Estelles bezoek aan Amsterdam

Estelles bezoek aan Amsterdam

Vorige week ontving ik een wel hele toffe uitnodiging van Uitgeverij Moon: Of ik mee wilde op een rondvaart om Estelle Maskame te ontmoeten. Eh, ja, natuurlijk! Schrijvers ontmoeten vind ik sowieso leuk en als ze dan ook nog bekend geworden zijn via Wattpad, dan helemaal.
Ik mocht iemand meenemen en ik koos voor Mariëlle. Die kwam samen met Annabel naar mij toe met de auto en van daaruit gingen we samen verder met het openbaar vervoer

De NS werkte voor de verandering eens mee en we stonden op tijd op Amsterdam Centraal. Daar kwamen we Lisa en Eline tegen. We zouden gaan varen door de grachten van Amsterdam, maar hoe we nu bij de boot kwamen was nog een kleine puzzel, maar uiteindelijk kwamen we eruit.

Gesigneerd en wel

We persten ons samen met een heleboel andere boekenbloggers in de tram en uiteindelijk vonden we de rondvaartboot. Er viel niemand in het water, zelfs ik niet. En ik stootte zowaar ook niet eens mijn hoofd.

Schreeuwen en accenten
Als we dingen wilden vragen, moesten we of hard schreeuwen of het doorgeven aan iemand van de uitgeverij zodat die het kon vragen en Estelle antwoord kon geven. Als eerste volgde er een lijstje van de uitgeverij zelf.

Het eerste dat me opviel was haar accent. Ook wel logisch, want ze komt natuurlijk uit Schotland. In het begin moest ik ook even wennen aan haar accent en verstond ik haar bijna niet, maar gelukkig werd dat minder naarmate het gesprek vorderde.

‘Ik schrijf sinds ik kind ben.’
Estelle vertelde ons dat ze al schrijft sinds ze kind is. Ze ontdekte dat ze schrijven leuk vond door de lessen story writing op school die eens per week gegeven werden. Alleen een keer in de week vond ze veel te weinig en dus ging ze in haar vrije tijd ook schrijven. Zeker omdat haar leraren ook feedback op haar werk gaven.

Op haar elfde begon ze aan novelles en toen ze dertien was begon ze aan Did I Mention I Love you. Het eerste personage dat ze in haar hoofd had was Eden, omdat het verhaal ook verteld wordt vanuit Eden. Tyler kwam later, ook omdat ze het lastiger vond om over hem te schrijven. Over een bad boy schrijven als je dertien bent is best lastig.
Inmiddels schrijft ze fulltime.

YA-thriller
Estelle zou graag nog een thriller voor de YA-doelgroep schrijven, omdat ze thrillers lezen heel leuk vind, maar vindt dat er veel te weinig zijn voor Young Adults. Het meeste dat er is, is voor volwassenen.

Deel 1 in de serie

Schrijven vanuit Tylers oogpunt
Op de vraag of ze ook vanuit Tyler gaat schrijven, gaf ze niet echt antwoord. Maar ik hoop dat zo, want ik ben zo benieuwd naar hoe Tyler denkt en of hij van binnen echt zo’n zacht ei is als ik denk. Al heeft ze het al eerder geprobeerd, maar toen vond ze het behoorlijk lastig.

Stiefbroer en -zus
Estelle wilde graag een verhaal schrijven over een onmogelijk liefde. Een populair met een niet-populair meisje is niet echt een reden om niet bij elkaar te zijn. Maar dat geldt wel voor een stiefbroer en – zus. Het is niet illegaal, maar het is nog steeds ethisch niet echt verantwoord. In elk geval niet voor de meeste mensen.

Toevallig kan ik me helemaal vinden in haar idee, zeker omdat ik zelf een zelfde soort liefde in een verhaal van mij heb.

Waarom lezen zoveel mensen je verhalen?
Alleen op Wattpad wist Estelle al zo’n vier miljoen lezers te verzamelen. Ze denkt dat haar kracht is dat ze zelf nog een tiener is en weet hoe Eden zich voelt. ‘I’m writing like a teenager, because I am a teenager.’

Vier miljoen is echt bizar veel op Wattpad. Het voordeel is natuurlijk dat Estelle in het Engels schrijft en dan heb je algauw een groter publiek.

‘Mijn vrienden wisten het niet meteen’
De vrienden van Estelle wisten niet meteen dat ze schreef, dat vertelde ze hen pas later. Dat snap ik wel, want zelf was ik ook nooit zo scheutig met het delen van mijn hobby. Zeker nadat ik uitgelachen ben door klasgenoten, omdat ik schreef.

Maar nu Estelles vrienden het weten, steunen ze haar. Ze vinden het ook behoorlijk tof. ‘They think it is pretty cool, especially if they are see my books in a bookstore.’

Estelles favourites
De uitgever vroeg naar Estelles favoriete eten (kipnuggets), boek (All The Bright Places), stad (Los Angeles), tv-serie (90210), schrijver (John Green), ijssmaak (chocolade). Een liedje kiezen vond ze te lastig. En dat snap ik best, want hoe kun je nou één favoriet liedje kiezen?

Welk personage Estelle leuk vindt uit een ander boek
Schrijvers schrijven meestal niet alleen maar, maar ze lezen ook. ‘Welk personages vind jij leuk uit een ander boek?’ was een van de vragen en we krijgen het antwoord Finch. Theodore Finch uit All The Bright Places (Waar het licht is).

Wat het leukste is aan het uitgeven van boeken
Estelle vindt het geweldig om al die verschillende steden en landen te bezoeken en lezers te ontmoeten. Altijd als mensen haar bedanken voor het schrijven van de boeken geeft ze als antwoord: ‘Thank you for reading the book.’

Het lijkt me behoorlijk gaaf, maar stiekem ook wel een beetje heftig om op je achttiende een bestselling author te zijn en allerlei mensen in allerlei landen te ontmoeten die jouw verhaal gelezen hebben en er helemaal weg van zijn.

De goodiebag

Aan het einde kwam Estelle bij elk tafeltje langs om te signeren en dan konden we haar vragen stellen. Helaas had ze aan ons tafeltje niet heel veel tijd meer waardoor het bij signeren bleef. Jammer, maar volgende keer beter. In november komt ze terug naar Nederland, dus dan hoop ik haar wat langer te spreken. En ik had nu alleen het Nederlandse boek, maar in november hopelijk alle drie de delen.

Met een gevulde goodiebag gingen we allemaal weer richting huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge