‘Je leest veel. heb je geen leven?’

‘Je leest veel. heb je geen leven?’

‘Je leest veel. heb je geen leven?’

Ik krijg weleens bovenstaande opmerking naar mijn hoofd geslingerd waarvan ik niet zo goed weet of het nu een oprechte vraag, compliment, gewoon een opmerking of een regelrechte belediging is.
Ik kan er alledrie in zien, al ligt het er ook aan wie het zegt. Als je nare buurvrouw het zegt, is het waarschijnlijk een belediging. Maar vraagt je vriendje het, dan is het misschien wel een compliment.

En dan valt het nog best mee met hoeveel ik lees als ik naar sommige van mijn boekenblogcollega’s kijk.

Wel een leven
Ik geef toe: ik ben niet de meest sociale persoon op aarde, maar ik heb best een leven. Het is niet zo dat ik altijd lees, elk moment van de dag, want daarvoor heb ik simpelweg teveel interesses. Niet dat er wel iets mis mee is als je dit wel doet (goed voor je reading challenge ;-)).

Zo wonen mijn vrienden ver weg en daar moet ik dus heen met de trein, want ik heb geen rijbewijs en fietsen naar Brabant vind ik toch echt te ver weg.
En wat doet een boekenwurm in de trein?
Precies. Lezen. Ik heb natuurlijk niet voor niets een hele lichte ereader. Daar kan echt geen zwaar boek tegenop, want mijn tas is nu heerlijk licht. En ik heb geen probleem als ik het boek op de heenweg al uitgelezen heb.
Met het OV gaan is voor mij heel goed dus blijkbaar.

Een boek dat ik trouwens nog nooit gelezen heb: The catcher in the rye

De tijd ervoor nemen
Er wordt me ook weleens gevraagd of ik dan een geheim heb waardoor ik zo snel lees. Ik vind het reuze meevallen met hoe snel ik lees, maar als je naar mijn omgeving kijkt, snap ik de vraag wel. Ik heb wel wat vrienden die lezen, maar ook van hen ben ik de snelste lezer.

Het enige dat ik doe, is er de tijd voor nemen. Ik probeer om elke avond voor ik ga slapen minstens een halfuur te lezen, al wordt dat meestal wel meer, want ik kan ‘natuurlijk echt niet midden in een überspannend hoofdstuk stoppen!’ Dat is gewoonweg onmogelijk. En als het boek bijna uit is, moet het ook uit. Soms offer ik dus wel wat slaap op, maar ach, slapen kan ik nog als ik tachtig ben en echt geen leven meer heb.

Het scheelt trouwens ook dat ik geen hele zware literatuur lees, want daar doe je doorgaans langer over dan over een YA-boek van 350 bladzijdes. Ik lees gewoon vaak makkelijke boeken die best snel doorlezen, denk ik.

Als ik in eenmaal in een goed boek zit …
Soms heb ik boeken waar je niet inkomt en soms heb ik boeken waar ik niet vanaf kunt blijven. Regelmatig heb ik die laatste categorie en tsja, die boeken blijven dan zeuren, net zolang tot ik ze uit heb. Dan offer ik soms wel meer dan alleen maar slaap op.

Maar ik klaag niet, want lezen is fijn. Ook als ik geen leven zou hebben.

7 gedachten over “‘Je leest veel. heb je geen leven?’

  1. Haha, zo herkenbaar! Ik krijg ‘m ook wel eens in de trant van “Wat zijn je hobby’s?” “Lezen en schrijven” “Oh.. en wat nog meer? Je bent toch niet alleen maar aan het lezen?” Mensen weten gewoon niet wat ze missen aan lezen 🙂 En een treinreis gaat zoveel sneller met een ebook! (Al heb ik geen ereader, ik lees ze van de bieb op mn mobiel). Leuke blog!
    Edriënne onlangs geplaatst…Recensie: LobstersMy Profile

  2. Haha, komt me bekend voor. Ben laatst nog voor leugenaar uitgemaakt toen ik beweerde dat ik gemiddeld zo’n 10 boeken per week las. Heb meteen mijn e-reader met statistieken geshowd. Nou ben ik ook vaak ziek, dus dan schiet het lekker op. En ik vergeet wel eens een nachtje te slapen als het boek erg spannend is. En inderdaad, in de bus, in de trein en telkens als ik even moet wachten in het ziekenhuis, dan zit ik mijn tijd niet te verdoen, dan ben ik op een andere plek. Gewoon lekker in mijn boek.

  3. Ik vind de opmerking ‘je leest veel. heb je geen leven?’ best wel raar eigenlijk. Net of je niet zelf mag bepalen hoe jij je leven inricht. Als jij veel wil lezen dan moet je dan toch gewoon zelf weten? Je leest inderdaad meer dan ik (aan je reading challenge te zien), maar ik zal ook zeker jouw tip van een halfuur voor het slapen, onthouden. 🙂 Ik wens je nog heel veel leesplezier toe. <3
    Judith onlangs geplaatst…Wie is de Mol 2016 – de laatste drieMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge