Soms lees ik boeken niet uit

Soms lees ik boeken niet uit

Een boek DNF-en –Did not finish– is niet iets wat veel lezers graag doen. Je leest immers zoveel mogelijk boeken die je leuk lijken en die aansluiten op je interesses. Toch gebeurt het weleens dat je een boek echt kan waarderen. En dat gebeurt mij ook weleens.

Wel of niet doorlezen
Ik probeer boeken altijd een eerlijke kans te geven door ze tot een bepaald stuk door te lezen, want ik heb regelmatig meegemaakt dat een boek me op een bepaald punt wel pakt. Dan is het zonde als je het boek al in de open haard hebt gegooid, terwijl het later beter wordt.

Maar ik blijf boeken niet oneindig doorlezen. Als een boek me op een kwart nog niets gedaan heeft en ik weerstand heb, dan stop ik. Ook al zeggen honderd mensen dat het daarna ‘echt heel goed wordt’. Heel af en toe lees ik weleens door, maar meestal vind ik het daarna nog niets.

Dan zet ik wel netjes in de recensie waarom het boek niet bevallen is, want ik ben hoe dan ook eerlijk. Ook als het gaat om een gekregen boek dat ik niets vind.

Teveel boeken die ik wel leuk vind
Ik heb geen zin in een worsteling met een boek als het me niet blijkt te trekken. Dan krijg ik alleen maar last van een leesdip en vind ik lezen niet meer leuk. En bovendien zal een boek dan nooit meer dan twee sterren krijgen.

Dit doe ik ook als een recensie-boek niet bevalt. Soms probeer ik het daar nog wel iets langer, want die heb je gekregen, maar ook vaak genoeg niet. Dan zet ik wel netjes in de recensie waarom het boek niet bevallen is, want ik ben hoe dan ook eerlijk. Ook als het gaat om een gekregen boek dat ik niets vind. Het is mijn mening en dat is er van de velen, want er zullen genoeg mensen zijn die een boek dat ik niet uitlees, wel goed vinden. En dat mag gelukkig.

DNF-boeken in 2018
Ook dit jaar heb ik al een paar boeken gehad die ik niet uitlas, omdat ik ze helemaal niets vond. Dit is wel het eerste jaar dat ik sneller klaar ben met boeken en ze toch niet nog eens probeer uit te lezen. Trekt het me niet? Dan is het klaar. Zo las ik Sky in the Deep niet uit, een boek dat bijzonder gehyped wordt. Maar ik vond het gewoon niet leuk. Heb ook niets met vikingen. Sorry. Ook The Dangerous Art of Blending In las ik niet uit. Nog zo’n boek dat heel tof klonk, maar niets voor mij was. Ik vond de schrijfstijl gewoon vervelend.

Twee boeken vind ik nog best meevallen, dus dat wil zeggen dat ik blijkbaar meestal een boek wel uitlees. Het valt me mee, vooral omdat ik best een kritische lezer ben.

Stoppen jullie weleens met een boek of lezen jullie echt alles uit?

4 gedachten over “Soms lees ik boeken niet uit

  1. Er zijn altijd twee mogelijkheden voor mij:

    1. Een boek pakt me niet, maar leest wel heel makkelijk weg en is binnen een dag uit. Dan lees ik het dus gewoon uit zodat ik in elk geval een mening over het hele boek kan vormen. (waardering: 2 sterren)

    2. Een boek pakt me niet en ik kom er ook nog eens niet doorheen. Ik heb 3 dagen gedaan over de eerste 100 pagina’s, ik kan geen zin maken het boek op te pakken, ik zie er tegenop. Dat is het moment dat ik een boek dus wegleg en niet uitlees. (waardering: 1 ster)

    Dat laatste is me dit jaar maar 1 keer overkomen. En dat was met de Vuurproef. Damn…wat had ik daar meer van verwacht…

  2. Ik lees eigenlijk bijna alles uit. Omdat ik altijd hoop dat een boek zo’n mooi einde heeft of zo’n goede plottwist, waardoor het allemaal toch de moeite waard geweest is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: