Schrijven: Proeflezers vinden

Schrijven: Proeflezers vinden

Proeflezers: mensen die je verhaal lezen voor het een boek wordt en in de winkel ligt. Wat mij betreft is het dan ook een essentieel onderdeel van het schrijven, maar hoe vind je ze? En waar? Waarom zijn ze belangrijk? Allemaal vragen waar je hopelijk na deze blog antwoord op hebt en wat mee kunt, want ik kan me voorstellen dat je het best lastig vindt om mensen te vinden die je genoeg vertrouwt met jouw verhaal.

Waarom proeflezers belangrijk zijn
Jij als schrijver kent het verhaal, weet dat E’rhinh aan het eind een zilveren smaragd vindt door om de Regenboogdruppelgrot heen te lopen, maar een lezer vindt het gek en denkt: waarom gaat ze niet door de grot heen? Voor jou is het logisch, omdat je weet dat er bloeddorstige vleermuizen aan het plafond hangen, maar een lezer kent het verhaal niet, weet niet wat jij in je hoofd hebt.

Hoe je ze vindt
Wat belangrijk is om te weten, is dat iemand eerlijk is. Je moet weten of het iemand is die ongezouten – en met tips – zijn mening kan geven, want aan alleen ‘mooi!’ heb je niet zoveel. Daar zijn de lezers aan het einde voor. Het is veel handiger om iemand te hebben die het leest voor het in de winkel ligt en er zoveel mogelijk fouten uit haalt.

Waar je ze vindt, is heel erg afhankelijk van je netwerk. Als je veel lezers kent, is het een idee om te informeren. En als je bijvoorbeeld Nederlands studeert, kun je het misschien eens aan je medestudenten vragen. Zelf lezen bekenden van mij, maar wel mensen waarvan ik weet dat ze kritisch zijn en commentaar hebben, niet alles automatisch mooi vinden. Ook wil ik een paar gaan zoeken via mijn blog/social media en via de writerscommunity. Die laatste is een afgeschermd gedeelte en iedereen daar is schrijver. Vind ik wel zo fijn.

Wat je van ze verwacht
Een proeflezer kan nog zo goed zijn, maar een redacteur is het niet en moet naar mijn idee ook niet deze vervangen. Iemand die proefleest, let erop hoe het verhaal overkomt op iemand die er niet zijn beroep van gemaakt heeft, maar meestal alleen een lezer (en/of schrijver) is. Een lezer let op andere dingen dan wanneer je manuscripten nakijkt omdat het je beroep is. Een proeflezer zou moeten lezen zoals een gewone lezer leest, maar dan net wat kritischer.

Het is wel het meest handig om mensen te kiezen die je genre leuk vinden of er in elk geval wat mee hebben, want iemand die kinderboeken haat, zal nooit nuttig commentaar kunnen geven op je verhaal. Ook is het fijn om een afspiegeling van je doelgroep te hebben. Schrijf je voor kinderen? Vraag dan ook een paar kinderen en misschien wat ouders.

Maken jullie gebruik van proeflezers? Waarom wel of waarom niet?

*Dit is een voorbeeld dat ik uit mijn duim gezogen heb (uiteraard).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge