Slecht boekenbaasje

Slecht boekenbaasje

‘Je hebt twee soorten mensen: Mensen die hun boeken lezen, maar die zo ongelezen lijken dat ze nieuw zijn. En je hebt de monsters.’

Monsters: je hebt ze in harige, zachte varianten of ze zijn groen en hebben slechts een oog – Sully en Mike uit Monsters Inc. anyone? Maar je hebt ze ook in de vorm van een normaal mens met (bijna) alles op de juiste plek. Zowel van binnen als van buiten.

Boekenmonster
Ik hou van lezen. Ik geloof niet dat iemand dat kan ontkennen. Inmiddels heb ik een boekenkast of vijf vol met boeken. En die zijn in verschillende staten van hoe ze gelezen zijn.
1. Nieuwe boeken
Dit lijkt me duidelijk. Dit zijn de boeken die nog mooi zijn, die ik zo kan verkopen en tegen iemand kan zeggen dat ze nieuw zijn – al zijn ze eigenlijk tweedehands omdat ze in mijn kast gestaan hebben en daarom dat zijn. Ik heb er behoorlijk wat van.
2. Gelezen boeken
Als ik eenmaal een boek gelezen heb, zie je dat meestal ook wel. Het enige boek dat ik gelezen heb en nog zo goed als nieuw is, is Kids of Appetite. Die kan zo doorgaan voor nieuw. Maar dat komt omdat ik het boek eigenlijk terug moest geven, aangezien ik hem geleend had. Ik vond het overigens niet zo fijn lezen.
3. Favorieten
Op favoriete boeken heb ik mijn innerlijke beest pas echt losgelaten. In slaap vallen op een exemplaar van Robijnrood en ‘s ochtends wakker worden met een boek waar een gigantische vouw in de cover zit? Check. Ezelsoren? Check. Onderstrepingen? Dubbelcheck

Boeken moeten gelezen zijn
Genoeg mensen houden hun boeken het liefste als nieuw en dat is helemaal prima wat mij betreft, maar ík vind dat niet fijn lezen. Voor mij is dat ook de grootste reden om bijna niets van mensen te lenen: ik kán boeken gewoon niet netjes houden. Zoals ik hierboven al zei: ik moest een keer een boek als nieuw houden en pff, dat was helemaal niet ontspannend lezen.

‘Heb ik geen vieze vingers? Wat heb ik net gegeten? Oei, vouw ik hem nu niet te ver open? Dit wil ik onderstrepen, maar dat kan natuurlijk niet.’

Gedachten die allemaal door mijn hoofd spookten, elke keer als ik het ding oppakte. Uiteindelijk mocht ik hem houden en staat hij nu heel netjes in de boekenkast, dat dan weer wel.

Wanneer ik lees, wil ik me kunnen concentreren op het verhaal, op de personages en niet op het mooi houden van het boek. Zo heb ik een tijdje terug nog geprobeerd om mijn A Darker Shade of Magic verder open te vouwen, omdat het niet ver genoeg naar mijn zin open ging en het op deze manier dus echt niet lekker las. Overigens lukte dat niet.

Geen boekenlegger? Ezelsoor!
Ik weet het, ik was al een slecht mens, maar ben ik nog slechter als ik beken dat ik weleens een ezelsoor in een boek maak in plaats van een boekenlegger te pakken. Vooral in van die Engelse – wat goedkopere – pockets is de verleiding wel erg groot. In hardcovers doe ik het overigens nooit.

Ruggen breken doe ik zelden. Ik het een keer per ongeluk gedaan, maar dat vond ik gewoon een naar geluid, dus dat is het enige dat ik niet doe als het niet echt hoeft. Meestal ben ik net even te bang om dat te doen. Maar verder schroom ik niet voor vlekken, ezelsoren en mijn boeken gebruiken. O, en soms streep en teken ik er ook nog even in.

Het enige nadeel aan een monster zijn, is dat je nooit echt een mooie boekenkast hebt, omdat je aan alle boeken wel kunt zien dat ze gelezen zijn. En met verkopen kan het ook weleens vervelend zijn.

Sluit jij je ook aan bij de monsters of ben jij juist iemand die heel zuinig is op boeken? 

2 gedachten over “Slecht boekenbaasje

  1. Ik ben zuinig op mijn boeken en lees nooit in bed omdat ik weet dat ik toch in slaap val, ook bij de bloederigste thrillers die ik dan moet bekopen met een nachtmerrie, maar dat terzijde. Ik gebruik altijd boekenleggers of het moet een bookazine zijn, die sla ik, net als een tijdschrift dubbel. Toch kan je, zeker bij de dikkere exemplaren wel altijd zien dat ik ze gelezen heb, want het boek is dan niet meer zo strak rechthoekig, maar gebogen door het lezen. Ook lees ik boeken altijd met schone handen.
    Anneke van Dijken onlangs geplaatst…Quote van de WeekMy Profile

  2. Ik probeer wel zuinig te zijn op mijn boeken, maar het is niet zo dat ik er alles aan doe om dit te behalen, haha. Ik vind het niet erg als hij iets beschadigd is, maar ik maak geen ezelsoren en eet ook niets als ik lees.
    Do onlangs geplaatst…Mijn favoriete booktubersMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: