Waarom boeken zo duur zijn

Waarom boeken zo duur zijn

’Ik koop bijna nooit boeken, want ze zijn zo duur!’ is een veelgehoorde kreet van mensen die ik ken en dat snap ik heel goed, want dat vond ik ook altijd. En nog steeds, want ik ben nu niet bepaald rijk. Maar inmiddels snap ik wat beter waarom fysieke boeken zo duur zijn. Misschien is dat de reden dat ik steeds meer ebooks koop. O, en ruimtegebrek speelt ook mee.

Boeken zijn duur, dat kan ik alleen maar beamen. En dan vooral die in het Nederlands, want de Engelse boeken variëren van 5 euro tot pakweg 25 euro (maar dan heb je doorgaans wel een super de luxe hardcover editie). Maar in het Nederlands heb je voor 20 euro niet zoveel bijzonders, meestal een paperback en als je geluk hebt een hardcover. En dat is niet zo gek, want wij hebben de Wet op de vaste boekenprijs.

 

‘De vaste boekenprijs is sinds 2005 bij wet geregeld om prijsconcurrentie te voorkomen en daarmee een brede beschikbaarheid en een divers aanbod van boeken te bevorderen.’

Bron

Dat is een van de redenen waarom wij in Nederland nooit kunnen concurreren met de Engelse prijzen, want zij hebben die wet niet. Naar mijn idee belemmert deze wet overigens alleen maar, maar goed. We moeten het er maar mee doen.

Nu ik zelf een boek heb uitgebracht, weet ik maar al te goed waarom die boeken zo duur zijn. De boeken moeten worden gedrukt, er komen kosten bij het ontwerpen van een cover, er gaat redactie overheen en dan heb je nog dingen als de marketing. Ik heb het merendeel zelf gedaan, maar een uitgever als bijvoorbeeld Blossom Books besteedt deze dingen uit (ik weet niet of dat bij Blossom Books zo is, dit is slechts een voorbeeld). En wat dacht je van de vertaler? Ook dat kost geld. En een uitgever wil zijn investeringen terug, net als ik.

‘Wel 0,47 e. cent verdiend!’

Je werkt je weken, maanden, jaren in het zweet om een boek af te leveren. Dan is het boek er, doe je er een dansje mee en laat je hem zien aan de twintig dichtstbijzijnde buren, omdat je er zo trots op bent. En dan zie je hoeveel je verdient bij een grote webshop als bol.com met een verkoopprijs van 19.95 euro: ‘1,04. Bruto.’ (als je het nog niet gedaan hebt, lees deze rant van Marielle ook even).

Ik herhaal:

1,04. Bruto.

Daar werk je je voor in het zweet, huilt een keer of honderd omdat je verhaal vooral doet wat jij niet wilt en dan krijg je bij een machtige webshop dit bedrag. Ook huilwaardig. Bij de boekhandel houd je 3.86 over, dat is al een stuk acceptabeler.

Bij een verkoopprijs van 18.95 hou je trouwens wel 0.47 cent over bij de blauwe webgigant. Bruto. Kun je meteen voor gaan rentenieren op Ibiza natuurlijk.

Ik zou met liefde 15 euro willen vragen voor de paperback van Ongetemd, maar helaas is dat absoluut niet realistisch en hou ik niets over. En ja, ik vind het fijn als ik gewoon geld krijg voor mijn schrijfsels, want anders had ik ze wel op Wattpad laten staan, gratis voor iedereen.

Maak de schrijver zo blij als een ei

Dus wil je mijn paperback kopen? Doe het dan alsjeblieft niet via Bol, maar via mij, je lokale boekhandel (houden zij ook nog wat over om te blijven bestaan) of via boekenbestellen (Waar ik het meeste overhoud en waar je hem sowieso nu al kunt bestellen). Of wil je een boek kopen van een andere indie? Doe het dan via hun sites. Krijg je er nog een handtekening in ook. En wie weet nog wel een boekenlegger of iets anders leuks ;-).

Ineens snap ik wel waarom sommige uitgevers alleen iets geven bij een pre-order in een boekhandel en ben ik het er ook helemaal mee eens. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge