Recensie-exemplaren: Yes or no?

Recensie-exemplaren: Yes or no?

Een van de pluspunten aan bloggen over boeken, is dat je soms een boek van de uitgever krijgt. Uiteraard in ruil voor een recensie. Het is niet zo dat ik elke maand dozen vol boeken krijg, het merendeel op mijn blog is nog altijd zelf gekocht of geleend. En wat mij betreft blijft het ook zo.

En dat is helemaal prima, want ik hou ervan om in de boekhandel voor de kast te staan twijfelen of ik boek A of toch B meeneem, omdat ik ‘daar van die goede verhalen over heb gehoord.’ Ik hou ervan om nieuwe, nog niet zulke bekende, boeken te ontdekken waar ik heel enthousiast over ben.

‘Hoe kom je aan die recensie-exemplaren?’

Die vraag krijg ik nog weleens van mensen. Vooral van nieuwe bloggers. Zelf ben ik ooit aan mijn blog begonnen – op web-log.nl -, omdat ik stukjes over mezelf en mijn eigen leven wilde schrijven. Af en toe wat stukken verhalen laten lezen. Wist ik veel dat je met bloggen geld kon krijgen of spullen, zoals boeken.

Met die intentie ben ik ook nooit een blog begonnen. En als je het mij vraagt, moet dat ook nooit je achterliggende plan zijn, want blog je dan voor de heb of omdat je het echt leuk vindt? Ik hou van bloggen (meestal) en doe het niet om een boek gratis te krijgen, welk boek dan ook. Zelf heb ik zes maanden geblogd voor ik mijn eerste exemplaar aanvroeg, omdat ik tegen die tijd wist of ik door zou gaan of dat ik er toch geen zin in heb.

Maar terug naar de vraag hoe ik aan recensie-boeken kom. Sommige bloggers nemen niets aan, anderen juist heel veel. Zelf probeer ik om in het midden te blijven. Niet alleen maar recensie-boeken en ook niet alleen maar van mezelf.

Om aan recensie-exemplaren te komen, zijn er drie manieren: zelf aanvragen, aanvragen door een persbericht en ongevraagd krijgen.

Mijn allereerste recensie-exemplaar. Ik kreeg het van Blossom Books.

Aanvragen

Soms vraag ik een boek aan. Dan stuur ik een berichtje naar de uitgever met uitleg wie ik ben (als ze me nog niet kennen), waar mijn blog voor staat en of er misschien een mogelijkheid is om een bepaalde titel als recensie-exemplaar te krijgen voor mijn blog. Soms kan dat, soms niet.

Ik moet zeggen dat ik dit tegenwoordig niet heel vaak meer doe, dat ik meestal reageer op een persbericht of het boek zelf koop.

Aanvragen naar aanleiding van een persbericht

Een andere optie is om een boek aan te vragen als je een persbericht hebt gehad van de uitgever met de mededeling dat een bepaald boek verschenen is. Dit gebeurt vooral als je in het persbestand van de uitgever staat.

Ik zeg alleen ‘ja’ tegen een boek dat me leuk lijkt. Lijkt het me niet leuk, dan zeg ik nee. Ik wil alleen boeken lezen die me oprecht leuk lijken en niet ‘omdat het kan’. Als iets me niet trekt, wordt het toch een slechte recensie en dat is zonde.

Ongevraagd een boek ontvangen

Dit is de derde optie en ik vind dit zelf de meest vervelende. Het is ontzettend lief van een uitgever om een onverwacht pakketje op de mat te vinden, maar soms is het boek mijn smaak niet. Dan kan ik het wel gaan lezen, maar als het mijn smaak niet is, zal het waarschijnlijk ook geen denderende recensie worden en dat is gewoon jammer.
Krijgen jullie weleens recensie-boeken?

3 gedachten over “Recensie-exemplaren: Yes or no?

  1. Ik krijg heel af en toe papieren recensieboeken, en wat vaker e-books via Netgalley. Die laatste moet ik meestal zelf aanvragen (al krijg je daar ook wel eens dat je ‘zomaar’ een bestand krijgt, als je al meer gereviewed hebt). Dat doe ik nu weer even een stuk minder, omdat ik het ook leuk vind om zelf boeken te kopen en mijn leeslijst wat in te laten krimpen. Ik kwam even eigenlijk niet meer aan mijn eigen boeken toe xD Maar meestal vind ik het leuke aan die site juist dat het vaak in Nederland wat onbekendere boeken zijn.
    Jantine onlangs geplaatst…Lezen kunnen we altijd meerMy Profile

  2. Ik heb zelf nog nooit recensie-boeken aangevraagd, maar heb af en toe wel een lief mailtje gekregen van een auteur of uitgeverij met de vraag of ik een of meerdere boeken van hen wilde recenseren. Als het boek me dan aanspreekt, lees en recenseer ik het.

    Ik durf uitgeverijen echter nog niet zelf te benaderen, en wil eerst de ongelezen boeken in mijn boekenkast wegwerken, voordat ik ga overwegen een uitgeverij te benaderen. Zo kan ik rustig aan mijn content voor mijn blog werken, en mijn blog wat laten groeien.
    Inge onlangs geplaatst…Recensie: Bijzonder NormaalMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: