Mijn leesdoelen voor 2020

Mijn leesdoelen voor 2020

Ik word zelf op het gebied van boeken lezen stiekem altijd best blij van een nieuw en vers jaar. Een van de eerste dingen die ik doe is dan ook een nieuwe reading challenge aan maken op Goodreads. Dit jaar was het niet anders.

Het leesdoel op Goodreads

De afgelopen jaren heb ik steeds een doel van 100 boeken gedaan. Soms krijg ik de vraag: ‘Zoveel? Ga je dat allemaal lezen?’ En dan zeg ik altijd dat het eigenlijk mijn minimum is. Ook dit jaar ga ik voor minimaal die 100 boeken, maar ik ben niet teleurgesteld als het er minder zijn.

Meestal ga ik er overheen, maar ik vind een hoger doel op de een of andere gekke manier demotiverender dan een laag doel. Dan heb ik veel meer het gevoel dat ik moet en dat maakt het lezen niet echt leuker, denk ik. Dus 100 vind ik een goed uitgangspunt.

Het voelt goed om boeken los te laten als ze gelezen zijn

Meer boeken uit mijn eigen boekenkast en minder kopen

De afgelopen jaren heb ik heel veel boeken gelezen. Uit mijn eigen kast, maar vooral recensie-exemplaren, ebooks en audiobooks. Ik heb de afgelopen tijd mega opgeruimd (en de minibiebs in de buurt goed gevuld, hehe), ook mijn boeken. En ik heb nu nog bijna 2 boekenplanken vol met boeken die ik wil lezen en daarna heel waarschijnlijk weg doe. Ik wil minder kasten en minder boeken.

Ja, dat is best een ding voor ons boekenwurmen, maar het voelt nu te vol en veel boeken herlees ik niet. Dus die boeken mogen weg als ze gelezen zijn. Dan laat ik ze los.

Overigens is dit ook een reden waarom ik van het voorjaar een minibieb begin: om boeken met andere mensen te delen. Boeken die ik niet meer lees, maar waar iemand anders misschien een nieuw lievelingsboek in vindt.

En het voelt goed om dit jaar meer fysieke boeken te lezen die al in de kast staan. Het voelt of de tijd rijp is daarvoor en dat is goed. Net als dat ik minder spullen wil kopen en dus ook minder boeken. Dit jaar wil ik me meer focussen op consuminderen, minder op geld uitgeven aan spullen die maar voor kort gebruik zijn.

Gaat het lukken?

Ik denk het wel. Misschien zal ik niet al mijn boeken lezen en er vast nog weleens eentje kopen, maar dat is niet erg. Hier en daar wat mag best, maar het mag niet meer terug naar hoe het was.

En die 100 boeken is nog maar afwachten. Als mijn leesdip wegblijft zie ik het positief in. Dan red ik het wel. En anders: jammer dan. Het is begin januari, alles is mogelijk.

Heb jij doelen voor dit jaar?

Eén gedachte over “Mijn leesdoelen voor 2020

  1. Ik heb afgelopen weken veel boeken weggedaan (veel gegeven aan vrienden, maar ook de kringloopwinkel), dit hoop ook wat door te gaan zetten in 2020. Boeken los laten als je ze waarschijnlijk niet meer gaat lezen is erg slim, dus daar ga ik ook op letten. Daarnaast staat mijn Reading Challenge op 75 doordat ik waarschijnlijk dit jaar begin met werken, maar wie weet dat ik het alsnog wat kan ophogen 🙂 Veel succes met je leesdoelen dit jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: