Ontmoeting met Krystal Sutherland

Ontmoeting met Krystal Sutherland

Een tijdje geleden kreeg ik een mail van uitgever Young & Awesome, een imprint van Leopold. Krystal Sutherland, schrijfster van Our Chemical Hearts/Sterrenstof, was in Nederland en een aantal bloggers en lezers kregen de kans om haar te ontmoeten.

Ook ik kreeg een uitnodiging en tot mijn geluk viel dit precies in mijn vakantie, dus ik besloot om vantevoren nog even te gaan schrijven bij La Place (ja, ze hebben er nog eentje in Amsterdam) in de openbare bibliotheek. Daar kwam ik Claudia en Yara tegen. Uiteindelijk schreef ik er dus ook niet veel, maar ach. ;-).

Krystal leest het eerste hoofdstuk voor uit haar boek

Op de locatie aangekomen waren de meeste mensen er al en ook Krystal was er al. Het eerste dat me opviel was haar accent. Ik wist helemaal niet dat ze uit Australië kwam, dus dat vond ik best grappig. In mijn hoofd zijn buitenlandse schrijvers meestal Amerikaans en ik heb geen idee waarom.

‘Een deel van het boek schreef ik in Amsterdam.’

Krystal vertelde dat ze het idee van het verhaal haalde uit een relatie die net verbroken was toen ze aan Sterrenstof begon. Ze wilde een verhaal schrijven over een hart dat voor het eerst gebroken wordt. Ze schreef het boek deels in Amsterdam waar ze gewoond heeft.

De (heerlijke) cakejes.

Schrijfster wilde ze niet altijd worden. Eigenlijk was het de bedoeling dat ze actrice zou worden, maar ze vond het doodeng om op een podium te staan. Al ontdekte ze later dat dat als schrijfster af en toe nog moet. ‘Ik vind vooral het vertellen van verhalen interessant. Zowel in het acteren als in het schrijven. I love to tell a story.’

Dat ze voor haar boek een jongen als hoofdpersoon koos, had een reden. Haar vrouwelijke personages worden altijd een raar, soort versie van zichzelf en dat wilde ze niet. Met een jongen als hoofdpersonage is er meer afstand en voor Krystal werkte dit goed.
In het boek zitten referenties naar Star Wars en Harry Potter, iets waar ze allebei ook fan van is. En ze deelde ons mee dat ze in het Slytherin-house zit bij Harry Potter.

Natuurlijk signeerde Krystal ook.

Op de vraag met wie van haar personages ze een middag door wil brengen antwoordde ze: ‘Met Henry zou ik een middag door willen brengen. Hij is leuk om een middag mee door te brengen.’

‘Ik ben heel slecht in het casten van acteurs voor mijn personages.’

Natuurlijk vroeg men zich ook af of het boek verfilmd gaat worden. Er is in elk geval een regisseur die het wel ziet zitten. Maar dan weet je natuurlijk nooit of het wat wordt. Krystal heeft zelf geen idee wie ze voor haar personages zou willen, omdat ze daar terrible in is. Dat laat ze ook liever over aan de mensen die er verstand van hebben.

‘Finish what you start, because beginning is easy.’

Voor de schrijvers in spe gaf Krystal als laatste nog een tip mee: ‘Finish what you start, because beginning is easy. The ending is the hardest to write.’ Zelf herken ik dat inderdaad wel. Beginnen is niet zo moeilijk, het verhaal afmaken wel.

Het was een hele leuke middag en Krystal is een leuk mens. Er waren ook cakejes die echt super super super lekker waren en supergaaf met de voorkant van het boek erop. Tot slot kreeg we een goodiebag met de non-books spullen die de uitgeverij heeft: een hele gave tas (met letters met glitters), boeksokken, een pen en kaarten. Zelf kocht ik het boek nog om te laten signeren.

Thanks voor de uitnodiging, Young & Awesome! Het was awesome.

Eén gedachte over “Ontmoeting met Krystal Sutherland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: