Leren van recensies

Leren van recensies

Een recensie is een mening en niets meer dan dat. Oké, nee, dat is niet helemaal waar. Het is iets meer dan ‘dit is goed’. Althans, als je een goede hebt natuurlijk. Het is een vak apart en niet iedereen zal het even goed kunnen. Maar alsnog is het een mening.

Van een goede recensie kan een auteur leren

Hoe ik ze opbouw

Ik bouw mijn recensies vaak op volgens een lijstje met punten. Niet dat ik die op papier heb staan, maar ik weet wat ik erin wil vermelden. Zo benoem ik vrijwel altijd plotwendingen, kom je vaak bij mij tegen of de personages te plat zijn of voelen als echte mensen en wat ik van de schrijfstijl vind.

De rest wissel ik nogal eens af, maar ik probeer wel altijd om zo uitgebreid mogelijk te zijn. Dat zorgt soms dus voor behoorlijk lange lappen tekst, hier en daar onderbroken door een quote of een plaatje.

Waarom ik zo uitgebreid ben

Ik ben niet alleen zo uitgebreid omdat ik veel woorden voor mijn mening nodig heb, want ik kan het meestal best in een paar regels vertellen. Kan ik op Goodreads tenminste wel. Nee, vaak schrijf ik een uitgebreide recensie om zo de schrijver te helpen.

Van een goede recensie kan een auteur leren (als hij of zij ervoor open staat natuurlijk) en heeft hij/zij meer aan dan: ‘Dit was stom!’ of ‘Geweldig!’ Super om te horen natuurlijk, maar soms heb je gewoon meer aan kritische dingen. Die blijven overigens ook het langste hangen.

Wie kaatst kan de bal verwachten

‘Lees jij alle recensies die men plaatst? Je hebt zo’n grote mond over dat helpen, maar doe jij dat?’ Ik hoor het jullie bijna denken door je scherm heen.

Het antwoord erop is simpel: ja en nee. Soms lees ik een kritische recensie, denk ik er over na, herkauw ik het en doe ik er wel (of niets) mee.

Maar er zijn ook momenten dat ik ze niet lees. Zoals wanneer ik me al rot voel. Dan kan commentaar veel heftiger aan komen dan wanneer ik me neutraal voel. Gelukkig weet ik steeds beter in welke mood ik me bevind en wat ik wel niet kan doen. En ja, er zijn dingen die ik ook echt probeer mee te nemen voor in een volgende boek.

Wat mij betreft zijn recensies dus ook nooit zinloos, want je weet nooit of de auteur denkt: ‘Die Liz heeft daar en daar toch maar mooi gelijk.’

Schrijven jullie een uitgebreide recensie om zo de auteur te helpen?

2 gedachten over “Leren van recensies

  1. Ik schrijf eigenlijk vooral een uitgebreide recensie om lezers te helpen bepalen of het boek wel of niet iets voor hen is. Als schrijvers daar ook iets uit halen, helemaal leuk, maar mijn recensie is in eerste instantie bedoeld voor andere lezers.
    Het maakt bij mij wel verschil of ik een boek gewoon gekocht hebt, of gekregen heb of de schrijver ken of voor een blogtour schrijf. Niet dat ik dan minder eerlijk ben, maar dan let ik wel iets beter op mijn nuance en verwoordingen.

  2. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit over na gedacht dat ik met mijn recensie de auteur ook kan helpen. Misschien komt dat ook wel doordat ik voornamelijk vertaald werk lees, dus dat ik er niet vanuit ga dat de auteur op mijn Nederlandse blog terecht zal komen. Ik probeer mijn mening wel altijd uitgebreid te onderbouwen, zodat mijn mening duidelijk is voor mijn bloglezers.
    Marieke onlangs geplaatst…Nog 2 weken!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: