Recensie: Zwijg

Recensie: Zwijg

Recensie: ZwijgZwijg
ISBN: 9789026150357
Publicatiedatum: 22 oktober 2019
Aantal bladzijdes: 256
Goodreads

Fee, Alyssa, Sarah en Jamie zijn megapopulair. Maar op een avond dat ze alleen thuis zijn, ontvangt de alarmcentrale een hysterisch telefoontje: een van de vriendinnen is vermoord. De andere drie zijn meer dood dan levend, maar redden het.

De overlevenden zijn groot nieuws: iedereen wil weten waarom zij het hebben overleefd. Moeizaam pakken de drie hun leven weer op. Tot er weer iets vreselijks gebeurt… Is de moordenaar terug? Hoe vaak kun je aan je lot ontsnappen?

Meestal ben ik niet van de thrillers. Ik lees ze af en toe wel, maar het is niet het hoofdgenre. Toch zijn er een paar auteurs die ik erg graag lees en Mel Wallis de Vries is daar een van.

Ik heb inmiddels behoorlijk wat boeken van Mel gelezen – vooral geluisterd – en ik blijf ze interessant vinden. Oké, toegegeven: na een tijdje gaat alles wel een beetje op elkaar lijken en zijn de personages vaak vrij plat, maar toch vervelen de boeken niet.

Ik heb geen idee of Zwijg haar nieuwste is, maar ik vond het wel een tof boek. Het gaat over het groepje populaire meisjes, de meisjes die ik altijd stiekem bewonderde op de middelbare school. Het groepje waar iedereen bij wil horen. De meisjes willen de populaire meisjes zijn, de jongens willen de populaire meisjes doen. Alleen niets is wat het lijkt.

En dat is in Zwijg ook zo. De hoofdpersoon is Sarah, een ietwat onzeker meisje. Ze voelt zich wat minder dan de rest en lijkt zichzelf ook minder populair te vinden. Sarah ontwikkelt zich niet echt in het boek, maar ik snap wel waarom.

Je wil doorlezen, je wil precies weten wat er is gebeurd.

Zwijg is duidelijk gericht op een plot dat snel moet verlopen om de spanning in het verhaal te houden en niet op de ontwikkeling van de personages. Er is wel enige ontwikkeling, dat wel, maar niet genoeg om echt ronde personages te krijgen, vind ik.

De schrijfstijl is heel snel en er gebeurt veel. Er wordt gebruik gemaakt van stukjes voor, stukjes erna en dingen als een proces-verbaal en krantenartikelen. Dat zorgt ervoor dat je door wil lezen, wil weten wat er nou precies is gebeurd.

Wat ik heel knap vind is dat de boeken zo geschreven zijn dat het lijkt of de auteur zelf nog op de middelbare school zit. Ze lijkt precies te weten wat er speelt en maakt ook gebruik van dingen die nu nog gebeuren. Zo speelt social media een rol, zijn er Whatsappjes en YouTube. De boeken zijn heel actueel en herkenbaar voor jongeren, inclusief de thema’s.

Zwijg is een actuele jeugdthriller met thema’s die nu spelen in de levens van jongeren.

Van mij krijgt Zwijg 3.5 ster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: