Waarom een book buy ban soms fijn is

Waarom een book buy ban soms fijn is

‘Ik ga voorlopig geen boeken meer kopen, ik geef mezelf een boekenkoopverbod. Een book buy ban.”
In de ruimte klinken geschokte kreten uit de monden van de andere boekenwormen. ‘Hoe kun je dat nou doen? Dat is toch niet mogelijk?’ sist een roodharige schone, terwijl een pokdalige brunette roept: ‘Waarom zou je dat willen? In hemelsnaam!’

Teveel boeken hebben kan

Een boekenblog hebben is leuk, maar er is een heel groot nadeel: je koopt steeds meer boeken. Omdat je in contact komt met medeboekenwurmen krijg je ook steeds meer tips voor goede boeken en die moeten natuurlijk allemaal toegevoegd worden aan de collectie in je kasten. Tenminste: dit geldt voor mij. Ik weet natuurlijk niet of andere mensen dit net zo ervaren, maar ik schrijf vanuit mezelf en niet vanuit die andere mensen. En helaas – of gelukkig – kan ik nog altijd geen gedachten lezen.

In de afgelopen paar jaar kreeg en kocht ik meer boeken dan in die jaren ervoor. Vorig jaar besloot ik op een bepaald moment dat ik een aantal boeken weg moest doen en zo geschiedde. Toch bleven er desondanks toch boeken binnen komen en werden het langzaam maar zeker echt teveel boeken. En op een ochtend werd ik wakker en besloot ik: Ik koop drie maanden geen boeken. Om die boekenkastdichtslipperij te voorkomen en die lege rekening iets meer te vullen.

Kan ik dit wel echt?
Vorig jaar heb ik het een maand geprobeerd om geen boeken te kopen, maar ik faalde nogal. En toen gaf ik het op, maar een nieuw jaar, nieuwe kansen. En dus begon ik ermee begin januari.

In de maand januari ging het vooral lekker. Ik kwam voor een leesclub in een boekhandel, maar vond er eigenlijk niets van mijn gading. Ik surfte een beetje op de bolle blauwe, ik zag bookhauls van mensen. Maar de behoefte om zelf te kopen had ik eigenlijk niet. In mijn Bullet Journal streepte ik probleemloos vakjes af op de dagen dat ik geen boeken kocht.

En daar was Caraval
En toen was daar ineens Caraval. Caraval las ik al eerder als Het Zwarte Hart en dat vond ik echt zo’n geweldig boek. Van het boek verschenen speciale edities die geen saaie kaft hadden, maar eentje met een gouden roos, een klok, een jurk of een circustent. Mijn hoofd siste dat ik dit boek moest hebben en voor ik het wist, stond de pakketbezorger voor de deur met het boek. Maar het is zo’n pareltje dat ik het boek niet niet kon kopen. Smoesjes, allemaal smoesjes natuurlijk, maar ik laat mezelf graag in de waan dat ik gewoon echt niet anders kon.

Je wordt selectiever in welke boeken je wilt. Je koopt niet elk boek ‘dat je wel leuk lijkt’, maar alleen de echte pareltjes.

Waarom even boeken geen slecht idee is
Natuurlijk koop ik het liefste elke week nieuwe boeken, maar soms is het niet erg om dat even niet te doen. Na deze korte tijd heb ik toch al wel wat dingen geleerd die hopelijk ook echt blijven hangen.

1. Je kasten puilen niet ineens uit en je hebt misschien zelfs ruimte over
2. Je spaart er bomen mee (al worden de boeken natuurlijk gewoon gedrukt …)
3. Je kunt ineens misschien wel sparen. Die volle boekenkasten zijn leuk, maar het is nog leuker als je ze in een huis kunt zetten in plaats van onder een brug
4. Je wordt selectiever. Je koopt niet elk boek ‘dat je wel leuk lijkt’, maar alleen de echte pareltjes
5. Je huis/kamer wordt minder vol en rommelig. Zelf ben ik nogal gevoelig voor rommel. Als het een rommel is, dan wordt het in mijn hoofd ook zo. Dan is mijn hoofd een soort afspiegeling van mijn boekenkasten

Na die drie maanden
Het is begin april niet de bedoeling dat ik doorga op de oude manier, maar dat ik de punten van hierboven in acht neem en alleen de echt mooie boeken in mijn kast wil hebben. Boeken die ik nog een keer en nog een keer en nog een keer wil lezen omdat ze zo goed zijn. En niet de boeken die me ‘wel leuk’ lijken. Die leen ik liever uit de bibliotheek of koop ik dan als ebook. Want ik wil geen stapels en stapels ongelezen boeken meer, maar hooguit tien.

Maar eerst het maar eens tot april volhouden zonder verder misstapjes. Alleen dat duurt nog zolang. Is het al bijna april?

Hebben jullie weleens een tijd geen boeken gekocht? En is dat gelukt? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge