Interview met: Sanne Hillemans!

Interview met: Sanne Hillemans!

Ik ken Sanne Hillemans via een groep voor auteurs die zelf uitgeven. Ik las een ARC van Circus Cesaria en was proeflezer voor De actrice in mij. Mocht je nu denken: ze heeft toch ook Ave Cesaria geschreven? Klopt! Die moet ik alleen nog lezen, haha.

Gisteren was de officiele release-dag van De actrice in mij en vandaag lees je een interview met Sanne. Ik heb mijn best gedaan om haar stevig aan de tand te voelen!

Hoi! Leuk dat je dit interview doet. Recent is je nieuwste boek, De actrice in mij, verschenen. Ik mocht hem al eerder proeflezen. In dit interview ga ik je aan de tand voelen en hier en daar misschien wat dilemma’s geven. 😉 Laten we beginnen!

Algemeen & schrijven

Om rustig te beginnen en voor de mensen die je nog niet kennen: Wie ben je? Waar kunnen mensen je van kennen? Kortom: vertel alles over jezelf, behalve je pincode.

Oef, nou ik heb bij een bank gewerkt, dus die pincode krijg je zeker niet!

Ik ben Sanne, op dit moment 28 jaar, en ik schrijf boeken die ik zelf uitgeef, middels mijn uitgeverij Sunny Hill Books. Daarnaast organiseer ik elk jaar The Indie Awards, een prijsuitreiking voor auteurs die uitgeven in eigen beheer. Om dat allemaal te betalen werk ik als recruiter en in mijn vrije tijd speel ik graag bordspelletjes en doe ik yoga, naast de standaard hobby’s zoals lezen en Netflixen en ‘leuke dingen doen met vrienden’.

Schrijven is een echte passie en ik doe het zo graag. Daarom blijf ik het ook doen.

Je hebt inmiddels vier boeken geschreven: Voor altijd twintig, Circus Cesaria, Ave Cesaria en nu dus De actrice in mij. Welk boek is je favoriet? Ik weet het, dit is een hele gemene vraag.

Gelukkig zie je het zelf in, haha! Pfoe. Een favoriet… Ik denk Voor altijd twintig. Omdat in dit boek alles in het schrijfproces heel soepel verliep en het verhaal eigenlijk uit zichzelf in elkaar viel, als puzzelstukjes in een puzzel. Daarnaast heb ik het laatst opnieuw gelezen en ik vond het zelf erg leuk 😉

En wie is je favoriete personage? Dit mag iedereen zijn, het hoeft niet uit je favoriet van de vier te zijn.

Oef, mijn favoriete personage? Ik ga toch voor Thomas, uit Voor altijd Twintig. Hij is zo echt, en zorgzaam en betrokken. En hij is muzikant, daar moet ik altijd wel een beetje van fangirlen.

Wat vind jij het fijnste aan schrijven?

De staat van flow waar ik in kom. Als ik eenmaal echt bezig ben, gaat het allemaal vanzelf en dat vind ik heerlijk. Maar het teruglezen van de verhalen die ik heb geschreven waarin precies gebeurt wat ik wil dat er gebeurt, is ook heel leuk.

Wat is je drijfveer om te schrijven? Waarom schrijf je?

Dit vraag ik mezelf ook vaak af, want soms zou het leven makkelijker zijn zonder schrijven, zonder al die personages in mijn hoofd en het op papier moeten zetten van fictie. Maar het is een echte passie en ik doe het zo graag. Daarom blijf ik het ook doen.

Waar krijg je de meeste inspiratie? Is dat onder de douche of als je de zoldertrap aan het stoffen bent? Of misschien heel ergens anders?

Ik ben super slecht in schoonmaken en daar haal ik ook absoluut geen inspiratie uit haha. Het meest geïnspireerd raak ik als ik zelf media consumeer. Als ik muziek luister, of een boek lees, of een film kijk. Mijn brein gaat dan alle kanten op en bedenkt duizend-en-een nieuwe verhaalideeën.

Doe je zelf iets om inspiratie te krijgen? Heb je een ritueel?

Nee, maar overweeg wel iets te starten. Tot nu toe komt de inspiratie meestal vanzelf en soms lees ik een boek of kijk ik een serie om het op gang te brengen. Maar het lijkt me zo fijn als je je lichaam een soort van voorbereidt op het schrijven met een kort ritueel, net als wanneer je klaar bent voor bed als je je tanden hebt gepoetst. Suggesties?

Indie-auteur zijn

Je hebt je boeken uitgegeven in eigen beheer, net als wat ik gedaan heb. Waarom heb je die keuze gemaakt? Was het een specifieke keuze?

Ik heb er vooral voor gekozen omdat ik snel wilde schakelen en zelf alle beslissingen wilde nemen. De artistieke vrijheid is me toch wel wat waard. Daarnaast zoek ik alles liever eerst zelf uit dan dat ik er meteen anderen bij betrek, haha!

“Van zo dichtbij is hij nog knapper dan op afstand, maar het is vooral zijn nabijheid die me de adem beneemt. Vlug pak ik het glas aan en knik hem toe, om mijn dankbaarheid te tonen. De drank is gratis, maar hij heeft toch een paar meter gelopen om het voor me te halen. Dat is het beste wat we kunnen verwachten van hoffelijkheid in de eenentwintigste eeuw.”

Wat vind jij de grote plus- en minpunten van alles zelf doen? Waarom raad je het iemand aan (of af, dat kan natuurlijk ook)?

Ik raad het aan omdat het leuk is! Maar het moet je wel liggen. Als jij liever alleen schrijft en verder geen rompslomp wilt, dan raad ik het je af, haha. Persoonlijk vind ik het erg leuk allerlei dingen uit te zoeken, de contacten te onderhouden en de details te regelen.

Wat was het moment dat je trots was dat je een indie bent? Dat je dacht: Yes, dáár hoor ik ook bij, want ik ben een indie!

Ha, dat is heel recent. Nikki Pommer is bezig met een boek over selfpubben en vroeg mij om daaraan bij te dragen als ‘expert’. Dat was wel een trots indie-momentje voor me.

The Indie Awards

Naast dat je boeken uitgeeft en blogt op je eigen site (sannehillemans.com) heb je ook samen met Simone Lucchesi The Indie Awards opgericht waar jullie verschillende categorieën hebben waarin auteurs een award kunnen winnen. Wat is jullie doel met The Indie Awards?

We hebben de prijsuitreiking opgericht om indie-auteurs te eren. Ze doen alles helemaal zelf, maar krijgen lang niet altijd erkenning voor dat werk. Dat misten we en we vonden dat ze dat verdienden.

Wat is jouw favoriete categorie van The Indie Awards?

O, wat een goede vraag! Ik denk Meest Verrassende Plottwist. Ik hou er altijd zo van als er opeens iets gebeurt wat je niet verwacht had.

Dilemma’s

Tot slot zijn er nog de dilemma’s. Je moet kiezen. Wat je kiest, maak je dikgedrukt. Doorstrepen mag ook, maar dat werkt niet altijd.

Nooit meer lezen of nooit meer schrijven?

Uitgeven bij een reguliere uitgever of zelf uitgeven?
Twitter of Facebook?

Koffie of thee?

Kat of hond?

Klassieke muziek of popmuziek?

Zomer of winter?

Je fluit de hele dag het nieuwste nummer van Justin Bieber of je loopt elke dag een halfuur met een zak over je hoofd

Dit was hem! Bedankt voor het leuke interview!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: