Fouten in boeken

Fouten in boeken

Fouten in boeken: iedere veellezer zal het opvallen, in goede of slechte mate. Sommige mensen zetten meteen op social media wat voor slecht boek Boek A is, terwijl een tweede lezer de auteur/uitgever een berichtje stuurt dat ze een vergeten hij gevonden hebben. En een ander lezer haalt zijn schouders op en leest verder onder het mom ‘we zijn allemaal mensen en maken fouten.’

Alle drie

Ik ben alle drie de lezers. Soms zet ik op Facebook dat ik een fout gevonden heb in boek A (maar dan niet dat het slecht is. Hm, misschien ben ik dit type dan toch niet echt), soms haal ik mijn schouders op en meestal stuur ik de auteur/uitgever een berichtje en geef hun de keus wat ze ermee moeten. Misschien niets, misschien halen ze het er in de volgende druk uit. 

We maken allemaal fouten

Ik geef toe: fouten zijn niet netjes. Niet in boeken, niet in kranten, niet in tijdschriften of in ondertitelingen op tv. Maar het gebeurt. Zo keek ik het journaal en toen was iemand gezonheidsadviseur.

En pas las ik een boek waarin een hele paragraaf over Suze ging, maar ergens halverwege was Suze ineens Anna geworden, haar zus. Een foutje is zo gemaakt en dat is niet erg als het om woorden gaat.

Een foutje is zo gemaakt

Geen excuses

Is dit een excuus? Absoluut niet. Maar het is wel om aan te geven dat een gezonheidsadviseur niet netjes is, maar dat het geen fatale fout is. En mocht je denken: bij een reguliere uitgeverij komt het niet voor, dan moet ik je helaas teleurstellen. Want ook daar gebeurt het. Boeken maken is mensenwerk. 

Een boek wordt door veel mensen gezien en ieder heeft zo zijn eigen blinde vlek. Dus het kan best dat vijf mensen het in handen gehad hebben en niemand de naamsverwisseling gezien heeft tussen Suze en Anna. Of het is misgegaan met de allerlaatste wijzigingen. Met de vertaling. Met het luisterboek. Er zijn zoveel momenten waarop het mis kan gaan dat je niet kunt zeggen dat het de schuld is van de redacteur, van de auteur of van wie dan ook. 

Er is geen foutloos boek zolang het mensenwerk is. En zelfs robots kunnen hier en daar een fout maken. En eerlijk is eerlijk, maar zou jij een foutloos boek willen lezen dat geschreven is door een robot?

Erger jij je aan fouten in boeken of kan het jou niet schelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: