‘Maar ik heb niets meer te lezen’

‘Maar ik heb niets meer te lezen’

‘Maar ik heb niets meer te lezen. Dus ik moet echt nieuwe boeken hebben, want echt, ik heb niets meer.’
Ouders die je boos aankijken, een vriend(innet)je die grommend naar de kast kijkt en zich afvraagt of je gek geworden bent dat je alweer nieuwe boeken koopt. Een kat die verschrikt wegvlucht als de pakketbezorger alweer met een doos boeken aanbelt.
Het zijn allemaal bijkomende problemen als je de zin ‘Maar ik heb niets meer te lezen’ gebruikt. Een heel gevaarlijke zin dus en het is er eentje die ik in elk geval veel te vaak gebruik.

#readerproblems
Het is een van die dingen waar mensen die van lezen houden, tegenaan lopen. Hoezo, honderd roze lipsticks kopen als je ook je favoriete boekenserie in elke versie die er maar is, kan bezitten? Waarom zou je maar twee boeken in je kast hebben die je nog niet gelezen hebt? Waarom niet meteen vijftig, achtig, vierhonderd? Je kunt prima een eigen bibliotheek hebben als je dat wilt.

Mijn moeder zucht regelmatig als ik zeg dat ik weer nieuwe boeken heb gekocht. ‘Je wordt nog eens een boek.’
Wanneer? Mag ik zelf kiezen welk boek ik dan word?

Ik hou gewoon van het kopen van boeken, maar niet iedereen. En dan roep ik standaard: ‘Maar ik heb niets meer te lezen, dus ik moet wel een nieuw boek kopen.’

Mijn kast waar ik alles nog uit moet lezen. En niet eens alles staat erop. 

‘Misschien moet ik maar wat nieuwe boeken kopen.’
Deze zin gebruik ik vaak, want ik vind ook elke keer als ik in de boekenkast kijk dat ik niets meer te lezen heb. Dat is volslagen onzin, want ik heb een boekenkast vol met nieuwe boeken, maar toch kan ik meestal de verleiding niet weerstaan bij de boekhandel en kom ik naar buiten met een nieuw boek. Dat boek lees ik of meteen of komt in de boekenkast en wordt na een jaar of drie weer eens opgepakt.

‘O, ja, wanneer heb ik dit boek gekocht? Dat moet wel in 2012 geweest. Misschien moet ik het maar eens lezen.’ Maar soms lees ik het dan nog niet en uiteindelijk verkoop ik het boek gewoon of geef ik het weg zonder het ooit opengeslagen te hebben. En dat krijg je dan als je weer teveel boeken hebt. Eigenlijk is het dus ook nooit goed.

Nadelen van een grote nog te lezen kast

 • Een beetje leesdruk. Soms heb ik een beetje leesdruk als ik naar die kast kijk. Dan denk ik: O, ik moet die nog lezen. En die. En die. O, en naar die ben ik toch ook wel heel erg benieuwd. Vervolgens ben ik daar de halve avond mee bezig en verspil ik mijn schaarse leestijd.
 • Soms voel ik me schuldig als ik een nieuw boek koop. Dan denk ik: Maar ik heb er nog 365 in de kast, nog genoeg dit jaar. En misschien ook wel voor volgend jaar. Maar die boeken roepen me altijd zo dat ik het gewoon niet kan laten.

De voordelen van een grote nog te lezen kast

Maar er zitten echt niet alleen maar nadelen aan een boekenkast waarin nog een heleboel boeken staan die je nog moet lezen. Of in elk geval: dat vind ik niet. Ik vind dat er ook echt wel voordelen aan zitten.

 • Je kunt altijd in een nieuw boek beginnen. Of het nu twee uur ‘s middags is of drie uur ‘s nachts, je kunt altijd in een nieuw boek beginnen. De bibliotheek of de boekhandel is niet open om drie uur in de nacht als je boek uit is (al hoor je gewoon keurig te slapen om dit tijdstip).
 • Blij worden van je eigen kast. Het klinkt misschien stom, maar ik word soms gewoon blij als ik in de kast kijk als ik zie welke boeken ik allemaal nog moet lezen (en soms ook helemaal niet, maar dat is een ander verhaal).
 • Keuze hebben in wat je gaat lezen. Soms heb je geen zin in verhaal A, maar wel in B. Als je alleen verhaal A hebt staan, moet je dat wel lezen. Maar met een grote boekenkast heb je tenminste wat keuze in wat je gaat lezen.
 • Als je een bepaald boek wilt lezen, is het nooit uitgeleend

Ik heb in elk geval voorlopig nog wat te lezen, al zal het me niet lukken om geen boek meer te kopen ben ik bang. Vooral niet nu ik ontdekt heb dat ik vooral veel eerste delen heb. Dan moet ik natuurlijk ook deel twee tot en met twintig hebben, dat snap je. Want ik wil natuurlijk wel die keuze hebben. 😉

4 gedachten over “‘Maar ik heb niets meer te lezen’

 1. Ik heb zo’n 70 ongelezen boeken in mijn kast staan en dat vind ik echt veel te veel. Nu koop ik al maanden geen boeken meer omdat ik het getal naar minstens 40 wil terugbrengen voor het einde van 2016, maar opeens ga ik super vaak naar de bibliotheek en krijg ik behoorlijk veel recensie-exemplaren.. Zo schiet het natuurlijk nog niet op XD haha

 2. Het aantal boeken dat ik ongelezen in mijn kast heb staan valt gelukkig erg mee. Sommige boeken zijn ook echt miskopen, die boeken ga ik waarschijnlijk nooit meer lezen. Waarschijnlijk staan er hooguit tien boeken die ik op de korte termijn nog wel wil lezen. Valt mee, toch?

 3. Haha ik heb ook nog een lading alleen eerste delen. Die probeer ik nu dus ook expres niet te lezen of in ieder geval niet voornamelijk. Eerst maar die series die stof staan te verzamelen.

  Ik kan het maar ik heb niks meer te lezen niet gebruiken bij mijn man. Hij kijkt elke dag tegen mijn twee boekenkasten met daarin ongelezen (maar ook gelezen) boeken aan. Haha. Dus dan maar lief kijken.
  Annemieke onlangs geplaatst…Book Review – SteelheartMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge