Recensie: Toffee

Recensie: Toffee

Recensie: ToffeeToffee
ISBN: 9789020654660
Uitgever: Kluitman
Publicatiedatum: 5 juni 2019
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal bladzijdes: 400
Goodreads

Indrukwekkende coming of age in versvorm van populaire YA-auteur.

Als Allison wegloopt van haar gewelddadige vader kan ze nergens naartoe. Wat ze aanziet voor een leeg pand, blijkt het huis van de dementerende Marla te zijn. Marla denkt in Allison haar jeugdvriendin Toffee te herkennen en Allison doet wat ze altijd doet: ze past zich aan. En dus is ze Toffee voor Marla.

Er ontstaat een bijzondere band tussen de twee vrouwen en Allison komt erachter wie ze nou ècht eigenlijk is. Als Toffee lijkt ze meer zichzelf te zijn dan ze in jaren is geweest.

Toffee is een aangrijpende YA – roman in vrije versvorm over grote thema’s als psychische gezondheid, huiselijk geweld, de waarde van vriendschap en wat het betekent om familie te zijn. Net als Crossans eerdere boeken laat ook Toffee een verpletterende indruk achter.

Sarah Crossan kende ik aam, maar ik had nog nooit iets van haar gelezen. En op een dag besloot ik iets uit de bibliotheek te lenen. Juist voor dit soort dingen heb ik een abbonement. Wel wist ik dat haar boeken in vrij vers zijn en dus een soort van gedicht worden. Volgens mij is deze stijl een kwestie van ‘you love it’ or you hate it’. Het is namelijk het hele boek door hetzelfde.

Ondanks dat ik het wist, moest ik best wennen aan de manier van vertellen. Het is heel anders dan ik gewend ben. Toch vond ik het best mooi, want er zaten best rake zinnen in. Die vond ik trouwens ook goed vertaald. Niet alle vertalers kunnen de essentie behouden en zeker niet met dingen als gedichten. 

Het vrij vers vond ik wel apart, maar toen ik er eenmaal in zat, las het best oké. En ik vond het ook mooi dat er wel echt een verhaal ontstaat en dat ondanks de weinige woorden. Veel woorden zegt dus niet meteen dat het goed is. 

Volgens mij is deze stijl een kwestie van ‘you love it’ or you hate it’.

Toffee behandelt ook best heftige onderwerpen, maar door de manier van vertellen viel dat voor mij een beetje weg. Ik kon me ook echt totaal niet inleven in Allison, ondanks dat ze echt wel heftige dingen meemaakt. Maar ik vond haar vooral raar helaas. Ik miste heel erg de diepgang.

Toffee vond ik een matig boek. Ik merkte dat mijn gevoel er niet bij zat en dat het me weinig deed. Ik vond het echt een vaag boek waar ik soms echt dingen miste. Alsof er gebeurtenissen overgeslagen waren zodat het binnen het stramien paste. 

Echt onverwachte plotwendingen vind je er ook niet in, maar die had ik ook niet per se verwacht. En je moet echt wel van vrij vers houden, anders is dit niet jouw soort boek. 

Toffee had mooie zinnen, maar dat was het dan ook wel zo’n beetje. Om eerlijk te zijn weet ik niet of ik nog iets van Sarah ga lezen, want ik weet niet zo goed of vrij vers wel mijn ding was.

Van mij krijgt Toffee 3 sterren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: