Hoe je je readingchallenge wel haalt

Hoe je je readingchallenge wel haalt

Iedereen wil meer lezen en die tweehonderd boeken in een jaar lezen. Oké, goed, bijna iedereen. Ik ben ook een van die mensen die dat heel graag wil, maar op de een of andere manier niet altijd lukt. Toch zijn er wel wat tips en tricks om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk leest – of meer leest

Lees elke dag
Het lijkt zo simpel, maar het is misschien wel de meest belangrijke regel: lees elke dag. Het maakt niet uit of je tien minuten of twee uur leest, maar zorg dat je dagelijks dat boek even openslaat of de ereader aanzet.

Als je iets met regelmaat doet, wordt het routine en komt het in je systeem. Geen tijd om elke dag te lezen? Tuurlijk wel, er is altijd wel een vijftal minuten waarin je leest. Misschien als je je telefoon meesmokkelt naar het toilet op je werk kun je daar ook nog wat lezen in plaats van de apps. Ik wil niets aanmoedigen, echt niet. *steekt onschuldig handen in de lucht*. Of kijk een aflevering van Riverdale minder en je kunt die tijd aan je boek besteden.

Nu zijn er mensen met wie ik het over lezen kan hebben en die volledig begrijpen dat je het voor de lol doet.

Ga om met lezers
Sinds ik blog – en mensen heb gevonden die net zo gek zijn van lezen – lees ik meer en meer. Voor die tijd las ik misschien dertig boeken in een jaar, maar in 2017 heb ik over de 200 aangetikt. En dat komt omdat er nu mensen zijn met wie ik het over lezen kan hebben en die volledig begrijpen dat je het voor de lol doet.

Leesclubs
Ook door leesclubs kun je meer gaan lezen. Daar moet je het boek gelezen hebben om mee te kunnen praten. Als je elke maand gaat, zijn dat meestal 10-12 boeken per jaar. Het is een goede manier om lezen te stimuleren en ook nog eens sociaal te doen.

Een leesclub is een goede manier om lezen te stimuleren en ook nog eens sociaal te doen.

Audiobooks
Voor mij zijn audiobooks ideaal. Ik luister ze altijd tijdens mijn werk en dat is al gauw zo’n 15 uur aan audiobooks per week. Daarnaast luister ik vaak een stuk als ik net wakker ben en voor het slapen gaan. En soms ga ik ondertussen bezig met mijn bullet journal of haakwerk, terwijl ik luister.

Zorg voor een fijn leesplekje
Niets is zo belangrijk als een plek waar je ongestoord kunt lezen. Dat kan overal zijn, maar zorg ervoor dat niemand je zomaar kan storen. Een kop koffie/thee erbij en je zit daar helemaal prima voor de komende paar uur.

Readathons
Dit zal niet voor iedereen werken, maar ik vind het heerlijk: readathons van een paar dagen waarin je zoveel mogelijk leest. Ik heb liever de varianten die een week duren, want ik ben nooit zo’n hele snelle starter. 24 uur lezen vind ik bijvoorbeeld ook echt teveel. Bij een gemiddelde readathon kan ik zo 3-5 boeken uitlezen, dus dat tikt lekker aan!

Reading challenge instellen
En last but not least: stel een reading challenge in. Dit kan op sites als Hebban en Goodreads waar je bij kunt houden wat je dat jaar gelezen hebt. Zelf merk ik dat ik toch echt die challenge wil halen en net even iets beter mijn best doe om die honderd te halen die ik op 1 januari heb ingevuld.

Wat doe jij om meer te lezen?

2 gedachten over “Hoe je je readingchallenge wel haalt

  1. Supergoed dat je hier een blog over schrijft. Lezen is zó belangrijk en goed voor mensen, ook als je het voor de lol doet 🙂
    Ik probeer iedere avond voor het slapen gaan minstens een halfuur te lezen. Mijn doel voor dit jaar staat op 175 boeken, maar het gaat nu zo goed dat ik misschien wel over de 200 heen ga 🙂 En 30 maart ga ik mijn eerste Readathon doen, eentje van 24 uur. Ik denk dat ik wel gewoon ga slapen enzo, maar proberen om in die 24 uur zoveel mogelijk te lezen. Ik heb er nu al ontzettend veel zin in!
    Mirjam onlangs geplaatst…Short story #2 Een boerenhartMy Profile

  2. Ik heb dit jaar dus juist géén challenge ingesteld, want ik was er een beetje klaar mee. Ik heb gewoon niets met series, dus dat scheelt. Wat ik wel merk is dat ik nu nog even een goede balans moet vinden met lezen en 32 uur per week werken, maar een treinreis helpt al heel veel. ‘s Avonds “bloghop” ik nu vooral, maar het is pas mijn eerste week en dat bestaat dus vooral uit inlezen op kantoor. Geloof me, dan wil je gewoon even bloghoppen. Audiobooks werken voor mij zeker, maar dus niet tijdens het werk. Dan raak ik ten eerste afgeleid en ten tweede heb ik soms de speech output van de schermlezer echt even nodig. Als ik straks echt mag schrijven zal ik wel audiobooks luisteren, of muziek. Hangt er vanaf, want ik kan dus best snel afgeleid worden. Dan luister ik meer naar het boek en ben ik weinig aan het werk, of ik heb mijn aandacht niet bij het boek. Tijdens het bloggen heb ik bijvoorbeeld liever muziek op de achtergrond, zeker tijdens het schrijven van recensies. Kortom, ik moet dus even een nieuw leesritme bepalen.
    Laurie onlangs geplaatst…(NL) Recensie: Joany de Vries – VerschijningMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: