Minder boeken kopen in 2020

Minder boeken kopen in 2020

Misschien lees je de titel en denk je: ‘o, nee. O, nee, nooit van mijn leven, want mijn boekenkast moet vol, voller, volst.’ Dat mag en kan. Jaren heb ik ook zo gedacht en had ik niets met ebooks. Er is niets leukers dan een volle boekenkast, vond ik. En toegegeven: als het even kan, gluur ik nog altijd bij bezoekjes in nieuwe huizen in de boekenkasten. Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben en niet omdat ik een oordeel wil vellen vanwege het feit dat die persoon Vijftig tinten grijs leest en geen Geert Mak.

Ik doe het anders

En toch heb ik besloten om het dit jaar anders te doen. Vorig jaar heb ik de zolder opgeruimd en daar 21(!) zakken vuilnis vanaf gehaald. En ook een heleboel boeken, maar die heb ik bijna allemaal netjes verdeeld over de verschillende minibiebs in de omgeving en de mijne (die in het voorjaar naar buiten gaat). En dat wil ik niet meer.

Ik ga minder fysieke boeken kopen.

ik kan het niet meer opbrengen om elke maand 4 of meer fysieke boeken te kopen

Waarom ik het anders doe

Mijn boekenkasten zijn bijna vol, mijn ‘nog te lezen’ plank ook, net als mijn hoofd met al die boeken die ik nog wil lezen. En de boeken die ik las zal ik voor het merendeel niet herlezen. En dan hebben we het niet over de impact op het milieu met al dat papier.

En de prijzen… och. Vooral een Nederlands boek wordt duurder en duurder. En ik snap dat een uitgever moet verdienen, net als de eventuele vertaler, redacteur, ontwerper van de cover, de boekhandel en o ja, de schrijver krijgt ook nog een klein beetje. Maar ik kan het niet meer opbrengen om elke maand 4 of meer fysieke boeken te kopen. Ik ben niet rijk en ik wil ook graag spaargeld op mijn bankrekening, dus ik moet keuzes maken.

En ik weet dat de auteurs bij een ebook vaak verhoudingsgewijs meer over houden, dus dan koop ik liever een ebook. Nog beter voor het milieu en de ruimte in je boekenkast ook.

Hey, ho, go to the library. Let’s go!

Wat ik ook recent heb gedaan is een bibilotheekabbonement afsluiten. Op die manier kan ik auteurs en uitgevers toch een beetje steunen door boeken te lenen. O, en ik steun de bibliotheek er ook nog meteen mee.

Ze zullen veel niet hebben van wat ik lees – vooral Engelse romance -, maar er zullen ook genoeg boeken zijn die ik toch wel wil lezen, maar niet per se hoef te hebben. Boeken die ik anders nooit zou hebben gelezen, maar waar nu misschien toch een potentiële favoriet tussen zit.

Overigens zal ik wel boeken blijven kopen, maar in mindere mate nieuw. Ik zal waarschijnlijk nog meer ebooks kopen, meer uit de bibliotheek lezen en hier en daar in een kringloop wat kopen. Maar niet teveel, want anders kan ik die zolder weer opruimen.

Heb jij het plan om minder boeken te kopen of kan jouw collectie nog een flink stuk groeien?

2 gedachten over “Minder boeken kopen in 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: