Tips om een leesdip tegen te gaan

Tips om een leesdip tegen te gaan

Iedereen krijgt er weleens mee te maken: met een leesdip. Op het moment heb ik er ook last van. Al sinds begin januari eigenlijk. Ik neem de tijd niet voor lezen en ik heb er gewoon geen zin in. En als ik dan lees, vind ik de boeken wel leuk, maar op de een of andere manier kan ik alleen ‘blegh’ denken bij het zien van een boek.

Een hele grote leesdip is het niet, maar ik moet me wel ertoe aanzetten om te gaan lezen en dat had ik eerder niet. Normaal ben ik dol op lezen en het is niet echt leuk om alleen maar ‘bah’ te denken als je een boek ziet. Ik wil een hobby waarbij ik ‘Yes!’ denk als ik er aandacht aan besteedt.

Sprinter of langeafstandsloper?

Elk jaar heb ik ergens wel ergens minstens een leesdip. En dat is ook niet aan bijvoorbeeld een jaargetijde gebonden, al merk ik wel dat ik in de zomer meestal andere boeken lees dan in de winter. Maar dat heeft natuurlijk niet zoveel te maken met een leesdip. Wel heb ik vaak in het begin van het jaar meer moeite om op te starten. Misschien ben ik gewoon meer een langeafstandsloper dan een sprinter, kom ik pas later op gang.

Tips tegen een leesdip

Je kunt natuurlijk af gaan wachten en hopen dat de zin in lezen weer terug komt, maar je kunt ook proberen om er zelf iets aan te doen en hopen dat het werkt.

  1. Hoe weinig ook: probeer te blijven lezen elke dag/week/maand, al is het maar 1 bladzijde. Op die manier blijf je lezen en misschien komt de boze leesdipgeest wel weer terug om de leesdip bij iemand anders neer te gooien. Niet leuk voor die ander, maar jij bent er wel weer vanaf.
  2. Herlees je favoriete serie/boeken. Je weet al wat er gaat gebeuren, maar misschien ontdek je nieuwe dingen. En bovendien weet je al hoe het eindigt, weet je of je er gelukkig van wordt. Dat laatste neem ik aan bij een favoriet, maar goed, een favoriet kan er ook eentje zijn die zo hartverscheurend is dat ‘ie goed is.
  3. Pakt een boek je niet? Leg het weg. Soms komt een leesdip alleen door een boek. Misschien bevalt dit boek je niet of heb je zin in een heel ander genre. Forceer jezelf dan niet en ga eerst in een nieuw boek verder. Wie weet helpt het en vlieg je daarna door dit boek heen.
  4. Luister naar audiobooks. Op die manier blijf je toch luisteren naar verhalen en wie weet krijg je zin om dan weer een boek op te pakken.

Boeken die mij helpen bij een leesdip

Zelf heb ik natuurlijk ook mijn favorieten, boeken waar ik blij van wordt. Zo word ik nog altijd gelukkig als ik De Edelsteentrilogie (Robijnrood, Saffierblauw, Smaragdgroen) van Kerstin Gier opensla. Boeken die best makkelijk weglezen en ook gewoon tof zijn. Ook van Harriet Manners aka Geek Girl van Holly Smale word ik blij. Omdat ik me herken in Harriet, maar bij haar is alles altijd nog een tikkeltje dramatischer. Ook veel contemporary Young Adult boeken, zoals By Your Side van Kasie West en Anna & the french kiss van Stephanie Perkins, vind ik fijn om te lezen met een leesdip, want die zijn vaak vrij makkelijk en snel te lezen.

En als dit allemaal echt niet wil, dan zit er niets anders op dan te wachten tot het overgaat. Maar dan heb je er in elk geval wel alles aan gedaan. Het moet wel leuk blijven en niemand wordt er gelukkig van als het zelfs met bovenstaande tips niet lukt.

Hebben jullie weleens een leesdip en hebben jullie dan nog tips? Of zijn jullie van die geluksvogels die er nooit last van hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: