Kritiek krijgen van proeflezers

Kritiek krijgen van proeflezers

Kritiek krijgen. Het is een ding dat waarschijnlijk niemand makkelijk vind. Niet om te geven, want ja, dat voelt toch altijd wel een beetje als afzeiken. Of: in elk geval voor mij voelt het vaak zo, ook al bedoel ik het alleen maar goed. Dan voelt het toch vervelend, zelfs al weet ik dat het verhaal er beter van wordt.

Ik voel me dan een mega-zeikerd die over elk klein foutje valt. Maar aan de andere kant denk ik dan: maar misschien zijn dit dingen waarop een uitgever het verhaal afrekent. En dat wil ik niet, dat het afgewezen wordt, omdat ik als proeflezer gedacht heb: laat maar gaan, dat is niet zo belangrijk.

Kortom: Elk verhaal knapt op van een proeflezer en zeker ook die van mij.

Wat een proeflezer doet
De keren dat ik zelf proeflas, lette ik op dingen als spelling, grammatica, hoe bijvoorbeeld alinea’s verdeeld zijn. Maar ik lette ook op plotgaten. Een personage kan in hoofdstuk 1 geen andere kleur ogen hebben, behalve als hij ze kan veranderen of kleurlenzen in heeft. Maar anders is het gewoon een plotgat, zoals dat zo mooi genoemd wordt. Maar bijvoorbeeld ook tijdsprongen, daar kan het ook misgaan.
En daarnaast lette ik op of het verhaal en de schrijfstijl in zijn algemeenheid lekker liep of dat er nog behoorlijk wat gesleuteld moest worden aan die eerste versie.

Het fijne aan proeflezers
Zelf heb ik regelmatig gebruik gemaakt van proeflezers. Niet alleen omdat ik me niet altijd even zeker voel over mijn eigen schrijfsels, maar vooral ook omdat iemand die niet weet waar het verhaal naartoe moet gaan, er een frisse kijk op heeft. Die zal eerder die plotgaten zien dan ik, omdat ik toch al weet waar het naartoe gaat. Op die momenten kun je nog weleens het logische verloop van het verhaal uit het oog verliezen. Een proeflezer ziet dat soort dingen veel sneller.

En kritiek hebben ze, dat weet ik. Of nou ja, een goede proeflezer heeft dat, want die heeft niet alleen gelezen, maar ook actief meegedacht. Eigenlijk is het nogal iets dat je van iemand vraagt.
Het is fijn als je proeflezer het verhaal ‘mooi’ en ‘geweldig’ vond, maar het bestaat niet dat het perfect is. Kijk maar naar mijn recensies. Ik heb over bijna alle boeken die uitgegeven zijn, nog wel wat te zeuren. Dus waarom zou mijn verhaal dan beter zijn dan zo’n uitgegeven verhaal? Misschien ben ik ook wel een extreme zeikerd, dat kan natuurlijk ook.

Wat ik zelf nog weleens lastig vind
Natuurlijk is niet alles perfect met proeflezers. Soms ben ik het bijvoorbeeld niet eens met de oplossing van een proeflezer, maar dan weet ik nooit zo goed of ik eigenwijs moet zijn en me vast moet houden aan mijn plan of dat ik toch naar die derde moet luisteren. Naar diegene die zijn vrije tijd gestoken heeft in het lezen van een verhaal van mij om het te verbeteren.
Als ik zo’n oplossing naast me neerleg, voel ik me bijvoorbeeld altijd ondankbaar. Dan voelt het of het niet uitmaakt, of die mening er toch niet toedoet, want ik ‘doe toch mijn eigenwijze zin.’

Ik vind proeflezers in elk geval fijn en ik hoop dat ze me in de toekomst willen helpen met het verbeteren van mijn verhalen. O, en dat ik er uitkom of ik alle kritiek van een proeflezer op moet volgen of moet denken: uiteindelijk, uiteindelijk is dit mijn verhaal en niet dat van jou.

2 gedachten over “Kritiek krijgen van proeflezers

  1. Op het moment dat je alle suggesties van je proeflezers gewoon overneemt, om wat voor reden dan ook, verlies je een stukje eigenheid. Je hebt een reden gehad om dat ene op die manier te doen en dat hoef je niet zomaar te veranderen omdat je proeflezer een andere mening heeft. Ikzelf ben best een kritische proeflezer, maar ik voel me absoluut niet beledigd als de auteur mijn suggesties negeert

  2. Ik ben nu begonnen aan een nieuw verhaal en ik wil het opsturen voor een schrijfwedstrijd. Ik twijfel nog over de proeflezers: het lijkt me heel handig om iemand te hebben die de meeste fouten eruit haalt, maar ik ben bang dat ik er zo onzeker van word, dat ik het niet meer op durf te sturen.
    Eveline onlangs geplaatst…Recensie: Switch ~ Eline StiekemaMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: