Schrijven: wat ik gebruik

Schrijven: wat ik gebruik

Nu NaNoWriMo in volle gang is, vond ik het een goed idee om eens te vertellen wat mijn set-up is wat betreft schrijven en wat ik de prettigste dingen vind om te gebruiken. Hierbij kun je denken aan boeken, maar bijvoorbeeld ook waar ik in schrijf wat betreft programma’s. Natuurlijk is dit allemaal een persoonlijke voorkeur, want iemand anders zal je misschien iets heel anders vertellen. Ik zal dan ook zeker niet zeggen dat dit het beste is, want dat is bij iedereen anders.
Uiteraard is deze blog een dikke, vette knipoog, maar wel eentje met een flinke mespunt waarheid.

Ingrediënten 
Scrivener
Pages
The Emotion Thesaurus
Vragenlijst 

Werkwijze
Stroop je mouwen op en zorg voor een grote beker koffie/thee/wat je maar lekker vindt. Een stukje van je favoriete delicatesse zorgt ervoor dat je mogelijk sneller gaat. Als eerste is het belangrijke om al je materialen te verzamelen.Voor je het weet, zit je zo te diep in het hoofd van je personage om nog die spullen te kunnen pakken.

1. Je opent Scrivener om te gaan schrijven, want dat is waar je mee wil gaan werken aan je nieuwe manuscript. Eerst wacht je een halfjaar voor het programma opgestart is en dan open je het juiste bestand.

2. Je bedenkt wie je persoon is (Sofie in mijn geval) en je vult de vragenlijst in om te weten te komen of Sofie van sperziebonen houdt (nee) en of ze een vriendje heeft (Beau). Als je dat weet kun je beginnen aan hoofdstuk 1.

3. Na een hoofdstuk kom je er al achter dat Beau Sofies gevoelens gekwetst heeft en dat betekent: tijd om op te zoeken hoe Sofie zich voelt. Dit kan goed in de Emotion Thesaurus waar alle emoties in beschreven staan.

4. Zo ga je door tot je het verhaal lang genoeg hebt laten koken. Giet het af na 90.000 woorden en laat het sudderen. Net zolang tot je zoveel verandert hebt dat het onherkenbaar is en dan ben je klaar!

Het begon serieus

Dit artikel begon heel serieus, want ik wilde schrijven over hoe fijn ik de Emotion Thesaurus vind bijvoorbeeld. Dat boek is perfect als je meer show in je verhaal wilt stoppen en niet langer ‘Zij is boos’ wil schrijven. Dit boek toont aan dat je het in heel veel dingen kunt laten merken. Maar deze blog was het eindresultaat: half serieus en half een grapje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge