Lezen voor het slapengaan

Lezen voor het slapengaan

Lezen voor het slapengaan is goed voor je, dat weet elke boekenwurm. Moet je uiteraard niet kiezen voor die thriller waarin iemand geslagen wordt met de koekenpan, net op het moment dat het hoofdstuk klaar is en jij wil gaan slapen. Dan wordt het niets, want dan blijf je je maar afvragen wie die kleine Tirza* neergemaaid heeft als je niet doorleest.
*Dit is uiteraard fictief. Tirza was gewoon de eerste die in me opkwam. Sorry, Tirza’s.

Boekenwurmen knows best
Boekenwurmen weten allang wat de wetenschap bewijst: dat lezen ervoor zorgt dat je lichaam melatonine aan maakt en dat je slaperig wordt. En hoe ouder je wordt, hoe erger dat volgens mij wordt. Want de laatste paar jaar val ik soms na drie bladzijdes al in slaap, terwijl ik daar voorheen geen last van had. Doet dat lezen voor het slapen gaan in elk geval wel zijn werk.

Ja, lekker: licht
Je kunt natuurlijk voor je gaat slapen op je telefoon blijven koekeloeren, maar dan krijgen je hersenen een sein dat het nog licht is en blijven ze dus actief. Niets geen melatonine, maar lekker wakker blijven, denken je hersenen dan.
Ik merk dit zelf ook heel goed: als ik niet lees, slaap ik veel langzamer in en woel ik minstens tien keer mijn hele bed om. Een mol is er niets bij.

Let er ook op dat je niet gaat lezen onder een TL-buis, want dat is ook teveel licht en doe je het effect van lezen teniet.

Doe een Elsa
Lezen is ook gewoon ontspannend, want je kunt even ontsnappen aan het drama op het werk of die leuke jongen die je toch niet ziet staan en denken aan al die leuke book boyfriends. Denk aan een Jace Herondale (tsja, sorry, ik vind hem gewoon leuk) of een Nikolai Lantsov.
Met een boek ontsnap je even aan de werkelijkheid. En je schijnt er ook nog empathischer en meelevender van te worden. Let it go, let it go!

Moeilijk om te lezen voor het slapengaan
Doe het elke avond, welke dag van de week dan ook. Plan dat halfuur, uurtje of misschien wel langer. Hoe langer je een gewoonte volhoudt, hoe beter het na verloop van tijd gaat en voor je het weet, lees je vier boeken per week uit. En die ene keer dat je liever op Instagram zit, ach. Een keertje moet kunnen, toch?

Niet alleen voor het slapen is lezen goed, maar het is sowieso goed. Wat te denken van een grotere woordenschat en meer empathie? Je kent meer woorden en kunt je veel beter inleven wanneer je beste vriendin vertelt dat Sebastian de tarantula moet worden ingeslapen. En lezen is ook gewoon heel erg leuk natuurlijk.

Lees jij voor het slapen of check je liever vierhonderd keer Instagram?

Eén gedachte over “Lezen voor het slapengaan

  1. Meestal als ik beslis om te gaan slapen, ben ik al te moe om nog een boek open te slaan. Bovendien lees ik niet zo graag in bed. Geen idee waarom, maar ik ben er gewoon geen fan van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: