Hoe kies ik een boek?

Hoe kies ik een boek?

Een boek kiezen doe ik – en waarschijnlijk jij ook – regelmatig. Een nieuw boek om te lezen of om een nieuw boek te kopen. Bij allebei hangt het van meerdere factoren af en die zijn niet altijd hetzelfde. Vandaag bespreek ik waarop ik besluit of een boek wel of niet mee mag om te shinen in de boekenkast.

De cover

De cover is voor mij toch meestal wel dé tip om het boek op te pakken en zeker in een boekhandel. Dan pak ik het boek met de mooiste cover toch eerder van de tafel dan eentje met grauw grijs en somber zwart. Ik pak die met kleuren en bloemen en een mooie illustratie.

Maar ook online doe ik dit. Zo kocht ik tijdens de megasale van Amazon (een paar weken geleden) best een paar boeken waarvan ik de cover mooi vond zonder dat ik uitgebreid keek waar ze over gaan. En dat weet ik nog steeds niet, dus ik hoop maar dat het verhaal net zo mooi is.

Een mooie cover kan ook verwachtingen scheppen die niet altijd uitkomen.

Een mooie cover kan ook verwachtingen scheppen die niet altijd uitkomen. Zo vond ik de cover van Everything, Everything geweldig, maar het boek lichtelijk ruk. Of gewoon heel erg ruk eigenlijk.

De flaptekst

Een mooie cover zegt niet alles. Ook de flaptekst is voor mij minstens zo belangrijk. Een mooie voorkant zorgt ervoor dat ik hem oppak, maar nog niet per se dat ik hem mee naar huis neem. Als het onderwerp me totaal niet aanspreekt, blijft hij toch echt liggen. Hoe mooi ook.

Maar vaak genoeg maakt de achterflap ook juist heel erg nieuwsgierig en moet het boek alsnog mee. En ja, soms ook als de cover minder is.

De prijs

Een derde is de prijs. Een boek van twintig euro moet wel echt heel goed zijn eer ik het meeneem. Dan kan de cover nog zo mooi zijn en de flaptekst nog zo goed, bij een dergelijk bedrag zoek ik eerst recensies op en twijfel ik vaak nog even verder.

De titel

Last but not least: ook de titel vind ik belangrijk. Vaak zijn het boeken met een titel waar ik al meer mensen over gehoord heb en hoe goed (of slecht) ze hem vonden. Maar ook de titel op zich vind ik interessant om een boek wel of niet te kiezen.

Zo vind ik Calamiteitenleer voor gevorden een hele interessante. Want was is calamiteitenleer voor gevorderden? Maar een boek met de titel Kees is moe vind ik helemaal niet boeiend.

Deze vier punten pas ik eigenlijk altijd (onbewust) toe wanneer ik een boek koop en zo selecteer ik ook.

Hebben jullie ook deze punten of misschien hele andere?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: