Schrijfzondag: Weg

Schrijfzondag: Weg

Het papier voelde raar tussen mijn vingers. Als iets fragiels, breekbaars, maar tegelijkertijd scherper dan een mes. Het kon je meer verpletteren dan een piano. Niet dat iemand dat ooit zou toegeven, maar ik wist het. Woorden konden je verwoesten. En ik wist nog niet het precieze gewicht, maar ze zouden zwaar zijn. Heter dan net opgewarmde kolen. Pijnlijker dan een mes in mijn hart. Even sloot ik mijn ogen, terwijl ik hoopte dat de brief verdwenen zou zijn als ik weer keek. Maar ik wist wel beter. Natuurlijk wist ik dat, zelfs als ik er niet echt over nadacht.
Ik was June, de middelste, de enige dochter en ook de enige die had besloten dat haar traditionele schoolloopbaan niet ophield na de middelbare school. En ik was degene die weggerend was toen het moeilijk werd, toen het me te heet onder de voeten werd. Ik had het op een ‘burn-out- gegooid en ik was vertrokken naar een plek waar niemand me kende. En nu waren we zeven jaar verder en was deze brief gearriveerd. Ik wist wat ik moest doen.
‘Heb je nooit overwogen om terug naar huis te komen?’
De zin bestond uit een zin en ik lachte, omdat dit eigenlijk zonde was van het papier, maar het was typisch mijn zus Caroline. Die verspilde geen woorden om haar boodschap te vertellen. Zelfs niet bij haar zusje die al zo lang weg was. En dat zou ze ook nooit doen, omdat ze zo niet was. Dat was wie ze was, net zoals dat ik slim was. En dat was misschien wel haar kracht.
Mijn antwoord zou ‘nee’ moeten zijn, zou geen twijfel moeten laten doorklinken, maar dat was niet het geval.
Ja, was het antwoord, ja, ik overweeg bijna dagelijks om terug te komen, maar zou er dan iets anders zijn dan toen ik wegging?

Eén gedachte over “Schrijfzondag: Weg

  1. Ik vind dit echt een heel erg sterk stukje! Het maakt me nieuwsgierig naar wat er precies gebeurd is.

    Deze zin vind ik echt heel krachtig: “Woorden konden je verwoesten. En ik wist nog niet het precieze gewicht, maar ze zouden zwaar zijn. Heter dan net opgewarmde kolen.”
    Valerie onlangs geplaatst…Looking for Alaska – John GreenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: