Het nadeel van vooruitplannen

Het nadeel van vooruitplannen

Ik hou van bloggen. Ik vind het heerlijk om te doen. Alleen ik heb periodes waarin ik simpelweg niet kan bloggen, omdat ik het te druk heb of geen inspiratie heb.

Gelukkig heb ik een oplossing gevonden voor beide problemen: vooruitbloggen. Waarschijnlijk heb je het wel voorbij zien komen dat ik druk bezig ben met blogs voor november en december. Ja, dat lees je goed. November en december. Op het moment dat ik dit schrijf is het half september, maar als die artikelen online staan, zitten we dus halverwege december.

Een groot deel zijn recensies van boeken die ik al eens las. Het zijn recensies die ik nodig had om een serie volledig op mijn site te hebben staan. Daar schreef ik al eerder over. Nieuwe boeken, maar toch niet helemaal. Voor jullie zijn de recensies nieuw tenslotte.
‘Ja ja, lekker makkelijk dit. Dit doe je zeker uit tijdgebrek?’ Nee, de belangrijkste reden om dit te doen, is omdat het me stoort als een serie niet compleet op mijn site staat. En november is voor mij een maand die drukker dan normaal is. Ik wil dat mijn blog door blijft draaien, maar dan moet ik wel vast vooruit gaan schrijven.

En op het moment lijkt het wel of het bloggen vanzelf gaat. Ik wil geen veertien artikelen in week 1 en maar 2 in week 2, dus ik probeer het verdelen tussen de verschillende weken en maanden. Dat is de belangrijkste reden dat ik inmiddels halverwege december zit, maar alleen met de recensies. Met de rest ben ik nog niet zover.

‘Maar wat is dan toch het nadeel? Daar gaat dit artikeltje toch over?’
Ik heb over twee weken vaak al geen idee meer wat ik geschreven heb. Ik heb het geheugen van een goudvis, ik onthoud dingen niet. Dus elke keer als ik een mailtje krijg van mijn blog dat er een bepaalde recensie online staat, denk ik: O, heb ik die recensie geschreven? En ja, dat heb ik dan inderdaad. Dat is dus het nadeel. Over twee maanden kan er zomaar een blog online komen die ik allang weer vergeten was.

En dat is soms best irritant, vooral als je geen idee meer hebt wat mensen ook alweer zo leuk vinden aan je recensie over dat ene boek of wat ze ook hadden. Dan moet ik altijd diep nadenken en nazoeken wat ze ook alweer hadden. Beschamend soms ook wel, want het liefste zou ik alles onthouden, maar daar is mijn hoofd helaas niet groot genoeg voor.

Soms is het best lekker om te weten dat je voor weken inhoud voor je blog hebt, al word ik er zelf soms ook een beetje lui van. Want ik hoef voorlopig toch nog niets te schrijven, dus waarom zou ik nu dan die ene blog gaan schrijven? Maar uiteindelijk blog ik toch liever vooruit, zodat ik dingen niet hoef af te raffelen omdat er inhoud op mijn site moet. Ik kan er voor kiezen om langzamer over een artikel te doen, om het in concepten te laten staan en om het later nog eens na te lezen. En dat vind ik wel zo fijn, ondanks dat er ook nadelen zijn zoals terugzoeken wat iemand zo grappig vond.

Hebben jullie dat ook zo erg als je vooruitblogt? Of doen jullie het gewoon niet (misschien wel om deze reden)?

4 gedachten over “Het nadeel van vooruitplannen

  1. Het nadeel van vooruitbloggen vind ik dat je boekrecensies heel erg achterlopen met wat je op goodreads leest en dat sommige dingen niet meer echt aansluiten op waar je zelf mee bezig bent.

  2. Ik zie je altijd op Twitter al bezig zijn met je recensies en dan ben je al zo ver! Wel vraag ik me af, als je dan hele nieuwe boeken van uitgeverijen krijgt, zet je daar de recensie dan wel meteen van online, omdat ‘ie net uit is? Ik ben meer een onregelmatige blogger, als ik een leuk bericht zie of ergens heen ben geweest dat ik dan ineens blog en dat er dan weer een tijdje iets tussen komt. Maar mijn blog moest eerst voor school en daarna niet meer, dus ik vind het al redelijk goed dat ik er gewoon voor mezelf nog mee doorga 🙂

    1. Jup, dan wel 🙂 En boeken die net uit zijn, ook. Ook als ik ze niet krijg. Dus van bijvoorbeeld Winter zal er wel vrij snel een recensie online komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: