Waar je het beste boeken van Nederlandse auteurs koopt

Waar je het beste boeken van Nederlandse auteurs koopt

Ik krijg weleens de vraag: waar kan ik het beste boeken van Nederlandse auteurs bestellen? In deze blog ga ik er wat dieper op in en ook hoeveel (of weinig) ik ongeveer verdien bij de verschillende kanalen. Ik heb het hier wel over paperbacks, voor ebooks is het anders. Daarnaast zijn de genoemde bedragen die ik overhoud bruto. Hier moeten dus alle kosten en de inkomstenbelasting nog vanaf. 

Waar kan ik het beste boeken bestellen van Nederlandse auteurs?

Om meteen met die vraag te beginnen: bij de auteur zelf. De meeste auteurs hebben wel een voorraadje paperbacks van hun eigen boeken in de kast staan. En een ebook heb je natuurlijk altijd wel. Ik weet dat best wat collega-auteurs ook een webshop hebben waar bestellen prima gaat. 

Als je bij ons bestelt houden we het meeste over. Daarnaast kun je je boeken signeren en doen de meeste auteurs er nog wat extra’s bij zoals bijvoorbeeld boekenleggers. Ik houd zo’n 8 euro over als je het bij mij bestelt op een prijs van 20.50 euro. Bovendien kan ik snel (binnen 24 – 48 uur) verzenden.

Vaak kun je ook rechtstreeks bij de uitgeverij bestellen. Dat is vooral gunstig voor de uitgeverij, maar zij moeten natuurlijk ook geld verdienen om mooie boeken uit te blijven brengen.

Dus alsjeblieft, lieve lezers, bestel bij ons of bij de lokale boekhandel.

En de boekhandel dan?

De boekhandel is een goede tweede. Dan wordt mijn boek speciaal gedrukt en komt hij naar jou of naar de boekhandel toe. Daar houd ik ongeveer 3.75 euro over, maar het voordeel daarvan is dat ik geen voorraad hoef te hebben. Bovendien steun je de boekhandel en dat is ook wat waard, zeker in deze tijd. Het nadeel is dat het wat langer duurt. 

Daarnaast kun je mijn boeken ook bestellen via boekenbestellen.nl. Dit is de webshop van Pumbo, via waar ik ervoor zorg dat mijn boeken bij het Centraal Boekhuis aangemeld zijn waardoor jij ze in de boekhandel kunt bestellen. Hier houd ik bruto zo’n 6 euro over per boek. 

Ik bestel ze altijd via Bol, dat is ook goed, toch?

Nou, eigenlijk niet. Heel fijn dat je boeken koopt en ze niet illegaal download, maar Bol is niet voor niets zo bol geworden ;-). Bol wil relatief veel van schrijvers en uitgevers. Met een boek van 20.50 houd ik bij Bol gemiddeld 1.20 euro over. En hier moeten alle kosten nog vanaf. 

Mocht je een bibliotheekabonnement hebben, dan kun je veel auteurs ook daar vinden. Per uitlening krijgen we een hele kleine vergoeding, maar het is altijd nog meer dan niets. 

Dus alsjeblieft, lieve lezers, bestel bij ons of bij de lokale boekhandel. En niet alleen nu, maar altijd. Zie dit niet als moeten of als dwingen, maar als een antwoord. Je mag overal bestellen, maar als je je afvraagt hoe je ervoor kunt zorgen dat je favoriete, Nederlandse auteur het meest overhoudt dan is het op deze manier. Wij kunnen blijven schrijven, uitgeverijen kunnen blijven bestaan en de boekhandel kan zijn rol in het dorp/de stad blijven vervullen.

Dit geldt alleen voor Nederlandse boeken, want ik heb geen idee hoe het met bijvoorbeeld Engelse boeken zit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: