Meet & greet met Leigh Bardugo

Meet & greet met Leigh Bardugo

Ik was een beetje teleurgesteld dat de release party van List en Leugens van Leigh Bardugo op zaterdagavond was, de avond voor NaNoWriMo. Ik huilde wat digitale tranen en maakte plannen voor de zondagen in november. En toen kwam er een mailtje binnen in mijn inbox. Een heel erg leuk mailtje. Of ik naar een Bloggers Meet & Greet met Leigh Bardugo wilde komen. Ik heb eerst een kwartier op mijn stoel zitten hyperventileren voor ik iets uit kon brengen.
Eh ja, natuurlijk?! NATUURLIJK!


Ik vind Leigh Bardugo één van de betere schrijfsters van de laatste tijd. Dat is de reden dat ik de boeken in twee talen in de kast heb. Jup, allemaal. Al had ik Six of Crows nog niet, maar die heb ik nu wel. En ook al heb ik hem in het Engels al gelezen, ik ga hem gewoon nog een keer lezen.

Ketterdam … of toch Amsterdam?
We kwamen samen in een supertof café in Amsterdam dat niet zou misstaan in Ketterdam. Ik kon me er Kaz en Inej wel voorstellen. Het is heel erg grappig dat Ketterdam gebaseerd is op het Amsterdam uit de zeventiende eeuw, want Amsterdam is meestal niet zo heel belangrijk op de wereld. De meeste boeken spelen zich toch echt af in Amerika en dat is logisch. Veel internationale schrijvers zijn Amerikaans tenslotte en roept men niet altijd dat je moet schrijven over wat je wat weet?

Dus dat Ketterdam Amsterdam is, vond ik heel erg tof. Helemaal omdat Leigh nog nooit in Amsterdam geweest was. Maar haar reden voor Amsterdam was een logische: in de zeventiende eeuw waren wij Nederlanders heersers op de wereld en ze wilde dat stukje kapitalisme en die super powers erin verwerken. Leigh was zeer enthousiast over de stad, volgens haar is het zoals ze Ketterdam voor zich zag.

Natuurlijk kwamen de standaard vragen aan bod, zoals met wie Leigh Bardugo zich het meest identificeert van al haar personages. Daarop gaf ze als antwoord: “Nina, omdat zij het dichtste komt bij wie ik wil zijn. Je bent altijd teveel iets: te oud, te jong, te luid. Nina kan dat niet schelen. Ze is zelfverzekerd.” Ze vertelde ons ook dat sommige personages gebaseerd zijn op vrienden in het echte leven.
Als ze een Grisha zou zijn, zou ze een Heartwrender zijn. ‘I can murder my enemies!’

Reizen door de Grisha-wereld en daten met Tamar
Iemand stelde de vraag met wie Leigh door haar wereld wilde reizen en waar ze dan heen zou gaan. Allebei wist ze vrij snel te noemen. Ze wil beslist met Tolya door die wereld reizen en dan zou ze naar Het Kleine Paleis gaan. Misschien naar de verjaardag van Nikolai Lantsov of naar zijn kroning.

Als alle meisjes jongens zouden zijn, dan zou Leigh willen daten met Tamar. Maar dat zou ze ook willen doen als Tamar een meisje is.

‘I would date Tamar anyway.’

Een maand onderweg
Inmiddels is Leigh een maand onderweg om haar boek Six of Crows te promoten in allerlei landen. Ze heeft nu onder andere Zweden, Nederland, Canada en Mexico gehad. Na deze maand heeft ze een week vrij en dan gaat ze nog een tour in Amerika doen. Wat ze als eerste gaat doen als ze thuis komt? Waarschijnlijk de hond knuffelen, want die heeft haar natuurlijk behoorlijk gemist.

E

Boeken van Leigh in de toekomst
Leigh is van plan om nog meer boeken over de Grisha te schrijven. En misschien nog wel mooier nieuws voor de Nikolai-fans: Ze wil ooit misschien een boek over hem schrijven. Dat zou ik dus echt geweldig vinden, want ik ben een echte Nikolai-fan.

En eigenlijk wil ze ook nog korte verhalen schrijven die zich in de Grisha-wereld afspelen. Net zoals ze de andere korte verhalen geschreven heeft die tussen de Grisha-boeken zitten. Deze boeken zijn trouwens gebaseerd op sprookjes. De too clever fox is bijvoorbeeld gebaseerd op roodkapje. Dat vond ik behoorlijk grappig, omdat mijn NaNoWriMo-verhaal om dit sprookjesfiguur draait.

Het inspireren van beginnende schrijvers
Ze had ook nog een advies voor beginnende schrijvers: maak je eerste versie af en overhaast het niet, je talent bederft niet. Ook is het belangrijk om niet op te geven en het maakt niet uit hoe oud je bent. Verhalen zijn verhalen.
‘Lees buiten je genre,’ gaf ze ook nog als tip mee.
Tips die mooi van pas komen, zeker nu het november en we allemaal driftig moeten schrijven. Nou ja, de mensen die meedoen met NaNoWriMo dan. Schrijven zonder fantasy vindt ze trouwens wel behoorlijk lastig en daar kan ik me iets bij voorstellen. Dat is sowieso heel anders schrijven.

En de inspiratie voor haar boeken? Die komt overal en nergens vandaan. Vooral de douche is een goede plek om ideeën op te doen. Dat geldt voor mij, maar blijkbaar ook voor al gepubliceerde schrijvers, want Leigh vertelde dat haar daar soms de beste dingen te binnen schieten.
Maar misschien is beter worden in schrijven ook een kwestie van schrijven.

‘I am a better writer now than during Shadow and Bone.’

Na de meet & greet was er nog tijd voor foto’s en natuurlijk voor het signeren van boeken.
Het was superleuk om Leigh te ontmoeten en het was ook superleuk geregeld. Ik vind het nog steeds helemaal te gek dat ik uitgenodigd ben!

 

Thanks Lotte en Myrthe van Blossom Books voor deze geweldige kans! 😀

2 gedachten over “Meet & greet met Leigh Bardugo

  1. Waaauw wat een leuk verslag zeg! Blijheid straalt er vanaf! Ik heb ‘s middags nog die livestream bekeken via Youtube, zelfs zonder de boeken te kennen (yes, shame on me) is ze leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: