Waarom het soms fijn is om te herlezen

Waarom het soms fijn is om te herlezen

Ik herlees zelden boeken, omdat er zoveel nieuws uitkomt, maar eigenlijk is dat dus best heel erg zonde. Er zijn zoveel boeken die het verdienen om een tweede, derde of misschien wel een vierde keer te worden gelezen. Harry Potter bijvoorbeeld. Vorig jaar begon ik aan het eerste deel, maar aan de rest ben ik nog niet toegekomen.

Herlezen
En ook herlas ik vorig jaar Fangirl en ik wist meteen weer waarom ik het zo’n tof boek vond. Daarna kwam ik ook een beetje in een leesdip en dat was deze tweede keer geen uitzondering. Het laatste boek dat ik herlas, was Anna and the French Kiss en daar werd ik ook nogal in meegezogen, ook al weet ik al hoe het verhaal eindigt.

Op een andere manier herlezen
Stel: Je hebt het boek de eerste keer gewoon gelezen en wilt hem graag nog een keer lezen, maar eigenlijk heb je een tijdgebrek. Dan kun je kiezen voor een audiobook (als het boek er is op die manier natuurlijk) en op verloren moment even luisteren. Voor je het weet, ben je opnieuw verslaafd en wil je niets anders dan het boek in een keer afluisteren.

Waarom het fijn is om te herlezen

  • Je weet wanneer je hart gebroken wordt, omdat de hoofdpersoon doodgaat en wanneer je tissues nodig hebt, want de tweede keer huil je weer. Gegarandeerd
  • Je weet hoe het eindigt en of personage E en A samenkomen of B en A die je nogal shipt, maar waarvan je al weet dat het niets wordt. Pluspunt; je hoeft dit keer niet teleurgesteld te zijn.
  • Als je een slecht geheugen hebt (zoals ik), dan weet je nog wel de grote lijnen, maar niet meer de details
  • Het helpt misschien om een boek te herlezen wanneer je een leesdip zit (zoals ik, wederom) en weet waarom dit je favoriete boek ook alweer is.

Deze blog herinnert me dat ik nodig weer eens De Edelsteentrilogie moet herlezen, want te lang niet gedaan.

Herlezen jullie veel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: