Leesdoel 2017

Leesdoel 2017

Zolang als ik de site Goodreads ken – sinds 2012 – zolang doe ik elk jaar mee aan de readingchallenge. Totnutoe heb ik het elk jaar gehaald. Het ene jaar met meer gemak dan het andere jaar. 2016 sloot ik af met 192 gelezen boeken. Het doel was om mijn eigen record – 145 boeken – te verbreken en dat is gemakkelijk gelukt met fysieke boeken, ebooks en audiobooks. Ik heb die laatste soort afgelopen jaar echt ontdekt en hoe fijn ik het soms vind om daar naar te luisteren.

Leesdoel 2017
Ook dit jaar ga ik de uitdaging weer aan. Op dit moment staat mijn doel op 75 boeken. Weinig, zeker als je dat naast een getal als 192 legt. Maar ik heb vorig jaar gemerkt dat ik gestresst wordt als ik nu al meteen voor 100 zou gaan. Ik weet dat ik het gemakkelijk kan, maar ik heb geen zin om te gaan lezen, omdat ik die challenge ‘wil halen.’ Dat is niet het doel ervan en ik wil ook niet ‘moeten lezen’. Ik wil het omdat ik het leuk vind.

Ik begin liever met een lager doel dat ik steeds een beetje verder omhoog gooi. En het speelt ook wel een beetje mee dat ik nu last heb van een leesdipje. Hopelijk waait dat vanzelf weer over, maar voor nu zit ik er maar mooi mee.

Minder kopen
Ook wil ik dit jaar eens minder boeken kopen, omdat mijn kasten steeds voller en voller worden en ik het merendeel toch niet herlees. Ik vind een hele wand vol boeken tof, maar mijn ruimte is beperkt en op een bepaald moment past het niet meer. Daarnaast sluit dit doel mooi aan bij een goed voornemen: meer sparen.

Meer andere genres
Ook wil ik dit jaar wat meer andere genres lezen. Ik bedoel; YA en NA zal ik altijd tof vinden en dat geldt ook voor fantasy, maar ik hoop dit jaar toch ook wat meer literatuur te lezen. En dan zowel nationale als internationale. Klassiekers als Wuthering Heights, maar ook de nieuwste van Herman Koch of de laatste thriller van Simone van der Vlugt.

Ik merk dat ik die afwisseling gewoon heel erg nodig heb en dat is prima als je het mij vraagt. Ik wil de boeken lezen die ik wil lezen, die me nieuwsgierig maken.  En dat ga ik doen ook.

Hebben jullie al besloten hoe jullie het lezen dit jaar aan gaan pakken?

 

2 gedachten over “Leesdoel 2017

  1. Ik wil vooral véél gaan lezen en boeken die ik ook echt leuk vind. Lezen moet inderdaad leuk blijven en geen verplichting worden. Het is dus ook prima als een boek me echt niet aanstaat en ik ermee wil stoppen. Dat is wat meer vrijheid dan ik me vorig jaar gegeven heb. 🙂 En dit hele jaar wil ik door zónder een leesdip te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge