Harry Potter & de hardcoverbox

Harry Potter & de hardcoverbox

Al een tijdje had ik hem in het oog: die mooie felrode box met prachtige covers. Toch kocht ik hem elke keer maar niet, want die prijs. Die prijs is zo ontzettend hoog. En in mijn hoofd schreeuwde een stemmetje dat drie – weliswaar incomplete – Harry Potter edities wel genoeg was, maar toch kreeg ik deze box maar niet uit het hoofd en toen besloot ik dat dit het perfecte sinterklaas-, kerst- en verjaardagscadeau was.

En dat het tijd is voor een herlees van dit verhaal waar ik me als Young Adult zoveel uren vermaakt heb. Maar het was niet meteen liefde op het eerste gezicht, er ging wel wat aan vooraf.

De box zoals ‘ie er dicht uitziet.

‘Wat een stomme serie, zeg’
Ik weet dat het ontzettend special snowflakerig klinkt, maar ik kan er niets anders van maken. Ik leerde de serie kennen vlak voor de rage echt losbarstte, toen Harry Potter and the philosopher’s stone net op het punt stond om in de bios te verschijnen. Zelf had ik nog nooit gehoord van de serie toen mijn buurmeisje met de Nederlandse deel 1 – Harry Potter en de Steen der Wijzen – aan kwam zetten.

Ze vond het heel erg grappig dat de hoofdpersoon – Harry dus – in het boek zijn bril aan elkaar had geplakt met plakband. Ik vond dat ontzettend stom klinken en merkte dat dan ook op. Maar zij bleef volhouden dat het echt leuk was. Misschien was dat wel de reden waarom ik nieuwsgierig werd, want mijn buurmeisje was geen lezer. Dus als zij het goed vond, zou het tof zijn, toch? Ik nam de proef op de som, kocht het eerste deel. En vanaf dat moment was ik hooked.

En open!

Fandom van bijna twintig jaar
Ik wilde meteen de rest van de serie ook lezen, maar helaas kon ik alleen Harry Potter en de geheime kamer en Harry Potter en de gevangene van Azkaban ook lezen, want de rest was nog niet vertaald of uit. Niemand wist toen nog dat de serie een wereldwijd succes zou worden en dat is het nog steeds. Het is nog steeds een serie die jongeren én ouderen lezen en waar heel veel fans in het fandom zitten.

Best bijzonder, zeker als je weet dat de eerste druk van Harry Potter and the Philosopher’s Stone op 26 juni 1997 in het Engels verscheen. Dat is bijna twintig (!) jaar geleden, maar het voelt nog steeds of de serie van gisteren is. Voor mij is het de serie geweest die ik als puber las, waar ik mee ben opgegroeid. Eigenlijk ben ik ook een beetje met Harry, Ron en Hermione volwassen geworden.

Zo gaaf deze tekening op de achterkant van Harry Potter & the prisoner of Azkaban. Alle boeken hebben deze kunstwerkjes.

Goed voornemen: Herlezen in 2017
Ik ben niet ‘s werelds grootste fan, dat geef ik eerlijk toe. Fantastic Beasts heb ik bijvoorbeeld nog niet eens gezien en ik overweeg echt niet Harry Potter and the cursed child te gaan lezen. En ik heb de boeken amper herlezen. De eerste vier boeken heb ik misschien vier keer herlezen, de rest nooit meer. Niet omdat ik dat niet wil, maar omdat ik steeds liever andere boeken wilde lezen. Mijn voornemen is al jaren om ze echt eens in de originele taal te gaan lezen. Toen ik het eerste deel las, was ik veertien en zeer belabberd in Engels. Ik snapte Oliver Twist niet eens.

Inmiddels ben ik geen veertien meer en over het algemeen is mijn Engels nu ook een stuk beter dan toen, dus ik wil dat als goed voornemen voor 2017 kiezen: De hele Harry Potter-serie herlezen en ze allemaal van een recensie voorzien. Nu ik ouder ben, kijk ik er natuurlijk anders naar dan toen ik jong was. Als kind vond ik Hermione bijvoorbeeld een draak van een personage, maar inmiddels realiseer ik me wat ze juist een van de sterkste vrouwelijke personages is die ik ken en dat ze zich niet schaamt voor wie ze is.

De hardcover zonder de coverart. Elk boek heeft een ander kleurtje.

Harry Potter en fantasy
Natuurlijk had ik een kort verhaaltje rondom de box kunnen schrijven, hoe de boeken eruit zien en hoe mooi hij is, maar dat vond ik dus niet leuk. Ik vind het juist leuk om een beetje mijn achtergrond te vertellen met deze serie die eigenlijk min of meer de basis geweest is voor het lezen van (urban) fantasy. Zonder Harry Potter – en de His Dark Materials-trilogie van Philip Pullman – had ik waarschijnlijk nu nog gedacht dat fantasy alleen maar was zoals de Lord of the Rings: een verhaal waarin alles uitgebreid beschreven wordt. Prima als je er van houdt, maar LOTR is niet zo min ding. Net zoals er mensen zijn wiens ding Harry Potter niet is. Voor mij leest Harry Potter ook gewoon makkelijker weg, als een kinderserie vol met humor en woordgrapjes en personages die je misschien pas echt gaat waarderen als je volwassen bent.

En Harry Potter heeft ervoor gezorgd dat ik jaren geleden besloot dat ik de nieuwe J.K. Rowling zou worden. Ontzettend arrogant, ik weet het. Inmiddels weet ik ook niet of wel ‘de nieuwe’ wil worden, van wie dan ook. Het is in elk geval voor mij een serie geweest die toch wel echt een stempel heeft gedrukt op mijn favoriete boeken en wat ik las en schreef als tiener. En natuurlijk zou ik het een eer vinden als ik ooit de nieuwe Rowling zou worden, maar ik denk niet dat me dat ooit zou lukken. Wat wel lukt, is de boeken lezen. En dat ga ik nu dan ook doen, in mijn nieuwe set met een kop thee.

Zelf vind ik dit de mooiste cover.

Mocht je nog een unboxing willen zien van deze serie, dan is hier eentje die ik zelf erg fijn vond en gekeken hebben voor ik de boeken ging kopen.

Zijn er mensen die mijn blog volgen en die de serie nog nooit gelezen hebben? Ik gok niet heel veel mensen, maar ik hoor het af en toe nog weleens.

[bol_product_links block_id=”bol_584989048c0bb_selected-products” products=”9200000023267845,9200000023479731″ name=”HP” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge