lees ik gelukkig niet vaak. Meestal vind ik boeken ‘wel oke’, al weet ik niet of dat nou zo’n compliment is. Je wilt als schrijver dat iemand ze supergeweldig en megageniaal vindt, maar als ik dat niet vindt, houdt het op.

Wanneer is een boek slecht?

slecht (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1 niet goed, niet deugdelijk
2 afkeurenswaardig: slechte manieren

Een slecht boek is subjectief. Wat ik slecht vind, vindt een ander wellicht geweldig. Zo kwam ik echt niet door Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien heen, maar toch hebben deze boeken heel wat fans over de hele wereld. Maar ik vond het slecht en ik zou het nooit aan iemand aanraden. (Sorry, LoTR-fans!). Gelukkig mogen we onze eigen mening hebben als het gaat over het slecht vinden van boeken.

Overeenkomsten tussen ‘slechte’ boeken
Voor mezelf zijn er wel een paar overeenkomsten waarom ik een boek slecht kan vinden heb ik gemerkt in al die tijd dat ik heel wat boeken gerecenseerd heb.

  • Er is iets met de personages

Sommige mensen vinden het belangrijk hoe het plot, de verhaallijn, wordt uitgebouwd en zijn de personages maar bijzaak. Voor mij is het plot bijzaak. Ik moet eerst een klik hebben met een personage voor ik een boek goed kan vinden.

Ik moet mee kunnen huilen als de hoofdpersoon huilt, lachen als haar vriendje iets grappigs zegt en haar beste vriendin een klap met een koekenpan willen geven als ze weer eens wat doms doet. Als ik niet mee kan leven, dan zal een boek hooguit ‘oké’ zijn, maar nooit geweldig.

  • Schrijfstijl

Heftig heb ik weggelegd door de schrijfstijl. Voor mij zaten in deze schrijfstijl veel te veel bijvoeglijke naamwoorden. Meer dan dat ik prettig vind om te lezen. Een paar mag best, maar als het in elke zin is en je daardoor zinnen van zes regels krijgt, dan is het mijn ding niet zo.

Iets als dit vind ik vreselijk:

‘Met haar lange blonde haren was Amber een heuse verschijning om te zien. Haar lange, slanke, bruine benen, zonder een sproet, moedervlek, litteken of iets anders dat ze zou kunnen ontsieren, waren een lust voor het oog.’

Dit is overigens niet uit bovengenoemd boek, maar een zelf verzonnen voorbeeld. Zelf hou ik ervan als dit soort dingen verspreid worden over het verhaal.

 • Hoge verwachtingen die niet uit komen

Als iedereen die ik spreek, lyrisch is over een boek, ben ik veel sneller geneigd om het te kopen. Maar omdat iedereen het zo goed vindt, denk ik ook al snel dat het wel goed moet zijn, want waarom vindt iedereen het anders zo geweldig?

Harteloos van Marissa Meyer was zo’n boek. Ik hoorde er enkel goede verhalen over en haar eerdere serie vond ik ook erg tof, dus de verwachtingen waren hooggespannen. Maar helaas kwamen die niet uit en vond ik het boek gewoon niet zo. Dat kan te maken hebben met het feit dat het best langdradig is of omdat ik gewoon geen klik had met hoofdpersoon Cath die ik vaak alleen maar een zeur vond.

Voor mij zijn dit de belangrijkste overeenkomsten tussen de boeken die ik slecht – of gewoon niet zo bijzonder – vond. Bij het kopje ‘personages’ kun je al veel doen door het begrip Show don’t tell toe te passen, in een schrijfstijl kun je kiezen voor minder bijvoeglijke naamwoorden (of niet), maar aan ‘hoge verwachtingen’ is niet zoveel te doen.

En sommige boeken vind je of geweldig of verschrikkelijk. Zoveel lezers, zoveel smaken.

Deze blog verscheen eerder op The Black Sheep Indie.

4 gedachten over “Een slecht boek

 1. LotR is ook wel een lastig boek wat dat betreft. Ik vond het zelf fantastisch, maar ook een hele worsteling. ZO veel details worden uitgelicht, terwijl de actie juist heel algemeen wordt beschreven. Maar zonder hadden we niet zo veel fantasy gehad, denk ik!
  Emmy onlangs geplaatst…Writers:communityMy Profile

 2. Ik heb inderdaad een hekel aan boeken die mijn hoge verwachtingen niet waar kunnen maken, maar ik irriteer me nog het meest aan te perfecte personages en insta-love. Ik heb graag realistische personages, die fouten maken (en hiervan leren). Plus ik wil graag weten waarom mensen verliefd op elkaar worden.
  Marcia onlangs geplaatst…9 leestips voor fans van Griet Op de BeeckMy Profile

 3. Ik denk dat het probleem met ”slechte” boeken is dat het bijna een taboe is om een boek slecht te vinden dat anderen geweldig vinden. Ik hoor wel eens: maar het is zo’n bekende schrijver, het is zo literair, het is zo diepgaand! En dan denk ik… ja, en? Dan hoef ik het toch nog niet leuk te vinden? Daar erger ik me vaak best wel aan.
  Vivian onlangs geplaatst…Get stuff done | Geef jezelf af en toe eens vrij!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: