Recensie: Suzy en de kwallen

Recensie: Suzy en de kwallen

Suzy en de kwallen / The thing about jellyfish
ISBN: 9789000350438
Auteur: Ali Benjamin
Uitgever: Van Goor
Publicatiedatum: 5 juli 2016
Genres: Jeugd
Aantal bladzijdes: 238
Goodreads

Sommige harten kloppen maar ongeveer 412 miljoen keer. Klinkt alsof het best veel is, hè? Maar dan ben je nog maar twaalf jaar.

Nadat haar voormalige beste vriendin verdrinkt, is Suzy Swanson ervan overtuigd dat dit komt dooreen zeldzame kwallenbeet.

Dingen gebeuren immers heus niet zomaar. Teruggetrokken in haar eigen stille wereld, ontwikkelt ze een plan om haar theorie te bewijzen, zelfs als het betekent dat niemand haar gelooft en ze de wereld over moet reizen in haar eentje

Suzy en de kwallen vertelt het verhaal over Suzy die haar beste vriendin verliest en die er van overtuigd is dat het door een kwal komt. Daarnaast is ze ook een jonge tiener die moet leren omgaan met veranderingen, verlies en zichzelf.

Het verhaal van Suzy en de kwallen sprak me wel aan. Het is meer jeugdig dan ik gewend ben, voor de net iets jongere lezers. Nu wist ik dat al, maar dat maakt me niet zo heel veel uit. Een mooi verhaal is een mooi verhaal.

Wat ik mooi vond aan Suzy en de kwallen is dat ik me wel in Suzy kon herkennen. De situaties op school waren ongemakkelijk, maar ze waren ook zo geschreven dat ik dat ongemakkelijke voelde. Zacht zei ik: ‘Doe dat nou niet, Suzy. Maak het jezelf niet moeilijker dan het is.’ Suzy is soms een beetje awkward in sociale situaties en ik herken daar mezelf wel in. Als tiener had ik het erger, maar nog steeds voel ik me regelmatig zo.

Ik denk dat dit boek voor twaalf- tot vijftienjarigen een goed boek is, omdat de boodschap erin mooi is. Wat ik heel tof vond aan Suzy was dat ze, ondanks haar ietwat ongemakkelijke opmerkingen af en toe, toch gewoon zichzelf blijft. Ze doet zich niet anders voor dan ze is. Ze is gewoon Suzy Swanson en dat is een hele belangrijke boodschap. Niet alleen voor tieners, maar net zo goed voor volwassenen. Misschien zou de wereld zoveel beter zijn als we allemaal onszelf, echt onszelf, waren.

De kwalletjes op de zijkant. 

En uiteindelijk wordt ze geaccepteerd en vinden mensen het leuk hoe ze doet, om wie ze is. Ik vind dat Ali Benjamin die boodschap goed in Suzy en de kwallen verwerkt heeft. Op een luchtige en vlotte manier vertelt ze het verhaal van het jonge meisje. Het is zo geschreven dat je er heel snel doorheen gaat.

Wat ik heel tof vind, is dat er bij dit boek kwalletjes aan de zijkant staan. Kleine, blauwe kwalletjes die ontzettend gaaf zijn. Zo jammer dat ze verdwijnen als ik het boek in de kast zet. Misschien moet ik hem er maar andersom in zetten, zodat de kwalletjes zichtbaar blijven.
Aan de binnenkant van de kaft vind je trouwens dezelfde illustratie als op de cover. De cover vind ik ook erg mooi gedaan met al dat blauw, het meisje en de kwal zo. Ik zou het boek ook wel oppakken in de boekhandel, omdat de voorkant van Suzy en de kwallen nieuwsgierig maakt.

Kortom: Suzy en de kwallen is dan misschien voor een jongere doelgroep, maar ik vind dat oudere mensen het boek ook zeker mogen lezen. Al was het maar om weer (opnieuw) te weten hoe lastig het is om tiener te zijn zonder dat je iemand verliest.

Ik kreeg Suzy en de kwallen als recensie-exemplaar van uitgeverij Van Goor. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: