Het herlezen van boeken

Het herlezen van boeken

Elk jaar komen er zo ontzettend veel boeken uit dat je ze niet eens kunt tellen, al zou je dat willen. Dan heb ik het niet alleen over Nederland, maar wereldwijd. Als je alleen al bedenkt hoeveel er in een land als Amerika uitkomen … dan heb je het over veel, heel veel boeken. Weinig worden er maar bestsellers en misschien nog wel minder worden er vertaald.

Met al die nieuwe boeken is er iets wat veel mensen waarschijnlijk niet doen: herlezen. Ik geef meteen toe dat ik geen goede herlezer ben. Ik wil al jaren Harry Potter herlezen, omdat ik na het uitkomen van Harry Potter and The Deathly Hallows (of: De relieken van de dood) de serie nooit herlezen heb. Sowieso heb ik deel 6 en 7 nooit herlezen, omdat er tegen die tijd alweer zoveel goede boeken uit kwamen.

Herlezen, herlezen, herlezen … err… dat telt niet voor mijn readingchallenge
Nog een reden waarom ik bijna nooit herlas: Bij Goodreads was het altijd zo’n gedoe om te herlezen en dit boek wel mee te tellen voor je jaartotaal. Ik vond – en vind – dat een boek dat je in een jaar leest, meetelt. Ook als je voor de tweeduizendste keer Robijnrood herleest. Dat boek is een van de weinige die ik wel herlezen heb de afgelopen jaren, maar ik word nog steeds altijd blij van De Edelsteentrilogie.

En voor veel bookjunkies was dat iets waar ze over vielen: die ontbrekende herleesfunctie. Maar Goodreads heeft eindelijk onze langgekoesterde wens in vervulling laten gaan, onze gebeden verhoord. Er is namelijk een herleesfunctie! En de boeken tellen mee in je challenge voor dat jaar.

Waarom je zou herlezen
Nu heb ik een smoes minder waarom ik boeken niet nog een keer zou lezen. Natuurlijk zijn er ook mensen die het gewoon niet leuk vinden om te herlezen, zoals mijn moeder. Die heeft zoiets van: ‘Waarom zou ik herlezen? Ik weet nu alles al, dus dan is het niet meer spannend.’

Toch zijn er redenen waarom je het wel zou doen.
Je ontdekt nieuwe dingen. De eerste keer was je waarschijnlijk zo onder de indruk van het boek dat dingen je totaal niet opgevallen zijn. Goede – en misschien minder goede – dingen.
Soms zie je ineens een quote die je nog nooit eerder gezien hebt, maar die nu opvalt omdat het zo’n mooie is.
Je weet wat er gaat gebeuren en wat voor gevoel je aan het einde hebt
Je wordt niet teleurgesteld
Je hoeft geen nieuw boek te kopen. Als je een boek wilt herlezen, heb je het heel waarschijnlijk wel in de kast staan. En dat scheelt dan weer geld.

Waarom je niet zou herlezen
Toch zijn er natuurlijk ook nadelen aan het herlezen van boeken. Als je de rest van je leven alleen nog maar Harry Potter leest, kom je nooit andere, misschien wel favoriete boeken tegen.

  1. Je leest dus geen nieuw boek, die blijven in de kast staan
  2. Je weet al hoe het afloopt en dus weet je ook alle spannende plotwendingen al. Zo weet je dat de buurvrouw in werkelijkheid de moeder is van hoofdpersoon Kitty.
  3. Soms is het saai, omdat je alles weet. Hier loop ik nogal eens tegenaan als ik wel herlees, hoe goed het boek ook is
  4. Soms valt een boek een tweede keer ontzettend tegen en dat is dan zonde.

Ik ben van plan om dit jaar best een aantal boeken te herlezen. Met A Court Of Thorns And Roses heb ik in elk geval al een eerste stap gemaakt. En Harry Potter hoop ik toch ook echt dit jaar weer eens uit de kast te halen.

Herlezen jullie veel?

4 gedachten over “Het herlezen van boeken

  1. Ik wil wel weer eens een aantal boeken herlezen, maar kom er niet aan toe omdat ik steeds vaker boeken mag lezen voor uitgeverijen en auteurs. Maar mocht er ooit een tijd komen dat ik even geen boek voor een uitgever of auteur of een gewonnen boek hoef te lezen omdat ik die al gelezen heb, dan wil ik zeker een paar boeken weer gaan herlezen, maar zoals het nu gaat, zal dat nog wel even duren. Klaag overigens niet hoor, ben er alleen maar blij mee dat ik boeken mag lezen voor uitgeverijen en auteurs. Zie dat toch als een soort eer, een soort waardering dat ze je vertrouwen.
    Anneke van Dijken onlangs geplaatst…Quote van de WeekMy Profile

  2. Soms probeer ik wel boeken te herlezen zoals Twilight of mijn andere ultieme favorieten, maar het probleem is dat ik gewoon niet genoeg tijd heb om te herlezen en mijn nieuwe boekenstapel uit te lezen. Ken je het probleem? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: