Verslag concert 5 Seconds of Summer

Verslag concert 5 Seconds of Summer

22 mei: het was een datum die al maanden in mijn agenda omcirkelt zou staan als ik een agenda had. Maar in plaats daarvan had ik er een rode cirkel omheen op mijn interne kalender. Waarom dit een bijzondere dag was? Omdat ik naar concert nummer drie van dit jaar zou gaan en eindelijk 5 Seconds of Summer live zou zien samen met Mariëlle. Eindelijk!

 

She looks so perfect

Bijzondere band
Met 5 Seconds of Summer en hun nummer She Looks So Perfect begon eigenlijk het samen schrijven van Mariëlle en mij, want My American Apparel Underwear over Blake en Bailee was ons eerste verhaal op Wattpad. En ergens liep Blake’s broertje Levi ons verhaal binnen en die leek in ons hoofd precies op Luke Hemmings van 5 Seconds of Summer (alleen zonder lippiercing). In deel twee, Stole my Heart, kwam daar ook Michael Clifford bij die de mega originele naam Mike kreeg.

Even langs Waterstones
Voor we naar de Ziggo Dome gingen (met een heel klein beetje hoop dat we 5 Seconds of Summer zouden zien), gingen we nog even snel langs de Waterstones. Want ja, eigenlijk altijd als ik in Amsterdam ben, ga ik even langs bij deze winkel. Ook dit keer nam ik drie boeken mee: The darkest minds, Passenger en The truth about forever. En ik nam ook meteen een paar boekige buttons mee.

Bij het concert zelf kocht ik trouwens nog een bandshirt. Ik heb serieus nog nooit zoveel bandshirts gehad van een band, haha. Ik heb er nu al 3 van 5 Seconds of Summer.

Michael en Luke

Rondhangen met fans
Daarna gingen we naar de Ziggo Dome om daar rond te hangen. Er waren duidelijk meer mensen die er zo over dachten, want het was al best wel druk. Ook met mensen die meer betaald hadden voor soundcheckkaartjes die voor het concert was. Het was alleen niet echt bijzonder mooi weer en eigenlijk ook nogal koud, dus ik was blij dat we naar binnen konden. Wat een stom weer, zeg.

Het was wel minder dat het regende toen we in de rij stonden. In de rij zongen Mariëlle en ik gezellig andere liedjes in plaats van die van 5SOS. We hadden meer last van Nirvana (Lithium) en The Strumbella’s (Spirits). En we besloten dat Kurt Cobain veel te jong dood gegaan is, omdat we graag nog naar een Nirvana-concert hadden gewild, maar ja, dat gaat nu wat lastig.

Knap staaltje gitaarwerk. Ze zijn zoveel beter op gitaar dan ik dacht, vooral Michael.

Ben je niet een beetje oud daarvoor?
Ik kan me voorstellen dat mensen denken: ‘ben je niet een beetje te oud om naar een boyband te luisteren? Zij zijn toch allemaal nog superjong?’
Het is dus geen boyband (zie mijn alinea een stukje naar beneden) en ze zijn dan wel jong, maar age is just a number, toch? Ik vind bijvoorbeeld 30 Seconds to Mars ook tof en die zijn in theorie te oud. Ik was wel blij dat er ook best wat ouders waren, dus ik viel niet zo op als oude oma, haha.

Dat we ons oud voelden, bleek ook tussen het voorprogramma Don Broco (serieus tof) en 5 Seconds of Summer. Er werd een playlist gedraaid waarin onder meer Blink 182, AC/DC en Sum 41 stonden. Mariëlle en ik konden (deels) mee zingen en toen voelden we ons toch echt wel even oud. Vooral Sum 41 met In Too Deep heb ik blijkbaar goed onthouden. Dat nummer heb ik grijsgedraaid op cassettebandje, haha. Ik had het opgenomen van de radio en ik vond dat echt een geweldig liedje toen ik zestien was. En nog steeds vind ik het een tof nummer.

Jet Black Heart, één van mijn favoriete nummers van deze band

Oud en nieuw
Mensen deden gezellig mee met het hoofdprogramma, maar het was duidelijk waar iedereen voor kwam: 5 Seconds of Summer. Want toen barstte het gilconcert los en ik deed gezellig mee. Hoezo is dat alleen voor jonge meiden? Ik denk dat ik minstens zo hard gegild heb, haha. Bij een concert kom ik ook altijd in een soort roes en dan doe ik dus mee. Net als zingen, dat doe ik ook altijd. Ik heb ook alle nummers wel mee kunnen zingen. Niet compleet, maar toch wel een flink deel.

Eigenlijk speelde 5SOS ook alleen maar toffe nummers. De meesten van hun album Sounds Good, Feels Good, want daar draaide de tour tenslotte om, maar ze deden ook wat oudere nummers zoals What I Like About You, Voodoo Doll, End up here en natuurlijk She Looks So Perfect. En gelukkig ook mijn favorieten Jet Black Heart en Amnesia. Ook deden ze op zondag Vapor, een liedje dat ze niet op zaterdag deden. Gelukkig, want ik hou van Vapor.

‘Hoe gaat het?’
Tussendoor liet Calum ons nog weten dat hij geoefend had op wat Nederlands en vroeg ons in het Nederlands hoe het ging. En het was nog best goed uitgesproken ook, haha. Ook kletste de band wel met het publiek, maar niet extreem veel. Van mij had het wel iets meer mogen zijn, maar aan de andere kant deden ze nu wel lekker veel nummers. Maar waar ze het over hadden, was dan wel weer leuk en precies hoe ze zijn. Ik heb er ook wel om moeten grinniken.

Ik had na het concert echt wel last van mijn oren, dus de volgende keer gaan die oordoppen toch echt mooi weer mee. Maar ik had bij The 1975 vorige keer geen last, dus ik dacht: dat valt nu ook wel mee. Eh, nee, niet dus.

5 Seconds of Summer is geen boyband
En voor wie er nog over twijfelde: 5 Seconds of Summer is absoluut geen boyband. Echt gewoon niet. Waarom zou het een boyband zijn? Omdat ze toevallig allemaal jongens zijn, jong zijn en een band hebben? In dat geval was Green Day ook ooit een boyband, en Muse ook. Het zijn tenslotte allemaal mannen.
Volgens mij schrijven boybands zelf hun muziek niet en bespelen ze ook geen instrument, maar zingen ze alleen maar. Zoals One Direction doet. En dat doet 5 Seconds of Summer wel en goed ook. Pff, dat gitaarspel was zo vet.

Kortom: Ik heb een supertoffe avond en een supergaaf concert gehad! Leeftijd zegt dus ook geen nummer over of je wel of geen goede muziek kunt maken. De jongens van 5 Seconds of Summer mogen dan wel jong zijn, maar ze hebben zeker talent en ik verwacht nog veel meer van ze in de toekomst.

Complimenten
Complimenten trouwens aan de Ziggo Dome dat het zo netjes geregeld was. Bij The 1975 in de HMH werd er geduwd, maar bij de Ziggo Dome bleef iedereen rustig en duwde er niemand. Waarschijnlijk omdat de meeste mensen toch een vaste plek hadden en niemand haast had. Ik vond het ook netjes dat er in de zaal zoveel mensen van de Ziggo Dome aanwezig waren met zoveel jonge fans.

Omdat we de band nog niet gezien en graag My American Apparel Underwear aan ze wilden geven, besloot Mariëlle om te gaan vragen of er iemand van Ziggo backstage kon. Dat was misschien de floormanager die beloofde om probeerde om ons boek te geven. Tot dusver hebben we niets meer gehoord, dus waarschijnlijk is het of niet gelukt of moeten we geduld hebben. Maar evengoed vind ik het supertof van de Ziggo Dome dat ze in elk geval een poging hebben gedaan en behulpzaam waren.

Ziggo Dome versus HMH: 10-0.

De filmpjes zijn wat onduidelijk, maar ik vond dat ze hierbij moesten. Foto’s/plaatjes zijn van Mariëlle, mij, de officiële fotograaf van 5 Seconds of Summer en de maker die alle posters van 5SOS maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: