Je laten voorlezen door (on)bekende mensen

Je laten voorlezen door (on)bekende mensen

Audiobooks: Voor sommige mensen is het vloeken in de kerk, voor anderen een zegen. Er zijn mensen die het drie keer niets vinden om te worden voorgelezen door iemand.
‘Ik lees veel sneller dan er voorgelezen wordt.’
‘De voorlezer heeft een rotstem, dus daar ga ik echt niet naar luisteren.’

Maar zoals met alles, zijn er ook voorstanders. Mensen die het juist fijn vinden en alleen maar audiobooks kopen of lenen in de bibliotheek. Misschien omdat ze zelf langzaam lezen of omdat ze dan andere dingen kunnen doen.
Ik kan een heel artikel schrijven over waarom het niet fijn is, maar dit artikel gaat over waarom ik een audiobook fijner vind, waarom ik er graag naar luister.

Voorlezen is fijn
Ik hoor tot de laatste groep, maar ook tot de eerste. Als kind vond ik het altijd heerlijk om te worden voorgelezen, vooral toen ik zelf lezen verafschuwde. Maar ook later nog. Ik vond het heel fijn om een verhaaltje te horen voor het slapen gaan of na de pauze op school. Dan kon ik tekenen, terwijl ik luisterde.

Dan kon ik twee dingen tegelijkertijd doen, want ik had – en heb – niet echt het geduld om één ding per keer te doen. Dat is ook een reden waarom ik boeken eigenlijk zelden in een dag uitlees. Na een tijdje raak ik afgeleid en ga ik andere dingen doen. Als het boek heel goed is, wil het wel lukken. Maar anders: vergeet het maar.

Al luisterend geld verdienen en Daniel de voorlezer
Ik ben niet dol op luisterboeken en totnutoe kies ik altijd voor audiobooks waarvan ik het verhaal al ken. Zoals The Infernal Devices van Cassandra Clare. Daar heb ik het hele verhaal opnieuw gehoord, terwijl ik aan het werk was. Ik heb zelfs door het luisterboek staan snikken bij mensen voor de deur.

Iets dat mij best wel verraste, want in audiobooks vind ik dingen minder snel zielig. Bovendien wist ik wanneer het zou gebeuren en vond ik sommige dingen minder zielig toen ik het las. Dat gold duidelijk niet voor het audiobook, want daar moest ik veel eerder bij sniffen. Note: laat Clockwork Princess niet voorlezen als je niet wilt huilen.

Blijkbaar is Daniel Sharman een goede voorlezer. Hij leest Clockwork Princess voor namelijk. Er zijn trouwens dagen dat ik ergens middenin dit boek begin, gewoon om te luisteren naar zijn stem. Soms gebruik ik het ook om in slaap te vallen. Ik vind dat Daniel een heel erg fijne voorleesstem heeft. Hij mag me best voor komen lezen voor het slapen gaan ;-).
Al geef ik toe dat het hem ook wel een beetje in het charmante Britse accent zit, want ik hou daarvan. Echt hoor. Zelfs David Cameron wordt er leuker door.

Wie heeft het voorgelezen?
Ik luister vooral boeken als ik aan het werk ben. In plaats van mee te playbacken met Psycho van Muse (‘I’m gonna make you a fucking psycho!’) of Sex van The 1975 (‘And we might as well just fuck’), luister ik een boek.

Het is me opgevallen dat hoe fijn ik een audiobook vindt, het vaak bepaald wordt door de voorlezer. Zo vind ik Daniel dus een hele fijn voorlezer. Maar ik heb ook voorlezers gehoord die ik tien keer niets vond. Zo leest iemand deel één van The Infernal Devices – Clockwork Angel – voor en die vind ik dus echt verschrikkelijk. Zo geeft ze Gabriel Lightwood een spraakgebrek en dat past totaal niet bij hem. Brr, ik krijg er nu weer rillingen van.

Ook mensen die binnensmonds praten, kunnen beter geen audiobook inspreken. Zo heeft Ed Westwick (ja, die uit Gossip Girl) een heel fijn accent, een fijne stem, maar praat hij mij veel te binnensmonds. Bovendien verwachtte ik elke keer tijdens het voorlezen dat hij ineens ‘I’m Chuck Bass’ zou zeggen.

En ik denk dat door luisteren mijn Engels ook wel vooruitgegaan is. Ik ben nog steeds geen Engels wonder en van de grammatica snap ik nog steeds te weinig om het te kunnen schrijven, maar ik kan het in elk geval goed snappen als mensen Engels praten. En gelukkig kan ik het ook lezen, want er zijn zoveel mooie pareltjes in het Engels.

En ach, anders kan ik altijd nog het luisterboek kopen om het te snappen.

2 gedachten over “Je laten voorlezen door (on)bekende mensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: