Voordelen van ebooks

Voordelen van ebooks

Ebooks zijn niet meer weg te denken in deze tijd. Was iedereen aan het begin nogal sceptisch (‘Zo’n digitaal bestandje kant toch nooit echt wat zijn?’) hoor je vandaag de dag veel meer positieve geluiden. Ik ken mensen die enkel en alleen nog ebooks lezen en hun hele boekenkast digitaal hebben. En op vakantie hoef je niet meer extra te betalen vanwege je boeken, maar heb je toch genoeg leesvoer. Maar er zijn meer voordelen.

Lezen in het donker

Je hebt niet langer een bedlampje nodig om ‘s avonds te kunnen lezen, want dat kan je nu ook zonder licht doen. Moet je wel een ereader hebben met ingebouwd lampje natuurlijk. Zou ik trouwens ook altijd kopen, want het is echt ideaal.

Op vakantie hoef je niet meer extra te betalen vanwege je boeken

Goedkoper dan laten drukken (en beter voor het milieu)

Ebooks hoef je niet te laten drukken en het kost ook geen papier. Bovendien kun je ze lekker goedkoop verkopen. Ik kies bij mijn eigen boeken ook bewust de prijs van mijn ebooks en zorg ervoor dat die een stuk lager ligt. Het liefste zou ik helemaal geen fysieke boeken meer hebben, maar dat is helaas heel erg onhandig.

Minder ruimte nodig

Je hebt niet langer tien Billy-boekenkasten nodig om je collectie van drieduizend boeken in te herbergen. En je hoeft ook niet groot behuisd te zijn om een bibliotheek te hebben. Een digitale bibliotheek, welteverstaan. Enkel een harde schijf om het op te slaan. 

Wat ze niet hebben

En natuurlijk zijn er ook nadelen. Zo ruiken ebooks niet. Je kunt natuurlijk aan je ereader gaan ruiken, maar dat is en niet lekker en staat wellicht een beetje raar. En niet iedereen kan ebooks lezen. Waar de een geen fysieke boeken kan lezen, geldt dat bij een ander voor ebooks. 

Ook kun je niet pronken met je collectie boeken als je nieuwe liefde langs komt en zich verwonderd afvraagt of je ‘alle boeken wel gelezen hebt.’ 

Ook zijn foto’s op Instagram met een ereader vaak toch minder mooi, hoe jammer het ook is. 

Ik kies dus voor een combinatie van beiden. Perfect als je het mij vraagt. Lees jij ze vaak?

4 gedachten over “Voordelen van ebooks

  1. Ik geef zelf dus echt de voorkeur aan fysieke boeken. Ik koop ze wel nagenoeg allemaal bij de kringloop, dus dat is dan wel weer lekker milieubewust. En het scheelt een hele hoop voor je portemonnee. Daarnaast hebben wat oudere boeken inderdaad zo’n lekkere boekengeur, die een e-reader niet heeft. En ik ben iemand die inderdaad gewoon niet fijn lijst op een schermpje, geef mij maar gewoon papier. Wat ik lekker om kan slaan.
    Ilona Wielinga onlangs geplaatst…Ik word ongelukkig zonder creativiteitMy Profile

  2. Het is dat ik dit jaar heel bewust uit mijn eigen kast aan het lezen ben, want sinds een paar jaar lees ik anders meer ebooks dan fysieke boeken.

    Nog een voordeel: Je kunt een kobo of kindle app ook instaleren op een tablet, telefoon of chromebook en dan wordt je vooruitgang in een boek gesynchroniseerd. Je kunt dus zelf weten op welk apparaat je leest. Dat vind ik zo handig, want ik ben zo iemand die altijd vergeet haar apparaten op te laden. Toch is er altijd wel één ding opgeladen waarop ik dus lekker verder kan lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: