Gekochte recensies: ik doe er niet aan mee

Gekochte recensies: ik doe er niet aan mee

Er was een tijd geleden een hoop om te doen. Schrijvers zouden positieve recensies kopen en het zou relatief makkelijk zijn. Het onderwerp sudderde een beetje rond in mijn hoofd, maar ik besloot dat ik er toch wat mee wilde. Want ook dit zijn dingen die prima op een boekenblog kunnen. 

Of het is hun eigen boek dat aangeprezen wordt, maar dat zijn wij van WC-eend-praktijken en zolang het duidelijk is, is dat prima.

Wc-eend en egels

Ongetwijfeld zullen er boekbloggers zijn die op deze manier geld willen verdienen en het doen. Ik geloof niet dat ik ze ken, dus mocht je denken: heb je het over mij? dan is het antwoord nee. Ik ga er vanuit dat Nederlandse boekbloggers een boek goed vinden en ze het aanprijzen op hun blog, ze het ook echt goed vinden. Of het is hun eigen boek, maar dat zijn Wij van WC-eend-praktijken en zolang het duidelijk is, is dat prima.

En logisch, want natuurlijk vind je je eigen boek goed. Anders zou je hem niet geschreven hebben. Ik ga ook geen boek over egels of echtscheidingen schrijven. Puur en alleen omdat ik er niets van weet. En omdat ik het niet boeiend vind, dat ook.

Misschien is mijn gedachtegang wel bijzonder naïef en heb ik daarom na al die jaren nog altijd geen blog waar ik van kan leven. En dat hoeft wat mij betreft ook niet, al zou wat geld verdienen leuk zijn. Al is het alleen maar voor de hosting van mijn blog. Maar wil ik daar mijn eigen normen en waarden voor verloochenen?

Geen aanbod

Ik heb nooit een aanbod gehad om tegen betaling een goede recensie te schrijven en ik heb dus nooit voor deze keuze gestaan, laat ik dat voorop stellen. Ik krijg recensie-exemplaren, dat klopt, maar daar geef ik een eerlijke mening over.

‘Nee, meneer, ik geef uw boek geen vijf sterren in ruil voor honderd euro.’

En als het de schrijver/uitgeverij het niet bevalt, is het wat mij betreft prima dat ik geen boek van deze schrijver meer krijg. Persoonlijk vind ik dat geen goede manier om jezelf te profileren, maar dat is eigen keuze.

Eerlijk duurt het langst

Misschien zijn er niet veel auteurs die het in Nederland doen (En da’s maar goed ook). Of misschien zijn er weinig bloggers die mee willen werken (en wederom is dat maar goed ook). Misschien schrikken mijn eerlijke recensies ook af. Ik weet het niet.

Wat ik wel weet is dat ik nog altijd bij mijn standpunt blijf dat ik vanaf dag 1 heb gehad op deze blog: Eerlijk over boeken. Altijd. Gekochte, gekregen, gevonden boeken, ze krijgen een recensie die ze verdienen. En die kan zijn dat je denkt: ‘Dit boek MOET ik hebben!’, maar ook van het kaliber ‘Deze ga ik nevernooit kopen’. Eerlijkheid duurt het langst en ik ben niet om te kopen voor geld. En ik hoop dat mijn medeboekbloggers het ook niet zullen doen.

Zijn jullie weleens betaalde recensies tegengekomen?

2 gedachten over “Gekochte recensies: ik doe er niet aan mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: