Recensie: Een nieuwe zomer, een nieuw begin

Recensie: Een nieuwe zomer, een nieuw begin

Een nieuwe zomer, een nieuw begin / Second Chance Summer
ISBN: 9789026133510
Auteur: Morgan Matson
Uitgever: De Fontein
Publicatiedatum: 1 februari 2013
Genres: Young Adult
Aantal bladzijdes: 456
Goodreads

De 17-jarige Taylor is van plan haar zomer aan het zwembad door te brengen, maar dan hoort ze dat haar vader nog maar enkele maanden te leven heeft. Hij wil de zomer met zijn gezin doorbrengen in hun huisje aan het meer, een plek waar ze in geen jaren zijn geweest.

De plek ook waar Taylor vijf jaar geleden haar eerste vriendje en haar beste vriendin heeft achtergelaten met het idee nooit meer terug te keren. Nu krijgt ze ongewild een tweede kans met familie, met vrienden en in de liefde

Al eerder las ik twee boeken van Morgan Matson, maar dat waren allebei boeken die ik in de originele taal las. Toch was ik benieuwd of er ook boeken vertaald waren naar het Nederlands. En inderdaad: ik kwam twee boeken tegen toen ik ging snuffelen bij de bibliotheek. Een nieuwe zomer, een nieuw begin was een van de twee.

“A thousand moments that I had just taken for granted- mostly because I had assumed that there would be a thousand more.”

Ergens was ik een beetje bang dat Een nieuwe zomer, een nieuw begin in het Nederlands niet fijn zou lezen, omdat het vertaald is. Stomme reden misschien, maar niet alle vertalingen zijn even goed. Toch had ik bij Een nieuwe zomer, een nieuw begin me geen zorgen hoeven maken, want het boek las lekker weg. De schrijfstijl is vertaald net zo prima als het origineel.

Een nieuwe zomer, een nieuw begin vond ik onverwacht mooi en ook een boek waarbij ik wel een traantje liet. Wel meer dan een eigenlijk. Het zorgde ervoor dat ik midden in de nacht nadacht over het ‘Wat als …?’ Misschien ook omdat ik me wel in kan leven in Taylor, dat het me daarom zo aangreep.

“And I’ve realized that the Beatles got it wrong. Love isn’t all we need—love is all there is.”

In het begin moest ik een beetje wennen aan Taylor en kon ik niet zoveel met haar. Ze kwam op mij een beetje arrogant en vervelend over, maar dat veranderde gelukkig al vrij gauw. En toen kon ik me wel in haar inleven.

Verwacht geen ontzettend onverwachte gebeurtenissen, want die zitten er niet in. Toch las Een nieuwe zomer, een nieuw begin gewoon lekker weg. Een boek dat je niet meer weg kan leggen als je eenmaal begint en eentje waarbij je niet heel diep na hoeft te denken.

Ik zat ook meteen in het verhaal in tegenstelling tot haar andere verhalen die ik ook goed vond, maar waar het even duurde voor ik het echt goed vond.

Grappig vond ik dat er mensen in dit boek terug komen die ik al eerder in andere boeken tegen gekomen was. Dat vind ik altijd leuk als schrijvers dat doen. Om verhalen toch een beetje met elkaar te verweven.

17984906

De cover van de Nederlandse versie vind ik niet mooi. Gewoon niet. Voor mij doet hij een beetje goedkoop aan en hij trekt me ook niet. De Engelse voorkant trekt me juist wel. Vooral door de letters. Ik ben nogal een sucker als het gaat om fonts – lettertypes. Daar kun je voor mij heel wat puntjes mee scoren.

25484508

Deze vind ik zelf dus veel mooier, maar goed, dat is natuurlijk ook een kwestie van smaak. Deze voorkant vind ik ook meer iets over het verhaal zeggen dan de Nederlandse.

Na dit boek had ik wel even een book hangover en wilde ik eigenlijk nog een van Morgan lezen, maar vier boeken in een week van dezelfde schrijfster vond ik dan weer teveel van het goede. Voor mij is Een nieuwe zomer, een nieuw begin de beste van Morgan die ik gelezen heb totnutoe, omdat hij me het meeste raakte.

[bol_product_links block_id=”bol_57b1b776f0382_selected-products” products=”9200000036464481,9200000005250786″ name=”4″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: