Leesclubs zijn ontzettend hip

Leesclubs zijn ontzettend hip

Bij een boekenclub – of leesclub – denken de meeste mensen aan groepjes vijftigplussers die gezamenlijk het nieuwste werk van Arnon Grunberg bespreken en discussieren of hoofdpersoon Veerle verantwoordelijk is voor de dood van dochter Sofia. Uiteraard is dit volledig fictief, want ik weet helemaal niets over het nieuwste boek van de beste man.

Drempels

Als je een tiener – of twintiger – bent, kan ik me voorstellen dat het nogal een drempel is die je over moet om je aan te sluiten bij vreemde mensen die ouder zijn dan jij en misschien ook niet echt jouw favoriete genre lezen. En sommige mensen kunnen best bijten.

Ik ben inmiddels geen tiener of twintiger meer, maar zelfs ik zou me niet zo heel gauw aansluiten bij vijftigplussers. Dat is me stiekem nog een beetje te oud. En ik ken ook niet heel veel in die leeftijdscategorie die Young Adult lezen. Natuurlijk zijn die mensen er wel, want volgens mij heeft Young Adult geen maximale leeftijd. Mensen van vijftien lezen het, maar ook van honderd.

Maar gelukkig zijn er steeds meer leesclubs in Nederland – en een enkeling in België – waar gewoon lekker YA gelezen wordt en niet enkel en alleen literatuur met leeftijdsgenoten.

De Leesbeesten

Zelf ga ik al een flinke tijd naar De Leesbeesten bij boekhandel Van Piere in Eindhoven. Voor mij niet de meest logische keuze, aangezien ik bij Utrecht woon en daar ook een leesclub is.

Maar toen ik de eerste keer ging, was deze er nog niet en eigenlijk ben ik een beetje blijven plakken. Bovendien vind ik de groep gewoon heel gezellig. En Van Piere vind ik een toffe boekhandel met leuke events en minstens zulk leuk personeel.

De eerste keer vond ik het doodeng, maar ik ben blij dat ik toen toch gegaan ben, want het is een hartstikke toffe groep. Natuurlijk wordt er over het boek van de maand gesproken aan de hand van vragen, maar is er ook ruimte over om te fangirlen over andere dingen of gewoon om met veel te veel boeken weg te gaan. Want dat doe ik en elke keer trap ik er weer in.

Sprong in het diepe

Als je twijfelt of een leesclub iets voor je is, kan ik alleen maar aanraden om een keertje te gaan kijken. Dat is uiteindelijk de beste manier om erachter te komen of het iets voor je is. Ik vind het ‘samen een boek lezen en erover praten’ aspect heel tof, vooral als je met zijn allen enthousiast kunt zijn of het allemaal niets vindt.

En als er geeneen in de buurt is, kun je er altijd zelf nog eentje starten. Al zou ik zelf dan wel aanraden om minstens een keer naar een andere te gaan. Al is het alleen maar om inspiratie op te doen.

Hieronder een lijst van leesclubs waar ik het bestaan van ken. Mocht je er nou eentje weten die nog niet op de lijst staat, laat het dan vooral weten. Op mijn social media (je kunt me op Instagram en Twitter vinden met @LizGreenash, op Facebook met Pluizenbolnl) of stuur een mailtje.

Leesclubs in Nederland en België op een rij:

Amstelveen
De Young & Awesome Readers bij boekhandel Libris Venstra
Facebook

Amsterdam
Leesclub bij boekhandel The American Book Centre
Facebook

Apeldoorn
Nawijn & Polak YA Leesclub bij boekhandel Nawijn & Polak
Facebook

Bilthoven
It’s Lit YA bij de Bilthovense boekhandel
Facebook

Brugge (België)
Dear Book Nerd Book Club bij de brugse Boekhandel
Facebook

Drachten
The Awesome Book Club bij boekhandel Het depot
Facebook

Eindhoven
De leesbeesten bij boekhandel  Van Piere
Facebook

Leiden
YA Book Club bij boekhandel Kooyker
Facebook

Noordwijk
YA Leesclub bij boekhandel Van der Meer Libris
Facebook

Purmerend
YA leesclub bij boekhandel Leesteken
Facebook

Rotterdam
YA Bookclub bij boekhandel Donner
Facebook
Boekenclub bij boekhandel Maximus
Facebook

Utrecht
Kayleygh’s Bookclub bij de Kinderboekwinkel in Utrecht
Facebook

Voorburg
Leesclub bij boekhandel In de wolken
Facebook

Staat er geen in de buurt bij? Begin er dan zelf eentje!

Ga jij weleens naar een leesclub?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: