Lezen om te recenseren

Lezen om te recenseren

Ik hou van lezen. Als klein meisje vond ik het verschrikkelijk, maar op een bepaald moment begon ik ervan te houden. Vraag me niet waar precies, want dat is net zo’n vraag over of het ei of de kip eerder was, maar ineens was die liefde er, het dolgelukkig worden van boeken.

En ik vond het altijd heerlijk om over te praten, maar niemand die ik kende, las. En anders lazen ze niet dezelfde boeken. Ik bedoel: de meeste van mijn klasgenoten probeerden onder boekbesprekingen uit te komen, terwijl ik ze vaak al weken ervoor af had. Dan lagen ze te wachten in een geprinte versie in een snelhechter tot het moment dat ik het in kon leveren. Misschien vonden mensen me wel een streber in die tijd, haha, maar ik vond het gewoon echt leuk. Ik vond het leuk om het over het boek te hebben en erover te praten. Om thema’s aan te wijzen.

Boekbesprekingen aka recensies
En eigenlijk is dat niet meer weggegaan, want vandaag de dag doe ik immers precies hetzelfde, maar dan online in de vorm van een blog en voor iedereen leesbaar. Of je in Amsterdam of in Kaapstad zit: iedereen kan het lezen. Oké, in theorie, want ik weet niet hoeveel je ervan kunt maken als je een Ier bent die geen Nederlands kan, maar het gaat om het idee.

Ik geef mijn mening over een boek, vertel wat ik van de hoofdpersonen en – soms – het thema vind. Welke quotes ik goed vond en welk deel er gerust uit had gemogen. Eigenlijk is het een wonder dat ik pas na een jaar of 10 besloot dat ik het echt alleen nog maar over boeken – en aanverwante zaken – wilde hebben. Inmiddels is dat alweer bijna vier jaar geleden en wat mij betreft nog steeds de beste beslissing op bloggebied ooit.

Alleen wat ik nu wel mag en als jonge Liz niet: bepalen waar ik het over heb. Als ik het niet over het thema, maar over de schoenen van hoofdpersoon Alex wil hebben, dan mag dat. Als ik de kaft wil bespreken: prima.

Alles recenseren? Of toch niet?
Ik recenseer niet alles dat ik lees en luister, maar wel bijna alles. Maar ik maak soms bewust de keuze om niets te melden over een boek. Als ik het zo bizar slecht vond dat ik er niets goeds in kan vinden bijvoorbeeld. Natuurlijk is een kritische recensie goed, maar ik moet in elk geval een goed ding kunnen vinden. Gelukkig komt dit maximaal een keer per jaar voor.

Of een boek dat ik niet uitlees, die krijgt ook niet altijd een blogpost. Zou ik misschien wel moeten doen, maar soms weet ik gewoon niet de goede woorden te vinden om te beschrijven wat ik ervan vond. Soms zit ik te erg om woorden verlegen en weet ik niet wat ik ermee moet.

En soms heb ik boeken waarmee ik geen idee heb van wat ik ermee moet. Zoals pas het boek This Darkness Mine. Ik vond dat boek gewoon zo weird, zo raar, dat ik geen idee had wat ik in de recensie moest zetten. Ik heb hem nu al even uit en ik heb dus nog steeds geen idee. Ik gaf hem twee sterren, maar ik weet niet wat ik ervan vond. Misschien schrijf ik ooit nog wel een recensie, maar nu voelt het nog niet goed genoeg. Ik moet wel meer te schrijven hebben dan: dit was raar.

Niet meer lezen om te recenseren, maar omdat lezen leuk is
Sinds ik een blog heb, merk ik dat ik meer lees om te recenseren om mijn blog toch gevuld te houden. Nu is dat meestal niet erg, maar soms heb ik het gevoel dat ik moet, móét lezen voor mijn blog. En dat jaagt me de laatste tijd aan. Vliegt me aan. Ik ben dan ook van plan om volgend jaar meer te genieten van het lezen en niet omdat het moet voor mijn blog. Dat vind ik een heel goed voornemen.

Als jullie een blog hebben, recenseren jullie dan ook alles? Of zijn er dingen die jullie niet recenseren? 

Eén gedachte over “Lezen om te recenseren

  1. Vroeger recenseerde ik alles… Nog net niet alle kunstboeken die ik voor school las.. Maar dat doe ik nu niet meer. Ik recenseer alleen wanneer ik denk; goh, daar hebben mijn bezoekers ook wat aan en ik heb zin om over dit boek te vertellen. Eigenlijk is het nog steeds bijna alles, maar ik vind het nu ook prima om een boek niet te bespreken.
    Emmy onlangs geplaatst…Een – Sarah CrossanMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: