Recensie: Vers Gedicht

Recensie: Vers Gedicht

Recensie: Vers GedichtVers gedicht
ISBN: 9789045324517
Publicatiedatum: maart 2020
Aantal bladzijdes: 256
Goodreads

Inkt borrelt op uit mijn pen, bevlekt mijn vingers met gedichten.
Voel de vrijheid van 'micropoetry', de rush van een 'spoken word perfomance', de passie in een handgeschreven gedicht. Of je nu schrijft voor jezelf of voor Instagram, je laatste werk deelt op een blog of meedoet aan een poetryslam, het enige wat je nodig hebt om een dichter te zijn is een creatieve vonk - en de sterke drang om jezelf te delen met de wereld.
'Vers gedicht' schudt de woordkunstenaar in je wakker en helpt je je gedachten en gevoelens om te zetten in woorden en beelden die jouw ware creatieve kracht laten zien. In dit boek leer je alles over de rijke geschiedenis van poëzie, hoe deze kunstvorm door de jaren heen is geëvolueerd en hoe jij daar deel van uit kunt maken. Lees, schrijf en deel onder de hashtag #versgedicht!

Ik kreeg een catalogus van uitgever BBNC – onder andere de uitgever achter de MUS-lijn – en daar viel Vers Gedicht me meteen op. Ik schrijf zelf heel af en toe gedichten en dan van die korte zoals Atticus en Rupi Kaur, al zijn mijne wel een stuk minder goed. Mocht je nou denken: huh, maar ik heb nog nooit iets gelezen van je op dichtgebied, dan kan dat kloppen. Ik schrijf ze namelijk puur en alleen voor mezelf. Vaak heb ik ook het gevoel dat anderen het beter kunnen.

Toch sprak Vers Gedicht me aan. Het is een boek waarin zowel de theorie – het ontstaan van een gedicht, maar ook hoe je redigeert – als in oefeningen staan aan de hand van verschillende dingen waaronder plaatjes. Later zal ik een paar van de oefeningen doen die in het boek staan.

Zelf vind ik vooral het redigeerdeel interessant. Natuurlijk ken ik redigeren bij het schrijven van boeken, maar dat is toch heel anders. Een boek is een veel groter geheel, zijn veel meer woorden, terwijl je bij een gedicht maar beperkte ruimte hebt om hetzelfde verhaal te vertellen.

Bij een gedicht heb je maar beperkte ruimte om hetzelfde verhaal te vertellen

Wat mij betreft is dichten dan ook  veel moeilijker, zeker voor iemand als ik die 50.000 woorden makkelijker vind dan 1000. Laat staan dat je nog minder woorden mag gebruiken. Dan is een redigeerhoofdstuk toch wel essentieel. 

Waar ook aandacht aan gegeven wordt in Vers Gedicht is hoe je je gedichten publiceert. Je kunt ze delen op social media zoals Instagram, Tumblr of Facebook, maar je kunt ze ook uitgeven in eigen beheer (wat ik doe met mijn boeken), naar speciale tijdschriften sturen of naar reguliere uitgever. Realiseer je wel dat de markt voor gedichten nog veel kleiner is dan voor fictieboeken, dus het kan lang duren. 

Doe je alles in eigen beheer, dan kun je in feite meteen publiceren. Er worden een paar plekken gedeeld waar je je eigen boeken uit kunt geven zoals Brave New Books, Boekscout, De Boekdrukker en Pumbo. Zelf ben ik geen fan van Boekscout, omdat je daar meestal niet echt je eigen prijs kan bepalen en boeken daar prijzig kunnen zijn. Ik laat alles bij Pumbo drukken en ik zou hen dan ook aanraden, maar het is natuurlijk maar net wat je zoekt. 

Deel je het liever op social media en hoef je het niet zo nodig uit te geven dan worden er bijvoorbeeld ook tips voor apps genoemd. Zelf vond ik dit ook erg interessant om te lezen, vooral omdat ik zo nu en dan weleens quotes uit mijn boeken deel. Ik heb besloten om een apart Instagramaccount met gedichten te maken. Je vindt me hier (nu nog een beetje leeg ;-)).

Vers Gedicht is dus behoorlijk divers, maar ik vond het een fijn boek dat ook modern is en echt bij deze tijd past met dingen als gedichten posten op social media. Mocht je mijn oefeningen willen lezen, dan vind je ze hieronder onder de spoilertag (omdat de tekst anders wel erg lang werd).

Van mij krijgt Vers Gedicht 4 sterren.

Ik kreeg Vers Gedicht als recensie-exemplaar van de uitgever, maar uiteraard doet het niets af aan mijn mening.

View Spoiler »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: